Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolTayvan’da Bir Türk: Onur Doğan

Onur Doğan, Türkiye’de milli formadan uzak bir kariyere sahipti. Chu En-Le adını aldıktan sonra milli kahramana dönüştü.

Çocukluk günlerinden beri futbolcu olma hayali kuranların sayıca çok fazla olduğu Türkiye’de hemen herkes bir kez de olsa aklından şu düşünceyi geçirmiştir: “Burada ülkenin en iyi 20 futbolcusu arasına girmem çok zor. Hatta profesyonel bir futbolcu bile olamayabilirim. Oysa yetenekliyim. Belki de futbolu daha zayıf bir ülkeye gidip, o ülkede top oynamak, hatta o ülkenin milli takımına kadar yükselmem daha kolay olabilir.”

Özellikle San Marino, Andorra, Malta gibi küçük ülkeler bu hayalleri kurmak için vazgeçilmez merkezler. Çanakkale doğumlu Onur Doğan ise bu alternatif planı gerçekleştirenlerden. Üstelik hiç aklında yokken, planlamadan, tamamen karşısına çıkan imkânları değerlendirerek.

1987 yılında Çanakkale’de doğan Onur Doğan’ın futbola ilgi göstermesi zor olmadı. Hatta Türkiye standartlarına göre oldukça erken bir yaşta altyapılarda oynamaya başladı. Henüz 6 yaşındayken, birçok oyuncuyu Türk futboluna sunan Dardanelspor’un seçmelerini kazandı. Kulübün altyapıdaki her yaş grubunda ve en sonunda PAF takımında top koşturdu. Takım arkadaşları arasında günümüzün yıldızları da vardı. Selçuk İnan, Mehmet Topal, Mehmet Çoğum, Hasan Kabze gibi isimlerle aynı yaşta olmasa bile aynı yaş grubunda beraber mücadele etti. Fakat 14-16 yaş grubunda oynarken geçirdiği ağır bir sakatlık onun karşısına çıkan ilk engeldi. Gelişimin en önemli olduğu yaşlarda geçirdiği diz sakatlığı, kariyerinin gerilemesine neden oldu. Oysa takımının da kendisinin de Türkiye çapında başarılar kazanıp dikkat çektiği bir dönemdi. Katıldıkları Türkiye Şampiyonası’nı finalde Arda Turan’ın formasını giydiği Galatasaray’a kaybetmişler ama gelecek için umut vermişlerdi.

Şampiyona sonrasında, kulüpte beklenmedik bir problem oluşur. Kulüp yetkilileri takımın tüm oyuncularına bir ay izin verir ve idmanların başlama tarihinin ilerleyen günlerde kendilerine bildirileceği söylenir. Fakat o beklenen haber bir türlü gelmez. Kısa bir süre sonra oyuncular dağılmaya başlar.

Internet üzerinden kendisiyle konuşma imkanı bulduğumuz Onur, o günlerde yaşananları bütün takımın Çanakkale doğumlu olmasına bağlıyor ve ”O dönem bir tane Çanakkaleli oyuncuyu bile A takıma çıkarmazlardı” cümlesiyle yorumluyor.

Her şeye rağmen, bu ayrılığın ardından top sahada kalmaya devam eder. Onur’un yeni durağı İstanbul’un Güngören takımı olur. İzin günleri ve tatillerinde de Çanakkale’ye gitmeyi ihmal etmez.

Tarihin ilk günlerinden beri medeniyetlerin buluşma noktası olan Çanakkale, günümüzde de dünyadan birçok insan için ilgi çekici bir kültür durağıdır. Bu evrensellik, Onur’un sınırları aşmasına neden olan tesadüfü de doğurur. Truva’yı gezmek için Tayvan’dan Çanakkale’ye gelen bir hanımefendi, Onur’un gönlünü çalar. İkili önce tanışır, sonrasında birbirlerini sever ve devam eden süreçte evlenirler. Çok çabuk ilerleyen bu hikâyenin sonunda çift Tayvan’a yerleşir.

Onur, dilini bilmediği, kültürüne yabancı olduğu bir ülkede yeni bir hayat inşa etmeye çalışır. Futbolu da bu denklemden çıkarmaz. Tayvan’da top oynamaya yeniden başlar. Yerel kulüplerden FC Tatung takımı Onur’u denemeye alır. Türkiye’den gelen Onur, gelişmekte olan Tayvan futbolunda fark yaratır. Hemen takıma dâhil edilir. Orta sahada oynayan genç oyuncu, ilk sezonunda ligde 10 gol atar. Bu sayede milli takım yetkililerin de dikkatini çeker. Fakat Tayvan vatandaşı olmadığı için milli takıma girme süreci biraz sıkıntılı olur. Yine de normalde yaklaşık 1.5 sene beklemesini gerektiren süreç federasyon yetkilileri ve Tatung takımı temsilcileri sayesinde hızlanır.

Onur, artık Onur değildir! Türkiye’de olduğu gibi ona da vatandaşlığa geçtiği için yerel dilde bir isim verilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Onur Doğan’ın Tayvan’daki adı Chu En-Le olur, yani “Her zaman mutlu olan”.

Kısa bir süre içinde Tayvan Milli Takımı’na yükselen Chu En-Le, Türkiye’de kalsa büyük ihtimalle deneyim edemeyeceği tecrübeyi Tayvan formasıyla yaşar. 2018 yılında Rusya’da düzenlenecek Dünya Kupası’nın Asya kıtası elemelerinde oynar. Hatta oynamakla da kalmaz, takımını eleme grubunda bir üst tura taşır.

Tayvan’ın grup aşamasına kalması için 1. turu geçmesi gerekmekteydi. 2015 yılının Mart ayında Brunei ile iki maçta karşı karşıya geldiler. İlk maç Tayvan’ın sahasında oynanmasına rağmen kazanan 1-0’lık skorla Brunei oldu. İkinci maçta tur atlamak için iki gole ihtiyaç vardı. 37. dakikada Tayvan öne geçti. Turu getiren golü ise 53. dakikada Çanakkale’nin çocuğu Onur attı.

Tayvan bu sonuçla 2. tura yükselse de Tayland, Irak, Vietnam ve Endonezya’nın yer aldığı grupta pek varlık gösteremedi. Oynanan altı maçta puan dahi alamadı ve Dünya Kupası hayallerine şimdilik son verdi. Fakat Onur Doğan’ın kariyeri Asya’da ilerlemeye devam ediyor. 29 yaşındaki futbolcu artık Çin’in alt lig takımlarından Meizhou Hakka takımında oynuyor. Aynı zamanda yeni (ve ilk) milli takımına da katkı vermeye devam ediyor. Belki de Asya’da yeniden başlayan futbol kariyerinin son demlerinde onu bir kez daha Dünya Kupası yolunda görebiliriz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce