Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolAvrupa Tecrübesi

Osmanlıspor’un Avrupa macerası, Mustafa Reşit Akçay'ı da efsanelerin arasına yazdırdı.

Geçtiğimiz sezonu, yeniden yükseldiği Süper Lig’de sürpriz bir şekilde Avrupa potasında bitiren Osmanlıspor, Temmuz ayında kendisini Avrupa takımlarıyla maç yaparken buldu. Başarının mimarı teknik direktör Mustafa Reşit Akçay’dı. Akçay daha önce de Trabzonspor ile Avrupa serüvenine çıkmış ve oynadığı 12 maçta da rakiplerine yenilmemişti. Akçay, Osmanlıspor’un başındayken de uzun süre mağlup olmadı ama daha da önemlisi, tıpkı Trabzonspor döneminde olduğu gibi takımını gruplardan çıkarmayı başardı. Akçay iki sezonda toplam 26 Avrupa sınavında takımlarının başında yer aldı ve böylece Olimpiakos maçlarının ardından Türkiye takımlarıyla en fazla Avrupa Kupası maçına çıkan yedi yerli teknik adamdan biri oldu. Bu isimleri hatırlayalım.

1) Fatih Terim (64 maç):

Türkiye’ye Avrupa kupası getiren tek teknik adam olan Fatih Terim, doğal olarak Türk takımlarıyla birlikte en fazla Avrupa Kupası maçına çıkan teknik direktör unvanını da cebinde taşıyor. ‘İmparator’, Galatasaray ile geçirdiği üç döneminde toplam 64 Avrupa kupası maçına çıktı. UEFA Kupası’nın kazanıldığı 1999-2000’de oynanan 17 maç, bu sayıya en çok katkıyı veren sezon oldu. 2012-13 sezonundaki 10 maç da Terim’in Türkiye doğumlu meslektaşlarıyla arasındaki farkı açmasına olanak sağladı. Tecrübeli teknik adam Serie A ve milli takım deneyimleri yaşamasaydı belki de 100 maçı görebilecekti.

2) Şenol Güneş (47 maç):

2010’dan önce Şenol Güneş’in Avrupa maçlarının sayısı fazla değildi. Fakat önce Trabzonspor ile 2011-12 sezonunda yaşadığı Şampiyonlar Ligi servüveni ardından da Beşiktaş ile son iki sezonda oynadığı maçlar tecrübesine tecrübe kattı. Hapoel Beer Sheva karşılaşmaları Güneş’in 46. ve  47. Avrupa sınavlarıydı. Büyük bir aksilik olmazsa Güneş, Olimpiakos’a karşı iki maça daha çıkacak ve Yunan ekibini saf dışı bırakırsa 50 maç barajını yakalayan ikinci teknik adam olacak.

3) Mustafa Denizli (33 maç):

Türkiye’deki zihinsel devrimin mimarı olarak gösterilen Mustafa Denizli, Türk takımlarıyla 33 Avrupa maçına çıktı. 1988-89 sezonunda, henüz genç bir teknik adamken Galatasaray ile Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynayan Denizli, daha sonra Fenerbahçe ve Beşiktaş ile Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etti. Denizli zaman zaman Almanya ve İran gibi ülkelere, zaman zaman da Rizespor, Manisaspor gibi alt lig takımlarında görev yaparak Avrupa kupası maçı sayısını artırma fırsatını kullanamadı.

4) Adnan Süvari (30 maç):

Türkiye’nin modern anlamındaki ilk teknik direktörlerinden biri olan Adnan Süvari, Göztepe tarihinin de efsanelerinden biri. 1960’lı yılların sonunda İzmir ekibine hem Fuar Şehirleri Kupası’nda yarı final, hem de Kupa Galipleri Kupası’nda çeyrek final oynatması; onun bu listeye girmesine olanak sağladı. Süvari, 70’li yılların hemen başında ise Göztepe yönetimi ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından hem kulübünden ayrıldı hem de teknik direktörlüğü bıraktı. O dönem henüz 50 yaşında bile olmayan Süvari, kariyerine devam etseydi bu liste daha değişik bir sıralamaya sahip olabilirdi.

4) Ertuğrul Sağlam (30 maç):

Süper Lig tarihinin beşinci şampiyon takımını kuran Ertuğrul Sağlam, Avrupa arenasında da 30 maça çıktı. Hem Beşiktaş hem de Bursaspor ile Şampiyonlar Ligi’ne çıkan Sağlam, Kayserispor ile de UEFA Kupası oynama başarısı gösterdi. 30 kez Avrupa sahnesinde yer alan genç teknik adam, ilerleyen dönemde daha da yukarıya çıkabilecek potansiyele sahip.

6) Aykut Kocaman (28 maç):

Fenerbahçe, 2012-13 sezonunda Ağustos ayında Avrupa macerasına başladı ve Mayıs ayına kadar sahnede kaldı. Sarı-lacivertliler, o sezon tam 18 Avrupa maçına çıktı. Başlarında ise çok tartışılan teknik adamları Aykut Kocaman vardı. Kocaman, kariyeri boyunca 28 Avrupa maçında teknik direktör olarak saha kenarındaydı. Bu sezon Konyaspor da kendisine altı maçlık bir katkı sağladı. Bahsi geçen iki sezon Kocaman’ı listenin altıncı sırasına taşıdı. Henüz 52 yaşında olan başarılı teknik adam, kariyerine aynı tempoda devam ederse yerini değiştirebilir.

7) Mustafa Reşit Akçay (26 maç):

Zamanında arabasını satarak Hollanda’ya giden Mustafa Reşit Akçay, kariyeri boyunca Avrupa arenasına sadece iki sezonda çıkabildi. Fakat her iki sezonu da oldukça başarılı geçirdi. 2013-14 sezonunda Trabzonspor ile Avrupa Ligi’nde 12 maça çıkan Akçay, takımını Avrupa Ligi gruplarından çıkartsa da bir sonraki turda oynanacak Juventus maçları öncesinde takımdan ayrılmak zorunda kalmıştı. Başarılı teknik adam, aynı yolu bu sefer Osmanlıspor ile denedi. Yine üç ön eleme turu ve ardından oynanan altı grup maçından sonra Olimpiakos’un rakibi oldu. Akçay ve Osmanlıspor bu turda rakiplerine direnemeseler de Türkiye’ye kazandırdıkları puanlarla önemli bir başarıya imza attılar. Mustafa Reşit Akçay da, Gündüz Kılıç’ı geride bırakarak bu listenin yedinci sırasında yer aldı.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce