Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarGelenek

Tüm motor sporlarında ortak olan bir değişken var: Michelin geleneği.

michelinbanner

Motor sporları, çok çeşitli bir yelpazeye sahip. Nasıl en dayanıklıyı belirlemek için Le Mans 24 Saat, en iyi motosiklet sürücüsünü öğrenmek için Moto GP, en hızlı ve popüler sürücülerin rekabeti için de Formula 1 varsa; en iyi ralliciyi belirlemek de kısaca WRC olarak bilinen Dünya Ralli Şampiyonası’na düşüyor. Beş farklı kıtanın en zorlu yollarındaki araçların resmi lastik sağlayıcısı ise Michelin ve bu durum, yapılan yeni anlaşmayla birlikte 2019’a kadar da sürecek. Şampiyonanın başladığı 1973’ten bu yana, birkaç yıl haricinde bu görevi üstlenen Michelin’de motor sporları direktörleri Pascal Couasnon hâlinden memnun şekilde “Mühendislerimizin önünde yeni mücadeleler var. Hem rekabetçi hem de daha çok yönlü ve güvenli lastikler üretmeyi hedefliyorlar” diyor. Son yıllarda önce Sebastian Loeb, onun bıraktığı yerden de Sebastian Ogier hakimiyetiyle geçilen yarışta geleceğin getireceklerini hep beraber göreceğiz.

**

Yarışlardan, sokaklara… Michelin lastiklerine böylesi geniş bir yelpazede rastlamak mümkün. Ancak bu iki farklı alan, Formula E sayesinde birleşebilir. 2012’den beri konuşulan, 2014’te ise ilk sezonu start alan Formula E’ye geleceğin yarışı olarak bakılıyor. Yalnızca elektrikli araçların yarıştığı serinin de resmi lastik sağlayıcısı ilk gününden beri Michelin. Arabaların elektrikli olması aynı zamanda sessiz çalışmalarını, dolayısıyla da şehir içi parkurlarının daha sık kullanılmasını beraberinde getiriyor. Belki yeni bir Monaco bulmak kolay değil ama Formula E yakında hayatlarımızın bir parçası olabilir.

**

Nerede ve neyle yapılıyor olursa olsun yarışlar içerisindeki insan faktörü çok kritik ancak motor ve lastik sistemlerinden, araç konforuna kadar birçok noktada da teknoloji devreye giriyor. Büyük yarışlar ise bu teknolojinin sergilenmesi için hazırlanan en büyük sahneler. Mesela Le Mans 24 Saat. Dayanıklılık yarışları arasında yıldız gibi parlayan Le Mans, ‘lastik savaşları’ konusunda tamamen Michelin üstünlüğüyle geçiliyor. Michelin’in 2016’da 2 numaralı Porsche ile kazandığı zafer ise muhtemelen çok daha özel. Bir günlük yarışın son birkaç dakikasına kadar ikinci sırada olan Porsche, sabır ve sakinliğiyle; sorun yaşayan Toyota aracını geçiyordu. Yarışı takip eden herkes şoktaydı. Favori kazanmıştı ama bunu yapış şekli beklenmedikti. Michelin lastiği kullanan araçlar toplamda 25, üst üste 19. defa geçilmemişti…

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce