Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarBuzun Asileri

Zeytinburnu Buz Hokeyi Takımı, Avrupa Grup Şampiyonu oldu. Fakat onlar için tek gurur kaynağı kazanılan başarılar değil...
Ahmet Sivaslı8 sene önce

Buz hokeyi, bulunduğumuz toprakların en popüler sporu sayılmaz. Ancak Türkiye’de, -bugün itibarıyla- kayıtlı 52 buz hokeyi kulübü ve 6 bin 900 lisanslı sporcu var. En üst düzey lig; Ankara, İstanbul, Erzurum ve İzmir kulüplerinin hâkimiyetinde ve her takım, yabancı oyunculara da sahip. Örneğin; Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü’nün ikisi Ukraynalı, ikisi Fin olmak üzere dört yabancısı var.

Hem erkek hem kadın liglerinde altışar takım yarışıyor. Kadınlar şampiyonu Narmanspor, tamamı Erzurumlu ve Doğu Anadolulu kızlardan oluşan bir takım. Dört yıl önce kuruldular, geçtiğimiz yıl şampiyon oldular. Hedefleri Avrupa ve bu hedefe çok yakınlar.

Erkek milli takımı ise üçüncü kategoride namağlup olup klasman atladı. Andy ve Alec Koçoğlu, takımın en önemli oyuncuları arasında. ABD’de doğup büyüdüler, buz hokeyine de orada başladılar. Bundan beş sene önce Türkiye’den bir antrenör, sosyal medyadan kendilerine ulaşıp “Türk müsünüz? Türkiye’de oynamak ister misiniz?” diye sordu. Uzun bir düşünme sürecinin ardından Malibu’dan ayrıldılar; önce kamp için Erzurum’a gittiler, spor aşkıyla çıktıkları yolculukları Ankara ve İzmir’e uzandı ve sonunda Türkiye’yi şampiyonluğa kadar taşıdılar.

Yeni kurulan takımlar, profesyonelleşme heyecanı yaşayan yöneticiler, yeni bilgiler, yeni tecrübeler, ilk defa spora adım atan gençler ve ardından gelen onlarca hikâye…

Bizim hikâyemiz ise Özgürlük Parkı’nda başlıyor. Zeytinburnu Belediyesi, beş yıl önce Beştelsiz’deki parka bir mobil buz pisti kurdu. Hem ilgiyi artırmak hem de topluma bilinç kazandırmak için “Doğaya destek sizden, buz pateni biletiniz bizden” dendi ve geri dönüştürülebilir atık getiren herkese pistte yarım saat ücretsiz kayma izni verildi. Aileler çocuklarını getirdi, iş eğlenceye dönüştü. Ancak pist zamanla, aralarında madde bağımlıların da olduğu gençlerin mekânı haline geldi. Piste zarar vermeler, gelenleri rahatsız etmeler, bulundukları yerden ayrılmamalar derken pist gitgide sessizliğe gömüldü, aileler de parktan uzaklaşarak AVM’lere geri döndü.

Belediye uzun süre uğraş verdi, emniyetle görüştü. Olmadı. Sonra uzatılan bir el, onlarca hayat kurtardı. Belediye önce sorumluluk verdi; madde bağımlısı gençlere pistin güvenliğini teslim etti, sonra da onlardan bir buz hokeyi takımı kurdu.

“Kötü arkadaşlıklar edinmiştik. Onlardan kurtulduk. Ben yeniden doğdum. Tüm hayatım buz hokeyi sayesinde değişti. Artık aileme, korku değil güven veriyorum.”

Özcan Alptekin 21 yaşında, Mardin Kızıltepeli. Ailesi, yokluktan İstanbul’a göç etmiş. Çoğunu hiç görmediği 34 kardeşi var. Zamanında “Abi” dediği insanlar, ekonomik sıkıntılardan dolayı hiç okuyamayan Özcan’a hırsızlık bile yaptırmış. Ama artık antrenmanları hiç kaçırmıyor, 16 yaşında kapısından girdiği kulüpten aldığı maaşla kalabalık ailesine destek oluyor.

“Abim ve arkadaşları hep parktaydılar. Bağımlıydılar. Bir gün abim geldi ve buz hokeyi takımına girdiğini söyledi. Doğal olarak inanmadık, sonra ben de kendimi bu takımda buldum. Onlar bu spora başlayarak her kötülüğü yendiler. Şimdi hepsi sporcu. Evimize de huzur geldi.”

Bilal Yoğurtçuoğlu, abisinin izinden takıma dahil oldu. Küçük ailelerinde iki buz hokeyci birden var.

Barış Çoşkun ise 31 yaşında. 24 yıldır paten kayıyor, 14 yıldan beri de buz hokeyi oynuyor. Takımın kaptanı, antrenörü, her şeyi. En tahsillisi, en yeteneklisi ve kurulduğu günden beri takımda. En büyük zorlukları o yaşadı, her şeyi o gördü: “Takımda suça karışan ve madde bağımlısı olanlar vardı. Bazıları alışkanlıklarını hemen bırakamadı. Onları topluma kazandırmak için birlikte yedik, içtik, gezdik, maçlara gittik. Uyuşturucu etkisinde antrenmana gelenler, kriz geçirenler bile oluyordu.”

Takım zar zor kuruldu. Disiplinsizlikler, kavgalar oldu. Çıktıkları ilk maçın skoru 37-1’di. Evet, yenildiler. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, o tarihi maçı şöyle anlatıyor: “Devre arasında soyunma odasına indim. ‘Arkadaşlar bir gol atın, sizi biz gönlümüzde galip sayacağız’ dedim. Onlar da attılar. O gün, hayatımın en güzel ve umut dolu günlerinden biriydi.”

İlk maçını 37-1 kaybeden takım, bu yazı kaleme alınmadan önce oynadığı son maçını 48-0 kazanmıştı. Beş yılda çok şey değişti. Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü, geçen sene Türkiye şampiyonu oldu, Continental Kupası’nda da grubunu ikinci sırada tamamladı. Bu, şu ana kadar bir Türk takımının Avrupa’da yaşadığı en büyük başarı.

9 Ocak 1988, Türkiye’de ilk buz hokeyi maçının yapıldığı tarih. Ankara Atatürk Buz Pisti’nde İstanbullu ve Ankaralı iki grup genç, yaklaşık 200 kişinin önünde ‘dünyanın en hızlı takım oyunu’nu oynadılar. Açtıkları kapıdan birçok insan girdi, birçok hayat değişti.

Türkiye belki Kanada, Rusya, İsveç veya ABD gibi buz hokeyinde başarılı bir ülke olamayacak ama bu sayede, belki birçok madde bağımlısı genç daha sporla buluşup hayatlarını kurtaracak.

1980’de bir mucizeye imza atıp olimpiyat şampiyonu olan ABD’nin antrenörü Herb Brooks’un dediği gibi: “Bana takımımda en iyisi değil, en doğrusu gerekiyor.”

*Bu yazı ilk olarak Socrates‘in Mayıs 2016 sayısında yayımlanmıştır. Eski sayılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce