Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarJudoda Son Perde

Rio 2016'da judo müsabakaları bugün ağır sıklet maçlarıyla sona eriyor. Kayra Sayit, Türkiye’nin judoda son madalya umudu.
Emir İncegül8 sene önce

Rio 2016’da 6 Ağustos’ta start alan judo heyecanı, bugün, yedinci ve son müsabaka günüyle perdesini Tokyo 2020’ye dek kapatacak. Bir sonraki oyunların ev sahibi Japonlar, Londra 2012’de judoda Rusya’ya kaptırdıkları zirveyi bu kez geri almış olarak son müsabaka gününe giriyor. Bugün kadınlar ve erkekler ağır sıklet müsabakalarıyla dağıtılacak toplam sekiz madalya, sıralamaya nihai şeklini verecek. Kadınlar ağır sıklette ya da başka bir deyişle +78 kiloda 17 judocu mindere çıkacak. Erkekler +100 kiloda ise 32’lik ana tablonun 31’i dolu. Erkeklerde 31 sporcu içinden altın madalyanın açık favorisini seçmek hiç de zor değil ama 17 kadın sporcunun içinden madalya alacak dörtlüyü bulmak, akla karayı seçmek kadar zor. Erkeklerde sürdirek favori, herkesçe malum; Teddy Riner.

Dev Fransızın bu denli öne çıkmasının haklı dayanakları var. Riner, en son maç kaybettiğinde tarihler 2010 Eylül’ü gösteriyordu. Riner, o tarihten sonra Rio 2016’ya kadar 22 müsabakaya katıldı. Bu 22 müsabakadan 19’u uluslararası organizasyon, üçü de Fransa Şampiyonası’ydı. 22 müsabakada 101 maç yapan Riner, hiç yenilmedi. Bugün olimpiyat şampiyonu unvanını korumak için mindere çıkacak 27 yaşındaki yıldız, Rio 2016 öncesi bu yıl sadece iki müsabakaya katıldı. Sezonu Nisan ayının başında Samsun’da, Türkiye Grand Prix’si ile açan Riner, Nisan sonundaki Avrupa şampiyonası ile Rio öncesi müsabaka defterini kapatmıştı. Riner, bugün yeniden açacağı hazine defterinin olimpiyat bölümüne bir çentik daha atacak mı hep birlikte göreceğiz.

Bugün erkekler için Teddy Riner’in üzerine kurulu tek bilinmeyenli bir denklem söz konusu iken kadınlarda bilinmeyeni çok, çözülmesi zor bir denklem var karşımızda. Bu denklemin elemanlarından birisi de milli judocumuz Kayra Sayit. Kayra, bugün judoda Türkiye’nin dördüncü ve son madalya umudu olarak tatamiye çıkacak. Öyle ki judoda şu ana kadar üç sporcumuz; Dilara Lokmanhekim, Bekir Özlü ve Büşra Katipoğlu yarışıp, istediğini alamadı. İki yıllık zorlu bir puanlama sürecinde üst düzey performans göstererek Rio vizesi alan bu üç sporcumuz için Brezilya’da işler rast gitmedi. Örneğin sıkletinde dünya sıralamasında dokuzuncu sıraya kadar yükselen 22 yaşındaki Dilara, Rio 2016’ya hiç beklemediği şekilde erken veda etti. Dilara’nın bu yıl Mayıs ayında yendiği iki judocunun; Paula Pareto ve Bokyeong Jeong’un Rio’da finalde karşılaşması, buna karşın Dilara’nın ilk turda elenmesi fazla analiz gerektirmeden en basit tabirle talihsizlik olarak değerlendirilebilir.

Son sahne Kayra’nın

İşte Kayra Sayit, bugün bu tabloyu tersine çevirmek için sahne alacak. Martinique doğumlu Fransız, başarılı judo kariyerini 2015 yılından bu yana Türkiye adına devam ettiriyor. Bu yıl Nisan’da Avrupa Şampiyonu olan Kayra, judogisinde Türk bayrağıyla yarıştığı bir buçuk yılda dört Grand Prix’de iki altın, bir gümüş ve bir bronz madalya kazandı. Sıkletinde dünya sıralamasında 11. basamaktan Rio’ya bilet alan Kayra, Fransa kariyerinde iki kez gençler Avrupa şampiyonluğu, bir kez de gençler dünya ikinciliği elde etmişti.

Fransa Milli Takımı’yla Londra 2012’ye hazırlanırken yaşadığı diz sakatlığı sonrası uzun süre judodan uzak kalan ve bu süreçte ulusal takımdaki yerini de kaybeden Kayra, Rio 2016’da yarışabilmek için Türkiye’yi seçti. Rio’daki macerasına bugün son 16 turundan başlayacak Kayra, ilk maçında Porto Rikolu Melissa Mojica ile karşılaşacak. Milli judocumuz ilk turu geçerse, çeyrek finalde büyük olasılıkla bir numaralı seribaşı Çinli Song Yu ile eşleşecek. İkilinin geçmişte üç maçı var ve Song Yu tek galibiyetini sonuncu buluşmada aldı. Kayra, çeyrekteki bu kritik karşılaşmadan galip çıkarsa kendisini akşam seansında altın madalya maçında izleyebiliriz. Kayra, bu yıl nisan ayında Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası’ndaki 12 yıllık altın madalya hasretini bitirmişti. Bakalım 16 senelik olimpiyat madalyası özlemini de dindirebilecek mi?

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce