Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Futbol94 Milyonluk İhanet

İtalya’da gündem Gonzalo Higuain’in transferi... Napoli tarafı olayı ihanet olarak algılıyor ama kasaya giren para güzel günler vadediyor!

İtalya, Türkiye’ye benziyor. Sahadaki oyun farklılıklar gösterse de Serie A da Süper Lig’i andırıyor. Gündem yaratmakta sıkıntı yaşamazlar. Tartışmalar yazın da, maç oynanmayan hafta içi günlerinde de devam eder. Türkiye’nin Gökhan Gönül ile geçirdiği sürecin ardından bu sefer İtalya’da Gonzalo Higuain başladı! Golcü oyuncunun Napoli’den Juventus’a transferi Akdeniz havasına uygun olarak ilerledi. İş resmileşince de kılıçlar çekildi. Şu an Napoli’de Higuain’in sakatlanması halinde 1 Euro’dan pizza satacak olan bir pizzacı var! Şehirde idam edilmiş Higuain kuklaları sallanıyor.

Napoli taraftarlarının hayal kırıklığını anlamak mümkün ama buna zemin hazırlayan başkan da bu ağın önemli bir parçası. Henüz transfer resmileşmeden İtalyan medyasına konuşan başkan De Laurentiis, önce ”Giderse ihanet eder” demiş, ardından transfer kesinleşince de “Onun bu yaptığına ihanet, hatta nankörlük denir’’ yorumunda bulunmuştu. Bunlar, zamanında sözleşme imzaladığı futbolcunun serbest kalması için 94 milyon Euro’luk bir bedel belirleyen kulübün başkanından sert cümlelerdi.

Higuain transferinin tüm dünyada yankısı ‘Bu kadar para eder mi etmez mi’ minvalinde ilerlerken, İtalya’da konu ‘İhanet mi değil mi’ üzerinden gidiyor. Hatta Roma’nın kaptanı Francesco Totti bile konuya müdahil. Roma’nın bayrak adamı, transferi ‘felaket’ olarak nitelendirdi ve “Futbolcular, günümüzde oynadıkları takıma tutkuyla bağlı olmaktansa parayı tercih ediyor. İşte bu, benimle diğerleri arasındaki fark. Onlar, yürekleriyle oynayan sporcular değil. Başarılar elde etmek ve daha fazla para kazanmak için forma değiştirmeyi tercih ediyorlar” dedi.

Higuain’in tercih ettiği takımın Juventus olması, Napoli cephesini daha da sinirlendiriyor. Fakat Gonzalo Higuain’in Napoli’de sadece üç sezon geçirdiğini düşününce, İtalya’nın güneyinde yer alan kulübüyle kurduğu bağının çok sağlam olmasını beklemek de hayalcilik olurdu.

Sadakat ve bağlılık ile süslenen sıfatlar artık değerini yitiriyor. Artık 2000’lerin ilk çeyreğini ortalamış durumdayız. Artık oyunu başka bir düzen idare ediyor.

Kimse yeni düzeni ve yeni dönemi sevmek zorunda değil. Fakat başarılar kazanmak için alışmak zorunda. Taraftarlar artık takımlarıyla aidiyet kurmak için futbolcuları seçmeliler. Belki de artık gelecek nesillere efsane futbolcuları değil de başarılı sezonları anlatmak daha geçerli olacaktır. Ne de olsa artık tüm futbolcular her yerde izlenebiliyor.

İşin bu tarafından bakınca; transferin Napoli açısından daha verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Kasaya giren 94 milyon Euro, iki iyi transfer anlamına geliyor. Üç sezon önce Higuain, 25 yaşında bir Real Madrid futbolcusuydu ve 37 Milyon Euro bedelle Serie A’ya gelmişti. Son dönemde futbol transfer piyasasını hem hareketlendirdi hem de fiyatları yükseltti. Fakat basit bir matematik, 90 milyona iki iyi santrfor alma ihtimalini saklı tutmaya devam ediyor.

Tam da bu noktada akla Liverpool geliyor. Napoli gibi, kendi liginde diğerlerinde ayrı bir tutkuyla mücadele eden Liverpool, benzer hamleler yapmıştı. Fernando Torres’in 50 Milyon Euro’ya Chelsea’ye gittiği transfer döneminde apar topar Andy Caroll ve Luis Suarez alınmıştı. İkisine ödenen bedel 50’den fazlaydı (67 milyon Euro). İki transferi değerlendirince karşımıza bir tane çok iyi hamle ve bir tane hayal kırıklığı çıkıyor. Fakat daha sonra Luis Suarez’i 81 milyon Euro’ya Barcelona’ya satmak da Caroll transferinin yetersizliğini bir şekilde karşılamış oldu. Yine de Caroll’a 41 vermeselerdi iyiydi! Fakat Liverpool; Luis Suarez sayesinde şampiyonluğa çok yaklaşmış ve ufak aksaklıklarla başarıyı kaçırmıştı. Torres’den Suarez’e geçmek takımı bir seviye yukarı çıkarmıştı. Yani aslında kasaya 94 milyon Euro sokarak giden bir oyuncunun ihanetinden söz etmek pek mümkün değil. En azından kulüp yönetimi bazında.

Çok popüler bir dizide geçen cümleydi; sevdiğini kurtarmak için en son yol ona ihanet etmektir. Higuain’in planı tam olarak bu olmasa da izlediği yolu böyle anlatmak mümkün. Napoli’nin artık hanedanlık kuran Juventus ile baş etmesi gerekiyor. Görkemli kaybeden olarak kalmasını kimse tercih etmez. Başarı için ise atılım gerekiyor. Higuain, Juventus’a giderek, çok sevdiği Napoli’nin daha geniş ve güçlü bir kadro kurmasına sebep olabilir. Bu da Napoli’nin özlediği şampiyonluğa bir adım daha yaklaşmak demek. Yeni futbol düzeninde, elindeki forvetini tarihin en pahalı üçüncü futbolcusu olarak piyasaya sunmak, gelecekte kazanılacak kupalar için bir umut ışığı oluşturabilir. 15 sene boyunca aynı oyuncularla oynamak ise sadece hoş duygular biriktirir. Totti, Roma’ya ihanet etmediği için övünmeye devam etsin; Roma tribünü Totti’nin 41 yaşında yaratacağı yeni sorunları izlerken Napoli zirveye yaklaşabilir.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce