Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolEn İyi Yardımcı Oyuncu

Euro 2016'nın 'En İyi Genç Oyuncusu' seçilen Renato Sanches, henüz milli takımın başrolü değil. Fakat potansiyeli, onu zirveye çıkarabilir.

Portekiz denince uzun bir süredir futbolseverlerin aklına tek bir isim geliyor ama bu yazının konusu o adam değil. Elbette Euro 2016’da Portekiz’in en büyük kozu şimdiden oyunun en büyükleri arasına adını yazdıran Cristiano Ronaldo ama İber Yarımadası bugünlerde bir başka süper yeteneğin filizlenişine de heyecanla şahitlik etmekte. Bugün Renato Sanches dendiğinde Benfica’yı yakından takip edenler haricinde fazla heyecana kapılan göremeyebilirsiniz ama birkaç yıl içerisinde adını tüm dünyaya ezberletecek bir çocuk ile karşı karşıya olduğumuz aşikâr.

Renato Sanches 1997 yılının Ağustos ayında Lizbon’da dünyaya geldi. Ülkesinin altın jenerasyonu Euro 1996’da çeyrek finalde elenirken henüz dünyada değildi. Euro 2000’de Zinedine Zidane’ın şov yaptığı yarı finalde ülkesi elenirken de sahada olanı biteni anlayamayacak kadar küçüktü. Ama Portekiz futbolunun en büyük hayal kırıklığına, futbola başladığı 2004 yılında tanıklık edecekti. Renato Sanches altın jenerasyonun bir parçası değildi ama futbola başladığı ilk kulüp Aguias da Masgueira’da öyle bir sezon geçirdi ki kendisinin tek başına bir altın olduğu kısa zamanda anlaşıldı. 9 yaşına geldiğinde artık Benfica altyapısındaydı. Şimdi ülkesindeki finalden 12 yıl sonra Euro 2016’ya turnuvanın en önemli genç yeteneklerinden biri olarak geliyor ve şunu biliyor ki dehasını milyonlara göstermek için daha iyi bir vitrin yok.

Polonya karşısında kritik bir gole imza atan Renato Sanches, turnuva tarihine geçti.
Polonya karşısında kritik bir gole imza atan Renato Sanches, turnuva tarihine geçti.

Renato Sanches geçen sezona kadar Benfica B takımında oynuyordu hatta bu sezon bile UEFA’nın Gençlik Ligi’nde Benfica U19 takımıyla sahaya çıktı. Ancak bir yandan da A takım kadrosuna geçtiğimiz ekim ayından bu yana monte edilmiş durumda. İlk maçı ligin zayıf rakibi Tondela karşısında 74. dakikada Jonas’ın yerine oyuna dahil olduğu mücadeleydi ve sonrası ışık hızında gelişti. Sanches’i izlerken ilk dikkatinizi çeken şey muazzam bir atlet olması. Muhteşem atletik kapasitesi ve fizik gücü sizi etkisine almaya başlarken bir yandan da bu denli dripling yeteneğine sahip olması ve teknik kapasitesi hemen dikkatinizi çekiyor.

Mesafeyi 30 metre civarına indirdiğinde attığı muazzam şutlar da oyununun bir başka yönü ki bu sene o muhteşem şutlardan nasibini alan takımlardan biri de Academica oldu ve Sanches’in onlara yolladığı füze Portekiz Ligi’nde ayın golü seçildi. Portekiz alt yaş gruplarında 40 kez milli olan bu muhteşem yeteneğe A milli takım teknik direktörü Fernando Santos da daha fazla kayıtsız kalamadı ve 18 Mart 2016’da Bulgaristan ile oynanan mücadelede Sanches ilk kez A milli oldu.

Benfica’da sezona genç takımda sonra da A takımın rotasyon parçası olarak başlayan ama kısa sürede muhteşem futboluyla A takımın değişilmezi haline gelen 19 yaşındaki süper yetenek Portekiz milli takımı için ana bir opsiyon olacak mı yoksa Fernando Santos onu kenardan mı getirecek belli değil lakin sahada olması Portekiz için daha iyi olacak gibi. Bayern Münih’in 35 milyon Euro karşılığında imza attırdığı, öncesinde tüm Avrupa devlerinin kapısında kuyruk olduğu bir elmastan bahsediyoruz.

F Grubu’nda İzlanda, Avusturya ve Macaristan ile gruptan çıkma mücadelesi verecek Portekiz’in hedefi kuşkusuz buraların çok ötesi. Sürekli yukarıları zorladığı ama sürekli bir yerlerde takıldığı bu turnuvada bu sefer çok güçlü ülkelerin arasında neler yapabilecekleri merak konusu. Dünya futbol tarihine adını altın harflerle kazıyan Cristiano Ronaldo’nun da zirve dönemindeki son Avrupa Şampiyonası olacağını hatırlatmak gerek. Portekiz bu turnuvada bir zafere ulaşacaksa kuşkusuz En İyi Oyuncu Oscar’ı Ronaldo’ya gidecek ama En İyi Yardımcı Oyuncu Oscar’ı için bu yazının konusu olan çocuğu hiç yabana atmayın…

*Bu yazı, Haziran sayısıyla birlikte verilen 20 Genç Yıldız ekinde yer aldı.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce