Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

EURO 2016FutbolVideoKaos

Marsilya'da neler oluyor? İngiliz ve Rus taraftarlar arasında yaşanan olaylar, Euro 2016'nın şu ana kadar en çok konuşulan konusu.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası başlayalı henüz birkaç gün olmuşken saha dışı olaylar ve holigan kavgaları yine gündemin en önemli konusu haline geldi. İngiltere-Rusya maçı öncesi ve sonrasında taraftarlar arasında yaşanan kavgalarda yaralanan ve tutuklanan çok sayıda taraftar var. Olayların nasıl geliştiğini ve ne gibi sonuçları olduğunu sizin için derledik.

Marsilya sokaklarında neler oluyor?

İngiltere ve Rusya taraftarları arasındaki bu sorunlar maç gününe has bir şey değil. İki ülkenin taraftarları Marsilya’ya geldiklerinden beri irili ufaklı sorunlar yaşanıyor. Turnuvanın başladığı Cuma gecesi de polis, İngiliz taraftarlara biber gazıyla müdahale etmişti. Fakat maç öncesi bu sorunlar başka bir boyuta ulaştı.

 

Taraftar grupları arasındaki husumet nerede başladı?

Marsilya iskelesinde maçtan saatler önce toplanan gruplar arasında ilk başlarda bir gerginlik yoktu ama maç saati yaklaştıkça işler değişti. Öğleden sonra dört sularında başlayan taraftar arasındaki kavga daha da büyüdü ve polis olaylara tazyikli suyla müdahale etti.

Taraftarların maç için stadyuma gitmeye başlamasıyla azalan gerginlik maça kısa bir süre kala Stade Velodrome yakınlarında tekrar başladı. Maçtan bir saat kadar önce 100 kadar Rus ve İngiliz arasında kısa süren bir çatışma daha yaşandı ancak polisin müdahalesinin ardından taraflar stadyuma yöneldi.

İki grup arasında yaşanan çatışmalar sırasında şu ana kadar beş kişinin yaralandığı ve bunlardan birinin durumunun kritik olduğu haberleri medyada yer buldu. Olaylar boyunca etkisiz kaldığı için eleştirilen Fransız polisi de altı kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

 

Maç sonunda neler yaşandı?

Maçın bitiş düdüğünün hemen ardından taraftarlar arasındaki kavga yeniden başladı. Ruslar, iki ülke taraftarlarını ayıran bariyerlerden atlayarak İngilizlerin bulunduğu tribüne doğru hareket etti. Çoğu İngiliz taraftar kaçmayı başarsa da stadyumu henüz terk edemeyen çocuklu aileler de bu kavganın ortasında kalanlar arasındaydı.

 

1998 Dünya Kupası’nda neler olmuştu?

Marsilya böyle olaylara ilk kez şahit olmuyor. Marsilya Ultras bu tarz olaylarla sıkça gündeme gelen bir taraftar grubu. İngiliz ve Rus taraftarlar arasında dün yaşanan olaylarda onların da rolü vardı. Tıpkı 1998’de olduğu gibi. Fransa’da düzenlenen 1998 Dünya Kupası’ndaki İngiltere-Tunus maçı öncesi buna benzer olaylar olmuştu. İki ülke taraftarları arasındaki kavgalara Fransız holiganlar da karışmıştı. Olaylar sonucunda 30’dan kişi yaralanmış, 50’den fazlası da gözaltına alınmıştı.

 

Peki şimdi ne olacak?

UEFA olayları kınadığını ve sorumlular hakkında disiplin soruşturması başlatacağını açıkladı. Ruslar şu an için bu soruşturmadan daha fazla zararla çıkacak taraf gibi görünüyor ama iki tarafın da bu tarz olaylar konusunda daha önceden sabıkası var. Yaşanan olayların iki ülke için ne gibi sonuçlar doğuracağını ilerleyen günler gösterecek.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce