Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolLise Bahçesinden Dünya Şampiyonası’na: Erdoğdu Lisesi ve Diğerleri

Erdoğdu Lisesi, Guatemala'da Brezilyalı rakibini yenerek Dünya Şampiyonu oldu. Turnuvanın yakın tarihinde Türkiye'den birçok ekibin imzası var.

Erdoğdu, Avni Aker Stadı’nı gören manzaraya sahip bir Trabzon semti… Buradan yola çıkarak Nou Camp’ı gören La Masia bağlantılı bir güzelleme yazılabilirdi. Fakat Trabzon şehri için buna ihtiyacımız yok. Şehrin her tarafı futbolla ve Trabzonsporla alakalı. O nedenle Erdoğdu Lisesi’nin, Dünya Liselerarası Futbol Şampiyonası’nda şampiyon olması şaşırtıcı değil. Yarı final maçına kadar spor gündeminin gölgesinde kalan turnuva aslında ne Trabzon için ne de Türkiye için yabancı değil. Daha önce de Trabzon Lisesi bu turnuvada Türkiye’yi temsil etmiş ve şampiyon olmuştu. Turnuvada başarı kazanan Türkiye temsilcileri sanıldığından daha fazla. Fakat en büyük sıkıntı, genç yaşta dünya şampiyonu unvanı olan sporcuların, hayatlarının devamında başarılı bir sporcu olarak yer alamaması. Şampiyonluğun ertesinde çözüm önerileri sunmayı bir kenara bırakalım ve son dönemde başarılı olan diğer takımları ve yıldızlarını hatırlayalım…

Erdoğdu Lisesi, Guatemala’da düzenlenen turnuvada dünyanın dört bir yanından gelen rakiplerini mağlup etti. Son olarak finalde Brezilya temsilcisini yenmeleri, hikayaye şiirsel bir anlam kattı. Ne de olsa kumsalda top oynayan çocukları ve yetenekli futbolcu havuzuyla Trabzon, ‘Türkiye’nin Brezilyası’ sıfatını kazanmıştı.

İki yılda bir düzenlenen turnuvanın bir önceki şampiyonu yine Türkiye’den çıkmıştı. Kadıköy Ticaret Meslek Lisesi, Fransa’nın Bordeux şehrinde düzenlenen turnuvada şampiyon olmuştu. Takımın büyük çoğunluğunu Fenerbahçe altyapısından futbolcular oluşturuyordu. Yavaş yavaş isimlerine aşina olmaya başladığımız gençler arasında, Ramazan Civelek, İbrahim Serdar Aydın, Mehdi Akgül, Melih Okutan, Caner Koca gibi gençler vardı. İsimler yabancı geldiyse hatırlatalım; adı geçen gençlerin bir kısmı bu sezon özellikle Türkiye Kupası maçlarında Fenerbahçe kadrosuna girdiler. Dünya Şampiyonası’nda yenilmeyen ve 42 gol atan takımın en golcü ismi Aziz Ceylan’dı. 19 yaşındaki Aziz, bu sezonun devre arasında Altay’a transfer olarak gelişimin 2.Lig’de sürdürmeye devam ediyor. Kadıköy TM Lisesi, bu sezon Türkiye Şampiyonası’nda final oynadı ama Erdoğdu’yu yenerek Guatemala’ya gitme fırsatını kaçırdı.

Fenerbahçe’nin yetenekli gençlerinin belki de en çok örnek aldığı isim şu an Roma’da oynayan Salih Uçan olabilir. 1994 doğumlu Salih’in de yolu bu turnuvadan geçti. Türkiye, 2011 yılında üçüncü olmuştu. Ülkeyi temsil eden okul o sene İzmir’den çıktı. İzmir KİPA 10. Yıl Anadolu Lisesi Slovenya’dan Gimnazija Siska‘yı 3-2 yenerek üçüncü oldu. Takımın ağırlığını Bucaspor’un genç oyuncuları oluşturuyordu. Salih Uçan da o takımın önemli bir parçasıydı. O zamanlar 17 yaşında olan Salih, 2-0 geriye düştükleri üçüncülük maçında iki gol atarak maçı koparan isim oldu. Salih, o turnuvayı bir röportajında şu sözlerle anlatmıştı:

“Ablamın düğününe gitmeyip, dünya kupasına gitmeyi tercih etmiştim. Yarı finalde İran’a elendik ve üçüncülük maçına çıktı. Devre arasında konuşma yaptım ve arkadaşlarıma “ben buraya gelmek için ablamın düğününe gitmedim dedim” ve motive olduk. İkinci yarı 2 gol bir asist kaydettim ve 3. oldu”

2011’de İzmir ekibi üçüncü oldu ama Türkiye ikincilik kazandı! Turnuva hem erkekler hem kızlar için düzenleniyor. Bu kategoride ise ağırlıklı olarak kuzey ülkeleri oldukça başarılı. Finlandiya, İsveç ve Almanya kürsüyü paylaşan ekipler olarak dikkat çekiyor. Türkiye ise 2011’de ikinci olarak, belki de kadın futbolu tarihinde en görkemli başarısını elde etti. Turnuvada bir Kocaeli takımı, Karşıyaka Koleji mücadele etti. Finale kadar yükselen genç kızlar, Almanya’ya 5-0 mağlup oldu.

Günümüzden geçmişe doğru gitmeye devam edersek karşımıza daha çok Trabzon şehir ve Trabzon Lisesi çıkacak. Trabzon Lisesi, 2003 yılında Çin’in Şangay kentinde düzenlenen dünya şampiyonasında zirveye çıktı. Kadronun, devamında kariyerini yükselten tek ismi Ergin Keleş’ti. Altyapıda gol rekorları kıran Ergin, o turnuvayı da 10 golle turnuvanın gol kralı oldu. Hızlı ve teknik kanat oyuncusu profesyonel düzeyde beklentileri karşılayamadı ama kariyerini bir dünya şampiyonu olarak geçiriyor.

Trabzon Lisesi, 1970’lerde dahi Trabzon futbolunun en önemli kaynaklarından biriydi.. Şenol Güneş, Necmi Perekli, Turgay Semercioğlu, Hami Mandıralı, Fatih Tekke gibi efsaneler bu liseden yetişti. Haliyle okulun dünyanın zirvesine çıkması çok da şaşırtıcı değil. 2003 yılındaki başarı da tek değil. 1978 yılında İrlanda’da düzenlenen turnuvada lisenin takımı, finale kadar çıkmış ama Nijerya ekibine boyun eğerek ikincilikte kalmıştı. Kaçan şampiyonluk 25 sene sonra Trabzon’a geldi. 2005 yılında Danimarka’da ise ikinci oldular. Trabzon Lisesi, artık bir fen lisesi. Sportif başarılardan uzak kalıyor ama Türkiye’deki genç sporcular bu turnuvada zirveye oynamaya devam ediyor.

Bu arada Erdoğdu’nun şampiyon olduğu turnuvanın kızlar kategorisinde ise Amasya Spor Lisesi’nin mücadele ettiğini hatırlatalım.

Peki nasıl oluyor da bu gençleri kazandıkları başarılardan sonra unutuyoruz? Cevap basit… Gazete arşivlerine veya Erdoğdu Lisesi’nin başarısını anlatan yeni haberlere bakın… Haberlerde, şehrin siyasilerinin, bürokratların, valilerin, müdürlerin isimlerini sık sık göreceksiniz. Fakat, şampiyon olan sporcuların isimleri karşınıza pek çıkmaz. Tarihe not düşmek bir fayda sağlasın diye, Erdoğdu Lisesi’nin kadrosu:

Furkan Taş
Mehmet Yeşil
Mücahit Çakır
Çağlar Eyüboğlu
Talha Aydemir
Volkan Batman
Mesut Yaylı
Ahmet Eren
Berkan Burak Turan
Ali Han Aydın
Furkan Ödemiş
Umut Şafak
Mehmet Kahyaoğlu
Hamza İpekçi
Selim Dervişoğlu
Yusuf Yazıcı
Alperen Bayrak
Emin Kabul

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce