Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolTürkiye Tarihin Geçen 6 Gol

A Milli Takım Letonya karşısında iki puan bıraktı ama 700. golünü attı. Diğer 699 golü hatırlamak uzun sürebilir, satır başlarıyla geçmişe uzanıyoruz!

Türkiye, Letonya maçının son dakikasında yediği golle Fransa yolunda avantaj yakalama fırsatını kaçırdı. Karşılaşma boyunca sayısız fırsata giren takım, tek golünü 77. dakikada Selçuk İnan ile attı. Selçuk’un bu golü galibiyete yetmedi ama tarihe geçti. Milli takımın tarihinde attığı 700. golünün altında Selçuk’ın imzası yer alacak. Geri kalan 699 golü tek tek hatırlatmak zor olabilir ama satır başlarını anımsayabiliriz. 26 Ekim 1923 Zeki Rıza Sporel’in Romanya’ya attığı golle başlayan seri, 91 yıldır devam ediyor.

100.gol

Türkiye, yaz organizasyonlarına katılmayı alışkanlık haline getiren bir ülke olamadı ama 100. golünü bir Dünya Kupası maçında attı. İsviçre’de düzenlenen 1954 Dünya Kupası’nda, Türkiye ilk maçında Federal Almanya’ya 4-1 yenildi, ikinci maçında Güney Kore’yi 7-0 yendi. Yola devam etmesi için üçüncü maçta Federal Almanya’yı yenmesi gerekiyordu. Zürih’teki Grasshoppers Stadı’nda oynanan karşılaşma gollü başladı. Almanlar, 12 dakikada 2-0’ı yakaladı. Mustafa Ertan 21. dakikada 2-1’i getiren golü attı. Coşkun Özarı’nın yaptığı ortayı kafayla ağlara gönderen Mustafa Ertan, o dönem Ankara’da Karagücü takımının formasını giyiyordu. Bu gol aynı zamanda milli takımın attığı 100.gol oldu. Türkiye bu golle farkı bire indirse de karşılaşma Almanya’nın 7-2’lik üstünlüğüyle sona erdi.

200. gol

100. gol futbolun zirve noktasında, bir Dünya Kupası’nda atıldı, 200. gol ise bir hazırlık maçında… 1973 yılında, TFF’nin 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle organize edilen ve bir Sevgililer Günü’nde oynanan Cezayir maçında milli takım rakibine gol yağdırdı. İzmir Atatürk Stadı’nda oynanan maçta 4 gol atıldı. 7. dakikada Mehmet Oğuz , 15. dakikada Cemil Turan, 64. dakikada Ziya Şengül skoru 3-0’a, toplamda atılan gol sayısını ise 199’a çıkardı. 79. dakikada sahneye çıkan Osman Arpacıoğlu, hem skoru belirledi hem de milli takımın tarihteki 200. golünü kaydetti. Oyuna devre arasında Mehmet Oğuz’un yerine dahil olan Arpacıoğlu, o sezon içinde Fenerbahçe formasıyla ligde 16 gol atarak gol kralı olmuştu.

300. gol

300. gol, tıpkı 200. golde olduğu gibi yine bir şubat ayında İzmir Atatürk Stadı’nda oynanan özel maçta atıldı. Parçalanmanın eşiğinde olan Yugoslavya, son milli maçlarından birini Türkiye’ye karşı oynadı. Boban, Pancev, Savicevic, Mijatovic ve Suker gibi yıldızlar İzmir’de sahne aldı. Karşılaşma 1-1 sona erdi. Maçın 4. dakikasında Mehmet Özdilek’in ortasında Drazen Ladic’i avlayan Uğur Tütüneker ise milli takım tarihinin 300. golünü attı. Galatasaray ile birçok Avrupa Kupası maçında kritik goller atan Uğur Tütüneker, milli forma altında da ismini özel bir yere yazdırmış oldu.

400. gol

Euro 2000 yolunda kritik bir sınava çıkan Türkiye, 27 Mart 1999 günü Ali Sami Yen Stadı’nda zayıf gözüken ama direnciyle zor anlar yaşatan Moldova ile karşılaştı. Hakan Şükür’ün 35. dakikadaki golü takımı öne geçirdi ama tribünleri rahatlatacak golün gelişi gecikti… Nerdeyse maçın sonuna kadar! Artık maçın bitmesi için dakikaları sayarken Sergen Yalçın fileleri havalandırdı ve hem maçın skorunu belirledi hem de 400. gole imza atarak tarihe geçti. Bu gol dışında; dört büyüklerde de forma giyen ilk oyuncu olarak tarihteki yerini sağlamlaştıran Sergen Yalçın, o dönem Fenerbahçe için top koşturuyordu.

500. gol

500. gol belki de en kolayıydı ama en çok uğraştıranı oldu! Ersun Yanal yönetiminde 2006 Dünya Kupası elemelerine başlayan kırmızı-beyazlı takım, ilk iki maçından birer puan çıkarabilmişti. Kadıköy’de oynanan Kazakistan maçı ise hem puan hem de moral açısından önemliydi. 17’de Gökdeniz perdeyi açtı, 50’de Nihat rahatlattı. Maçın geri kalan 40 dakikasında merak edilen 500. golü kimi atacağıydı. Sayısız fırsat golle sonuçlanmadı. Fatih Tekke bir penaltı kaçırdı, bir kez direğe takıldı. Hamit Altıntop da direğe takılanlardan biri oldu. Necati Ateş ve Tuncay Şanlı, 500. gole imza atma şansını kullanamadı, fakat 89’da Fatih Tekke golü bularak ismini yazdırdı. Trabzonspor’un kaptanı bu golün kutlamasını bir dakika sonra bir gol daha (501. gol) atarak taçlandırdı.

600. gol

Fatih Terim yönetimindeki milli takım, 2010 Dünya Kupası elemelerinde sadece 4 galibiyet alabildi, bunlardan birini ise Kayseri’de Estonya karşısında yaşadı. Deplasmanda berabere kaldığı rakibi karşısında henüz 7. dakikada yenik duruma düşen kırmızı-beyazlı takım 36’da öne geçti ama 52’de beraberlik golünü kalesinde gördü. Sıkıntılı bir yarım saate hazırlanırken 62. dakikada sahneye çıken 22 yaşındaki Arda Turan; takımını öne geçirdi, milli takımın 600. golünü attı, dalya golünü atan en genç milli oyuncu oldu. 500. golden 1793 gün sonra atılan bu gol, aynı zamanda iki dalya arasındaki en kısa zamanda filelere yollandı. Türkiye de Estonya’yı 4-2 mağlup etti.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce