Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarNFL Rehberi: Rekorlar, Rekorumsular…

Geride kalan haftanın notları, öne çıkan anlar, takımlar ve bu haftanın rehberi... Hepsi ve daha fazlası NFL Rehberi'nde...
Burak Tekin6 sene önce

NFL’in tarihî Los Angeles Rams-Kansas City Chiefs maçı ile kapanış yapan 11. haftası, aşırı çekişmeli maçlara, saha içinde yaşanan dramlara ve de Playoff mücadelesinde yeni aktörlerin ön plana çıkmasına sahne oldu. Geride bıraktığımız haftanın en tuhaf yahut kayda değer noktalarından bahsedeyim. (Şükran Günü’nde üç tane maç oynandı tabii, ama onlara bütünsellik açısından 12. haftanın yazısında değineceğim.)

* Carolina Panthers, nasıl olduğunu anlamadığım bir şekilde Detroit Lions’a deplasmanda 20-19 mağlup oldu. Şöyle ki, Carolina temsilcisi maçta 331 pas yardası gidip 3 de touchdown pası yaptı. Kendisi en az böyle bir performans sergileyip, rakibine de maksimum 309 hücum yardası ile 1 touchdown pası yaptırmış ve buna rağmen yenilmiş 4 takım var bu yüzyılda sadece. Hatta Super Bowl dönemine bakarsak bile sayı 11’e çıkıyor. Zoru başardılar yani.

* Tampa Bay Buccaneers… NFL tarihinde bir sezonda 500+ hücum yardası gittiği 3’ten fazla maç kaybeden takım yokken Bucs şimdiden 4 mağlubiyeti buldu. Senaryo da değişmiyor; zira daha yeni Bengals karşısında, genç QB Jameis Winston arka arkaya interception (INT) fırlattığı için yaşlı kurt Ryan Fitzpatrick oyuna girmiş ve maçı kıl payı kaybetmişlerdi. Bu hafta Fitzpatrick arka arkaya INT fırlattı, genç Winston girdi ve maçı yine kıl payı kaybettiler. Skorlar mı? Bengals’a karşı 37-34, Giants’a karşı 38-35. İki hafta sonra da Saints’e karşı 39-36 kaybederler artık.

* Saints demişken, bir sezonda 40’tan fazla sayı atma rekoru 6 maç, ve bunu gerçekleştirmiş 7 takım vardı sadece 78 yıllık NFL tarihinde. New Orleans temsilcisi şimdiden rekoru egale etti bile. Muhtemelen ligin en kötü savunmalarından birine sahip Bucs karşısında rekoru kıracaklar.

* Çok üzücü bir tesadüfle devam edelim. Washington Redskins, Houston Texans karşısında Playoff umutlarını canlı tutma mücadelesi vereceği maça ilginç bir yıldönümünde çıktı: Bundan tam 33 yıl önce bir pazartesi gecesi, Amerikan televizyonlarında şahit olunan en mide bulandırıcı spor sakatlıklarından biri yaşanmış ve Giants savunmacısı Lawrence Taylor, Redskins QB’si Joe Theismann’ın bacağını B tipi aksiyon filmi sahnesi çekermişçesine kırmıştı. Nihayetinde tecrübeli oyun kurucunun futbol kariyerini sonlandırmıştı. (Uyarı: Video cidden hoş değil.) İşte bu maçın yıldönümünde, gene bir Redskins QB’si, gene eşit derecede izlenemez bir sakatlık yaşayıp şimdilik sezonu kapattı. Öyle ki Theismann bile bir tweet atıp “Alex’in bacağı aynı benim 33 yıl önceki bacağım gibi” dedi. Geçmiş olsun Alex Smith.

* Baltimore Ravens, genelde yardımcı rollerde ve koşucu (running back-RB) olarak kullandığı çaylak QB’si Lamar Jackson’ı ilk 11’de başlatmak zorunda kaldı bu hafta. Fakat as QB Joe Flacco’nun stilinden bambaşka bir stilde oynadı Ravens hücumu. Öyle ki, Super Bowl dönemi rekorunu kırdı Jackson tam 27 defa topla koşarak (bundan önceki rekor Tim Tebow’a aitti 22 koşu ile.) Fakat Jackson’ın bir sonraki maçta daha çok pas atması gerekecek, böyle maç kazanılmaz.

* Indianapolis Colts takımını, Patriots karşısında izlediğimden beri övmekteyim bildiğiniz gibi, nihayet oynadıklarını oyunun mükâfatını almaya da başladılar 10 maçta 5 galibiyete ulaşarak, fakat bunu yaparken aynı zamanda 5 maç üst üste QB Andrew Luck’ın sack edilmesine müsaade etmediler. Bu haftayı da 0 sackle kapatırlarsa bu kategoride tek başına 3.lüğe yükselecekler. Rekoru kırmak biraz güç, zira Miami Dolphins üst üste 19 maçı 0 sack ile kapatmış durumda efsane QB Dan Marino liderliğinde (sacksiz tamamlanan tam 759 pas denemesi mevzubahis!) fakat ikincilik biraz daha ulaşılabilir bir hedef.

* Ve gelelim efsane maça: Skor tabelası 54-51’lik Rams galibiyetini gösterirken, seyirciler birbirine “Ne izledim ben az önce?” diye sormaktaydı (kendimden biliyorum). Bu maç, NFL tarihinin en yüksek skorlu 3. maçıydı! Bu yüzden de Chiefs, NFL tarihinde 50’den fazla sayı atıp da maç kaybeden ilk takım oldu. İki takımın da koşu savunması ligin en kötülerinden olmasına rağmen koçlar tamamen aksi yönde bir maç planıyla sahaya çıkıp toplam 41 koşuya karşılık 95 pas denediler. Hatta öyle ki Rams başantrenörü Sean McVay, maçın sonlarındaki akında koşu oyunuyla Chiefs’in molalarını harcatmak ve de süre eritmek yerine başarılı-başarısız dinlemeden, pas vermeye devam etti. Böylece NFL tarihinde 10’dan fazla pas touchdown’ına karşı en fazla 1 koşu touchdown’ının gerçekleştiği 5. maçı izlemiş olduk. Bu pas yoğun hücumun sonucunda Chiefs dış açığı (wide receiver-WR) Tyreke Hill maçı 215 yarda ile tamamladı: Onun tek başına tuttuğu pastan daha fazla yardalık pas atan 13 QB vardı bu hafta sadece. Carson Wentz, Deshaun Watson, Mitchell Trubisky, Dak Prescott vs. gibi yetenekli QB’ler bütün takıma pas verirken bu yardaya ulaşamadılar, öyle diyeyim. Maçta toplam 14 touchdown oldu; bu sayı, Buffalo Bills’in bütün sene boyunca kaydettiği touchdown toplamından fazla! Bu demek değil ki iki takım QB’si kusursuz bir maç çıkardılar, bilakis bol miktarda top kaybettiler: Chiefs QB’si Patrick Mahomes kadar sack edilen (3), INT fırlatan (3) ve de fumble yapan (2) bir oyun kurucuya şahit olunan 36 maç var NFL tarihinde, bunların sadece ikisinde QB galibiyet yüzü görüyor, hiçbirinde Mahomes kadar touchdown yapan (6) ve hücum yardası giden (478!) yok. Gene Rams QB’si Jared Goff gibi maç boyu 5 defa sack edilip, 2 defa fumble yapıp da takımını bu kadar pas yardası götürebilmiş (413!) başka tek bir oyun kurucu var: Kurt Warner. Kıyas olsun diye bakalım: Geçen hafta en az Goff kadar sack edilip fumble yapan bir başka QB Blake Bortles’dı: Takımı 16-0’lık üstünlüğü koruyamayıp yenildi, Bortles da 10/18 pas isabetiyle ancak 104 yarda gidebildi. İşte böyle efsane bir maçtı bu, bulduğunuz yerde izlemenizi tavsiye ederim.

YENİ SABİT SORU: Roughing the passer” penaltısı manasız bir şekilde uygulandı mı?

Anlaşılacağı gibi sorunun cevabı evet. İlk mağdur Jaguars ekibinden Calais Campbell. NFL savunmacıların vücut ağırlıklarını rakip QB’lerin üzerine yığmamasını istiyor, anlıyorum tamam da şu pozisyonda ne yapacak Campbell, rakibine sarıldıktan sonra havalanacak mı, ya da yan çevirmeye çalışıp dizini mi sakatlayacak? Nedir beklenti? Ama Bears – Vikings maçında yaşanan bundan da beterdi: Bears savunmacısı Cousins’ı alıp, tam da NFL’in istediği gibi yan çevirip yere çalıyor vücut ağırlığını üzerine bindirmemek için? Bu niye penaltı? Ne istiyorsunuz bu savunmacılardan yahu?!?!

HAFTANIN EN’LERİ

En hızlı top taşıyıcı: Cardinals’ın çaylak WR’ı Christian Kirk, kendisini çelmelemeye çalışan savunmacıdan kurtulur kurtulmaz gaza basıyor ve de takımını touchdowna koşturuyor.

Topla en çok mesafe kat eden oyuncu: “Ava giderken avlanmak” deyiminin görsel anlatımı şu pozisyon olabilir cidden. Redskins, Red Zone’da (tehlikeli bölge) en az 6 sayıya ulaşmanın hayalini kurarken Alex Smith topu rakibe fırlatmayı tercih ediyor, Justin Reid de aldığı topu tam 101 yarda götürerek 6 sayıyı rakibe değil kendi takımına kazandırmış oluyor.

En hızlı sack: Gene Texans savunmacısı Tyrann Mathieu, Alex Smith’e maçtaki ikinci sackini fazla vakit geçirmeden tattırıyor.

En beklenmedik yarda kazanımı & en pes etmeyen savunmacı: Bu kategoride verilen ödüller bazen sadece istatistiki anlam taşıyor, ama bu haftaki cidden epey anlamlı. Panthers WR’ı D.J. Moore, parmaklarının ucuyla saha içinde kalarak yakaladığı pası haftanın en iyi touchdownlarından birine dönüştürmek üzereyken (zira kadrajdaki üç Lions oyuncusunun da ona yetişmesine imkân yok gibi) birden 23 numaralı formasıyla Darius Slay ortaya çıkıyor ve de tam 93 yardalık bir koşu sonrası Moore’u durdurmayı başarıyor. Ve Panthers bu akından, Graham Gano’nun 34 yardalık field goalu kaçırması yüzünden 0 sayıyla dönmüş oluyor. Yani bu savunma oyunu, bir anlamda Lions’a maçı da kazandırmış oluyor.

En mucizevi pas: Andy Dalton, oyunda çizili olan pası atıyor WR John Ross’a, ama Ravens  savunmacısının pozisyonu çok iyi ve de bu pasın başarılı olmasına imkân yok. Ama bir şekilde oluyor. Touchdown!

NFL’e göre her takımın en iyi oyunu: Video burada. Yani Rams ve Chiefs’e haksızlık yapmadan böyle bir video hazırlamak mümkün değildi bu hafta, ve iç açık (tight end-TE) Everett’ın maçı kazandıran touchdown’ı harikaydı cidden. Ama Samson Ebukam’ın ikinci INT returnü de mükemmel bir oyundu, diğer bütün savunma oyunları gibi. Ya da Robert Woods’un havada dönerek yakaladığı bu pas, ya da yerle temas ettirmemesi mucize olan şu pas… Yoksa siz hâlâ bu maçın geniş özetini izlemediniz mi? Saints’in bence bu maç çok daha etkileyici hücumlar vardı, mesela QB Drew Brees’in iğne deliğinden geçirdiği şu pas veya çaylak Tre’Quan Smith’in Street Fighter’dan Dhalsim gibi uzadığı şu pas… Steelers adına da maçın en etkileyici oyunu bence şüphesiz Ju-Ju Smith-Schuster’ın akrobatik bir şekilde yakaladığı şu pastı. Jaguars beki Jalen Ramsey’nin interceptionı sadece Jaguars’ın değil, haftanın en iyi oyunlarından biriydi net bir şekilde. Bence Redskins’in en etkileyici oyunu hücumda değil savunmada gerçekleşmişti, Preston Smith’in yaptığı interceptiondaki refleksleri cidden harika. Ve son olarak, Falcons WR’ı Julio Jones’ın interceptiona müsaade etmemek için kırk yıllık savunma oyuncusuymuş gibi rakibini yere attığı şu müdahale tek kelimeyle mükemmel.

Haftanın muskalıları: Başta da değindiğim gibi, oyuna yedekten giren Buccaneers QB’si süper güçlerle donatılmış oluyor bir şekilde. Bu hafta Winston topu elinden düşürmesine rağmen takımdaşı Mike Evans sayesinde tabelaya 6 sayı eklemiş oldu. Gene Cowboys RB’si Ezekiel Elliott’ın da iyi bir gün geçireceği topu elinden düşürmesine rağmen aldığı 1st downdan belliydi.

Haftanın en Sabri Bey oyuncusu: Bu hafta bu ödül için kıyasıya bir rekabet yaşandı. Hayatımda gördüğüm en kötü interceptionlardan birini fırlatan Blaine “bir alana bir bedava” Gabbert; 5 dakikada 3 INT fırlatarak bir başka spesiyalini sunan Ryan Fitzpatrick (hele ikincisi inanılmaz), şu videoda görüleceği üzere bütün maç pas kaptırmakla flörtleşen ve bunda üç defa muvaffak olan Carson Wentz, birbirinden kötü iki INT fırlatmış olan Kirk Cousins… Fakat bunların hiçbirisi, kendinden beklenmedik derecede kötü oynayıp basit hatalar yapan Chargers QB’si Philip Rivers’ı gölgede bırakamadı. Kaptırdığı ikinci pas gerçekten hiçbir şekilde izah edilemezdi, ve de takımının farklı galibiyet momentumunu tek başına harcadı o pozisyonda. Onu geçtim, son çeyrekte, tecrübeli bir QB’nin öne çıkması gereken dakikalarda öyle iki hata yaptı ki maçı adeta elleriyle vermiş oldu. Önce bir Mevlevi gibi etrafında döndü ve sacke razı oldu, hemen ardından da maçın bitimine iki dakika kala, rakibin molası yokken topu elinden fırlattı. Orada başına gelebilecek en kötü şey sack edilmek ki, sonrasında maç saatinden en az 40 saniye gidecek. Hadi gene de pas verip 1st down almak istedin, en azından biraz bekle de dene pası. Topu alelacele elinden çıkarmanın hiçbir mantığı yok, eğer maçı kaybetmek istemiyorsan. Ki Chargers da kaybetti zaten.

HAFTANIN TAHMİNLERİ

(Parantez içindeki sayılar hem seçtiğim handikap, hem de o takımın zannımca maçı kazanma ihtimalini göstermekte. Siz de FiveThirtyEight sitesinde maçlara olasılık atayabilir ve onların modelini yenmeye çalışabilirsiniz.)

Şükran Günü oynanan üç maçın mini analizine buradan erişebilirsiniz. Haftanın diğer müsabakalarıyla devam edelim. Ayrıca altı haftadır başarılı sonuçlar alıyorum, bu seri bir noktada sona erecek, tavsiyelerimi ciddiye alanlara ufak bir uyarıda bulunayım böylece.

Buffalo Bills-Jacksonville Jaguars (-3, %53): Bills’in çaylak QB’si Josh Allen sahalara geri dönüyor, ve geri döner dönmez takımın geri kalanı tepetaklak olmasına rağmen sağlam durmaya devam eden Jaguars savunmasının karşısına çıkıyor. Allen bu sene ilk 11 başladığı beş maçta 2 touchdown, 5 INT gibi hayal kırıklığı yaratan bir performans sergiledi. Mucizevi bir Vikings galibiyetine imza attı takım onun önderliğinde ama o sonucun bir anomali olduğunu gördük sonradan. İki haftaki önceki ligin en kötü baş antrenörlerinden biri tarafından çalıştırılan Jets’e karşı alınmış galibiyete de fazla önem atfetmemeli. Öte yandan Blake Bortles her maçta bortlama potansiyeline sahip, ve Bills savunması da ligin en iyilerinden. Kim daha az top kaybı yaparsa o kazanır bu maçı, ben gene de Jaguars’ı önde görüyorum çünkü savunmaları tarihî düzeyde kötü değil en azından; ama ilk yarı sonunda Buffalo 17-3 önde gibi bir skor okursam hiç şaşırmam.,

Cincinnati Bengals-Cleveland Browns (+1, %53): Artık kalbi Bengals için atan Hue Jackson için intikam maçı! Ligin en kötü koşu savunmalarından ikisi karşı karşıya geliyor, bu da hem Browns oyuncusu Nick Chubb, hem de Bengals koşucusu Joe Mixon için iyi haber. Zaten Bengals son iki maçında toplam 409 koşu yardası vermiş durumda rakiplere. Browns’a gelirsek, deplasmanda Falcons’ı mağlup etmelerinin anahtarı savunmada (koşu olsun, 3rd downlar olsun) iyi işler yapmış olmalarıydı. Bu anomali mi, yoksa yeni baş antrenörün defansif yönünün iyi olmasının bir doğal sonucu mu? Bence ikincisi. Ki A.J. Green de hâlâ daha sakatlıkla boğuşuyor. Bence Browns savunması gene Bengals’ı durduracaktır, o kötü savunmaya karşı da sayı bulacaklardır –ki Falcons karşısında denedikleri kandırmacalı hücum setleri ve değişik varyasyonlar olumlu sinyallerdi.-

New York Jets-New England Patriots (-10.5, %80+): Bu iki takım her sene bir defa Jets’in sahasında karşılaşıyor, fakat Patriots’ın handikapı en son yendiği sene 2012. İlginç bir durum. Tabii şu da var: Jets’e daha geçen hafta Bills bile 31 sayı fark atabildi ve de Patriots, Titans mağlubiyetinden sonra sahaya alev almış şekilde çıkacaktır muhtemelen. Zaten hafta boyunca Tom Brady’nin sakatlığı var haberleri de çıkmıştı, tam kurt antrenör Bill Belichick’in sevdiği puslu havalar oluştu. Brady ligin kötü ön yedililerinden birine karşı istediği rahatlığı bulacaktır.

Philadelphia Eagles (%69)-New York Giants (+5): Eagles’ın sakat olmayan beki kalmamış durumda neredeyse, bu durumda savunmada bütün yük ön yedililerine düşecek. Fakat o ön yedili bu sene epey vasat bir görüntü sergiliyor maalesef. Tabii karşılarında vasat görüntü dahi sergileyemeyen bir Giants muhafız hattı olacağı için işleri biraz daha rahat olacaktır. Öte yandan Giants, Eagles’ın aksine üst üste iki maçını kazansa da yendikleri takımlar Buccaneers ve de 49ers idi. Bu, sorunlarını çözdükleri anlamına gelmez. Eagles’ın ciddi sıkıntıları var, fakat Saints maçında aldıkları farklı mağlubiyetten sonra bu maça farklı bir havada çıkacak ve galibiyete uzanacaklardır. Ama o galibiyet farklı mı olur, kıl payı mı, ondan emin değilim zira Odell Beckham ve de Saquon Barkley’nin coşkun bir maç çıkarması için şartlar oldukça müsait.

Tampa Bay Buccaneers (-2.5, %60)-San Francisco 49ers: Buccaneers’ın inanılmaz kabiliyetsizliğini yazının başında anlatmıştım zaten. Bir noktada bu topladıkları hücum yardalarını sayıya dönüştürmeye başlamaları lâzım. Ligin rakibinden pas kapma konusunda en kötü takımı Buccaneers, fakat bu konuda ikinci en kötü takım 49ers. Yani Winston ya da Fitzpatrick, hangisi oynarsa oynasın çılgınlar gibi interception fırlatmayacakları bir maç varsa o da bu. Aynı zamanda Buccaneers’ın muhafız hattı ve ön yedilisi de 49ers’a kıyasla daha iyi durumda. Artık bir maç kazanmaları lâzım, o maç bu maç değilse Buccaneers bütün koçlarını hemen Pazar günü kovsun.

!KAÇMAZ! Carolina Panthers (%55)-Seattle Seahawks (+3): Geçen haftaki yazımda Panthers’ın performansının dengesizliği ve aldatıcılığından dem vurmuştum, Lions karşısında beni haklı çıkardılar en başta da anlattığım gibi. Gano, 63 yardadan attığı field goal ile maç kazandırdığı maçtan beri garip bir performans düşüklüğü yaşıyor ki geçen hafta da ekstra sayı ve de kısa bir field goal kaçırmak suretiyle bunu sürdürdü. Bu hafta karşılarında iki haftadır mükemmel bir koşu oyunu performansı sergileyen Seahawks’ı bulacaklar. QB Russell Wilson ve RB’ler Chris Carson, Mike Davis ve de çaylak Rashaad Penny’den oluşan üç+bir silahşörler, ligin vasat üstü koşu savunmalarından biri olan Panthers’a karşı ciddi bir sınav verecekler. İki takımın 3rd down ve Red Zone istatistikleri de epey denk aslında, bir farkla: Seahawks rakibini Red Zone’da durdurma konusunda iyiyken Panthers bu konuda epey kötü. Zaten belki de bu yüzden Seahawks kaybettiği maçlarda bile skoru yakın tutabilirken ve de hep mağlubiyetlerini güçlü rakiplere karşı alırken, Panthers Steelers’dan fark yiyip Lions’a saçma bir galibiet hediye edebiliyor. Bu maçın favorisinin Panthers olmasının en büyük sebebi evlerinde namağlup olmaları, fakat Seahawks’ın maç skorlarına ve de takımların güçlü/zayıf yönlerine bakınca 60 dakika boyunca sıkı bir rekabet içinde geçmesi kuvvetle muhtemel bir görüntü ortaya çıkıyor. Panthers galibiyete daha yakın olsa da bu iş hiç kolay olmayacaktır.

Baltimore Ravens (%78)-Oakland Raiders (+10.5): Raiders beni iki haftadır şaşırtıyor. Evet, hücumu iyi olsa da sayı konusunda ciddi bir üretim sıkıntısı çeken Chargers’ı ve de çaylak bir QB’nin yönettiği bir hücuma sahip Cardinals’ı sırasıyla 20 ve 21 sayıda tutmak büyük bir başarı olmayabilir, ama sanki Raiders savunmasında bir gelişme var diyebiliriz. Gözün gördüğünü istatistik destekler mi diye DVOA’ya baktığımızda da benzer bir resim görüyoruz: 9. hafta sona erdiğinde uzak ara berbat bir pas savunmasına ve genel olarak da en kötü ikinci savunmaya sahip olan Raiders, 11. hafta sonunda hem pas savunmasını biraz düzeltmiş, hem de en kötü 4. savunma olmaya terfi etmiş duruyor. Bu aman aman bir övgü değil, farkındayım, fakat geçen hafta Bengals gibi gene epey kötü bir savunmaya karşı zar zor galibiyet alabilmiş bir Ravens’ın, Raiders karşısında gene Jackson önderliğinde bol skorlu ve farklı bir galibiyete uzanacağını düşünemiyorum açıkçası. Son 10 haftada sayı ortalaması 21.1 olmuş bir takımdan bahsediyoruz nihayet. Evet, Raiders’ın gayet kötü bir muhafız hattı (offensive line-OL) ve ondan daha da kötü bir ön yedilisi var ve de Ravens’ın hat üniteleri rahat bir maç çıkaracaktır ama gene de Raiders’ın sürpriz sayılar bulma ihtimali yok değil. Ben 10 sayılık bir Ravens galibiyeti bekliyorum, 10.5 biraz fazla. Ki en başta da dediğim gibi, geçen hafta koşu rekoru kırmış QB Jackson’a karşı bu hafta savunmalar önlem almaya başlayacaktır, ve onu daha çok pas atmaya zorlayan bir oyun daha çok hata anlamına da gelebilir.

Los Angeles Chargers (%80+)-Arizona Cardinals (+13): Chargers’a geçen hafta sürpriz bir mağlubiyet tattıran Denver Broncos, DVOA’ya göre en iyi 4. pas savunmasına ve 16. koşu savunmasına sahipti. Peki Cardinals ne durumda? En iyi 5. pas, 15. koşu savunması. Hmm. Tabii yukarıda da değindiğim gibi geçen haftaki yenilginin en büyük sebebi Philip Rivers’ın yaptığı acemice hatalardı ve bu sık rastlanacak bir durum değil, fakat şöyle bir gerçeklik de var: Chargers bu sene kimseyi ikna edici bir şekilde farklı yenemiyor. Geçen hafta da 479 hücum yardası gidip sadece 22 sayı attılar nihayet. Hue Jackson’ın Browns’unu 24 sayı farkla yendikleri maç haricinde rakip ne kadar kötü olursa olsun 14-16 fark barajını aşamıyorlar. Bu seneye dair en çözemediğim muammalardan biri bu ama bence bir sebep baş antrenörleri. O yüzden her ne kadar Chargers bu maça ağır favori çıkacak olsa da ben Cardinals’ın, içindeki futbol sevgisini yeniden keşfetmiş RB David Johnson ve de WR Larry Fitzgerald ile tatminkâr bir hücum üretimi yapabileceğini düşünüyorum.

Denver Broncos-Pittsburgh Steelers (-3, %62): Bu sene Steelers’ı yenmenin ya da yenmeye yaklaşmanın formülü belli: RB James Conner’ı durdurmak. Şöyle ki, kendisinin çok vasat performans sergilediği dört adet maç var: 8 denemede 17 yarda koştuğu Chiefs (yenilgi), 15’te 61’lik Buccaneers maçı (3 farklı galibiyet), 9’da 19’luk Ravens maçı (yenilgi), ve 9’da 25’lik Jaguars maçı (geçen haftaki zar zor galibiyet). Peki Broncos’un koşu savunması ne durumda? İdare eder. Geçen hafta galibiyete ulaşmalarının bir sebebi, Melvin Gordon’ı 18 denemede 69 yardada tutmalarıydı mesela, ama geçmişte RB’lerin çok iyi performans sergilediği maçlar da olmuştu. Bence Steelers galibiyete ulaşacak bu hafta, Conner’ın koşu stili, Broncos’un zayıf noktası olan kısa mesafede verilen boşluklara epey iyi uyuyor.

Indianapolis Colts (-8, %77)-Miami Dolphins: Dolphins QB’si Ryan Tannehill sahalara geri dönüyor! Bu Dolphins’in iki maçtır ciddi anlamda tekleyen hücumuna nasıl bir katkı yapacak, fikrim yok. Zaten Dolphins’in nasıl 10 maçta 5 galibiyeti olduğuna dair de pek bir fikrim yok açıkçası. Kaptıkları paslar sayesinde iyi gözüken bir pas savunmaları var özellikle rakip WR’lara karşı, fakat bütünsel olarak bakıldığında o avantaj yok oluyor. Ki Colts hücumu zaten makine gibi işliyor kimin oynadığına bakmaksızın, üstün OL performansı sayesinde hiç rahatsız edilmeyen Luck da öyle boş yere INT fırlatacak kadar kabiliyetsiz bir oyun kurucu değil. Dolphins’in ön yedilisi güçlü olsa “hmm, belki Luck’ı zorlarlar” derdim ama DVOA’ya pas baskısında en kötü 4. takım da onlar. O yüzden Colts bir rahat galibiyet daha alacaktır, Tannehill ne yaparsa yapsın.

!GÜZEL! Minnesota Vikings (-3, %64)-Green Bay Packers: Packers bu sene 10 maçta 5 galibiyet aldı, bunların 5’i de kendi evinde geldi. Tabii deplasmanda Rams, Patriots ve Seahawks gibi güçlü rakiplerle oynamaları da bu istatistiği biraz kirletiyor ama gene deplasmanda Redskins ve Lions’a da farklı yenildi bu takım. Packers’ın en önemli silahı ön yedilisinin pas baskısı, fakat buna karşı koyma potansiyeli olan takımlardan birisi –her ne kadar geçen hafta Bears karşısında son derece başarısız olmuş olsa da- Vikings gene de. Gene Vikings’in bir diğer aşil topuğu kaptırdıkları paslar fakat Packers o alanda da ahım şahım işler yapan bir takım değil. Tabii ki takımının Playoff umutlarını canlı tutmaya çalışan bir Aaron Rodgers hafife alınmamalı, fakat zorlu Vikings deplasmanında muvaffak olması için pas savunmasından ekstra katkılar alması gerekecek ve ben Green Bay temsilcisinde o ışığı göremiyorum. Geçen haftaki gibi işlerin Vikings adına epey ters gitmesi gerekecek, ama ev sahibi olmanın avantajını kullanacaklardır.

Houston Texans (%53)-Tennessee Titans (+5.5) : Titans’ı anlamaya çalışmaktan yoruldum. Mesela bakıldığında 3rd down ve Red Zone’da hem savunma, hem de hücum anlamında Texans’dan çok daha üstün bir takım. Hücumda Texans’a denkler (gerçi DVOA’ya göre ev sahibi 26., Titans 27. sırada ve bu takımlardan birisi Playofflara kalacak büyük ihtimalle… vay ki ne vay), koşu savunmaları da ligin ilk 10’unda. OL’leri çok kötü, ama Texans’ın da bir o kadar kötü. Yani bu maçta ev sahibinin onlara karşı net üstün olduğu tek alan ön yedilileri. Fakat işte Titans evinde Patriots’ı eze eze yendikten sonra gidip Colts’a ezile ezile yenilen bir takım! Eagles’a kök söktürdükten sonra deplasmanda Bills’i yenemeyen, kendi evinde Ravens’a sayı bulamayan, ama sonra gidip deplasmanda Cowboys’u üst üste 28 sayı bulup yenen bir takım! Öte yanda Texans üst üste 7 maç kazandı. DVOA’ya göre en kötü 6. hücuma sahip takım, maçların çoğunda 19-23 sayı arası atmış bu takım grubunun lideri konumunda. Üst üste sekiz maç kazanabilirler mi? Cidden bu olacak mı? İki dengesiz takımın karşılaşmasında hiçbir, ama hiçbir sonuç sürpriz olmaz.

Geçen haftanın handikap tahminleri: 7-5-1

Sezonun handikap tahmini toplamı: 73-80-8 (%47.7)

Geçen haftanın kim kazanır tahminleri: 7-6-0

Sezonun kim kazanır tahmini toplamı: 99-59-2 (%62.7)

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce