Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarBerlin Notları #6: Asher-Smith’in Üçüncü Altını

Berlin’de düzenlenen 2018 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda son günü geride bıraktık. Dünden kalanları Mustafa Taha derledi.

Avrupa Atletizm Şampiyonası’nın son günü sabahki kadınlar ver erkekler maratonu ile başladı. Kadınlarda Belarus Volha Mazuronak büyüklerdeki ilk madalyasıyla Avrupa şampiyonu olarak tanıştı. Kadınlar maratonda yarışan Tubay Erdal 35, Ümmü Kiraz ise 37, Elif Dağdelen ise 44’ncü sırada yarışı tamamladı. Erkekler maratonda ise Belçikalı Koen Naert Berlin’de kariyerinin ilk madalyasını Avrupa şampiyonu olarak kazandı. Erkekler maratonda Yavuz Ağralı 23, Mert Girmalegese 37, Üzeyir Söylemez 53’ncü sırada yarışı bitirdi. Ömer Alkanoğlu ise yarışı tamamlayamadı.

Laura Muir açık havada arzuladığı altına Berlin’de ulaştı. Start listesi zayıf olan kadınlar 1500 metre yarışında Muir zorlanmadığı salondan sonra açık havada da 1500 metrenin Avrupa şampiyonu oldu. Artık İngiliz gazetelerinde daha az görürüz diye umuyorum. Sofia Ennaoui de formda geçirdiği 2018’de fırsatı kaçırmadı. Dünya Kupası’nda ilk sırada yer aldıktan sonra Avrupa Şampiyonası’nda da ikinci oldu.

Berlin’in en trajik anlarından birini Lonah Chemtai Salpeter yaşadı. Kadınlar 5000 metrede Siffan Hassan’ın arkasında ikinci sıradayken son tura giren fakat yarışın bittiğini sanıp yavaşlayan ve kenara yaklaşan Salpeter bunu fark ettiğinde ise bütün morali yerle bir olmuştu. Bu durum neye yaradı? Yasemin Can’ın bronz madalya kazanmasına. Gerçi yarıştan sonra Salpeter’in start sırasında kulvar ihlali yaptığı gerekçesiyle diskalifiye edildiği açıklandı. Böylece Kenya asıllı İsrailli atlet bir yarışta iki hata birden yapmış oldu. Bu yılı sakatlıklarla geçiren ve sadece iki hafta hazırlanıp buraya gelen 10 bin metrenin ardından 5000 metrede de yarışıp Avrupa üçüncüsü olan Yasemin’i gönülden kutlamak gerek. Siffan Hassan ise uçarak bitirdiği yarışla birlikte 2010’da Elvan’ın Barcelona’da kırdığı şampiyona rekorunun yeni sahibi oldu. 2014 ve 2016’daki 1500 şampiyonluklarının ardından Berlin’de de 5000 Avrupa şampiyonu oldu.

Kadınlar çekiç atmada Anita Włodarczyk’ten başkasının şampiyon olacağını düşünmek hatasına düşmedik elbette. Üst üste dördüncü Avrupa şampiyonluğunu kazandı Polonyalı. Alexandra Tavernier ise gelişimine devam ediyor. Geçen sene Londra’da dünya üçüncüsü olmuştu bu sene Berlin’de ise Avrupa ikinciliğini kazandı.

Kadınlar 3000 metre su engellide Gesa Felicitas Krause unvanını koruyanlar arasında yer aldı Berlin’de. Kendi seyircisinin önünde unvan korumanın ayrı bir keyfi var bunu da belirtmek lazım. 3000 su engellide yarışmak için 5000 metre finalinden çekilen Karoline Bjerkeli Grøvdal da yine bronz madalyanın sahibi oldu. Norveçli’nin iki yıl önce Amsterdam’da 10 bin metrede Avrupa üçüncüsü olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Sırıkla yüksek atlamada şampiyonanın en büyük hikayelerinden biri çıktı. 18 yaşındaki İsveçli Armand Duplantis hiç faul yapmadan 6.05 metreyi atlayarak ilk büyükler şampiyonasında altın madalya kazanırken en iyi derecesini de 12 cm geliştirdi. Duplantis aynı zamanda 20 yaş altı dünya rekorunun da sahibi oldu. Renaud Lavillenie ise Avrupa üçüncülüğü ile yetinmek durumunda kaldı Berlin’de.

Nelson Evora 2007’de dünya, 2008’de olimpiyat şampiyonu olduktan sonra neredeyse 10 yıla aşkın bir sürenin ardından Berlin’de de Avrupa Şampiyonu olarak altın madalya kazandı. Salonda Avrupa şampiyonluğu bulunan Portekizli üç adım atlamacı üç yıl sonra altın madalya sahibi oldu. Can Özüpek finale kalarak önemli bir iş başarmıştı. Finalde ise 15.88 ile kendi derecesinin altında kaldı ve 12’nci oldu.

Bir kere daha Dina Asher-Smith gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Kadınlar 4×100 yarışında Britanya adına yarışan son atlet olan Asher-Smith, bayrağı dördüncü sırada almasına rağmen bitiş çizgisini ilk geçen atlet oldu. 100 ve 200 metre dublesinden sonra 4×100’de de altın kazanarak Berlin’in en fazla parlayan isimlerinden biri oldu. Britanya 41.88 ile koşarak bu yılın dünyadaki en iyi derecesini de yaptı. Hollanda ve Almanya gümüş ve bronz madalyayı kazanırken sezonun en iyi derecelerini de yaptılar.

Berlin’de son seansın son yarışı yüzümüzü güldürdü. Erkekler 4×100’de 37.98 ile yarışı tamamlayan Türkiye, Avrupa ikincisi oldu ve Türkiye rekorunu da geliştirdi. Yarışı kazanan Büyük Britanya dışında tüm takımlar ülke rekoru ya da sezonun en iyi derecesine imza attı. Türkiye’nin yanı sıra Hollanda ve Finlandiya da ülke rekorunu geliştirdi. Fransa, Portekiz ve Ukrayna ise kendileri adında sezonun en iyi derecesine imza attı.

Son günde gelen bir bronz ve bir gümüş madalya ile birlikte Türkiye, Avrupa Atletizm Şampiyonası’nı 5 madalya ile kapattı. Şampiyondaki tek altın madalya Ramil Guliyev’den gelirken iki gümüş iki de bronz madalya kazandık.

Madalya sıralamasında 7 altın 5 gümüş 6 bronz olmak üzere toplam 18 madalya kazanan Büyük Britanya ilk sırada yer aldı. Britanya gibi 7 altınla şampiyonayı kapatan Polonya ise toplam 12 madalya ile ikinci oldu. Türkiye madalya sıralamasında 13’ncü sırada yer aldı.

Son iki gündür olduğu gibi Avrupa Atletizm Şampiyonası’nın son gününde de 40 bin seyirci barajı aşıldı. Son günün akşam seansını 42 bin 350 kişi izledi.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce