Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarBerlin Günlüğü #1: Türkiye’ye İlk Madalya

Berlin'de düzenlenmekte olan Avrupa Atletizm Şampiyonası tüm hızıyla devam ediyor. Mustafa Taha'nın kaleminden bir önceki günün geniş özeti...

-Eleme gününü de sayarsak ilk iki gün Türkiye için çok iyi geçmemişti. Dün gecenin son yarışı olan erkekler 100 metrede ise işler değişti. Jak Ali Harvey bronz alarak, Türkiye’ye Berlin’deki ilk madalyayı getirmiş oldu. İki yıl önce de 100 metrede ikinci olan Jak Ali, böylece üst üste ikinci Avrupa şampiyonasında podyuma çıktı.

-Türkiye’nin madalya beklediği bir diğer isim, Yasmani Copello da rahat bir tempo ile yarışarak erkekler 400 engellide finale kaldı. Yasmani, Perşembe akşamı 21:15 Avrupa şampiyonluğu unvanını korumak için piste çıkacak.

-Dün akşam erkekler 10 bin metrede final koşuldu. Polat Kemboi Arıkan, yarısı geçilmişken sakatlanarak yarışı bıraktı. Ardından Aras Kaya da yarışı terk etti. Kaan Kigen Özbilen ise son üç kilometrede temposunu koruyamadı ve yarışı 11’inci tamamladı. 10 bin finalini Morhad Amdouni kazanırken yarışın sonundaki müthiş temposu Fransız atlete altın madalyayı getirdi. Bu aynı zamanda Fransa’nın Avrupa şampiyonaları tarihinde 10 bin metrede aldığı ilk altın madalya oldu. Etiyopya doğumlu İtalyan atlet Yemaneberhan Crippa ise ilk büyükler yarışında Avrupa üçüncüsü olarak, finalin en fazla dikkat çeken isimlerinden birisiydi. Almanların madalya bekledikleri, bu yılın en iyi derecesine sahip Richard Ringer ise yarışı tamamlayamadı.

-Dün akşam, Büyük Britanya için atletizm tarihlerindeki altın günlerden biriydi. 30 dakika içerisinde hem kadınlar hem de erkekler 100 metrede altın madalyanın sahibi oldular. Bununla da yetinmediler ve erkekler 100 metrede duble yaptılar. Bunda yarışın favorisi Fransız Jimmy Vicaut’nun ısınırken baldırından sakatlanarak yarıştan çekilmesinin rolünün de olduğunu söylemek lazım. Böylece Britanya ilk kez aynı Avrupa şampiyonasında hem kadınlar hem de erkekler 100 metre sprintte altın madalya kazanmış oldu.

-100 metrede Britanya sadece altın madalyaları kazanmakla kalmadı, Zharnel Hughes’la erkekler şampiyona rekorunu 9.95’e çekti. Reece Prescod da 9.96 koşarak yarışı 10 saniyenin altında tamamlayan bir diğer Britanyalı oldu. Dina Asher-Smith formada bir sezon geçirdiğini Berlin’de tavan yaparak kanıtladı. Yarı finalde 11 saniyenin altına inmekle yetinmedi, Avrupa şampiyonu olurken de 10.85 koşarak bu yılın dünyadaki en iyi ve şampiyona tarihinin en iyi ikinci derecesine imza attı. Bugün İngiliz gazetelerinin de ilk sayfalarında yer aldı 22 yaşındaki genç atlet. Yarışı ikinci bitiren Gina Lückenkemper de 10.98 koştu ve 11 saniyenin altına inen bir başka isim oldu. 21 yaşındaki Alman atlet, 23 yaş altı Avrupa rekorunu kırarken ev sahibi ülkesine sürpriz bir madalya getirdi.

-İlk günün en kârlısı Polonya’ydı. Önce erkekler çekiç atmada ardından da erkekler gülle atmada duble yaptı Lehler. Çekiç atmada Wojciech Nowicki altın, Fajdek Pawel da gümüş madalya kazandı. Gülle atmada da Michal Haratyk Avrupa şampiyonu, Konrad Bukowiecki Avrupa ikincisi oldu ve ilk madalyasını kazandı. En iyi derecesi 21.06’yı 21.66’ya taşıyan Bukowiecki’nin arkasında kalan eski dünya ve son Avrupa şampiyonu David Strol ise dört hakkından sadece ikisinde geçerli atış yapabildi. Hem çekiç atmada hem de gülle atmada ilk atışlar sonucunda oluşan sıralama yarışma sonuna kadar değişmedi.  

-İlk günün en büyük sürprizi ise erkekler dekatlonda geldi. Dünya şampiyonu Fransız Kevin Mayer, uzun atlamada üç hakkında da faul yaparak yarışma dışı kaldı. Böylece dekatlonda madalya mücadelesi de sürpriz bir sonuçla nihayete varacak.

-İlk günün ilk madalyaları sabah seansındaki erkekler ve kadınlar 50km yürüyüşte sahiplerini buldu. Erkeklerde Ukraynalı Maryan Zakalnytskyy kariyerinin ilk madalyasını Berlin’de Avrupa şampiyonu olarak kazandı. Kadınlarda da 38 yaşındaki son dünya şampiyonu Inês Henriques Avrupa şampiyonu unvanını elde etti. Portekizli atletin yarış içerisinde çok fazla zorlandığını söyleyemeyiz. Kadınlar 50km yürüyüşte ilk kez yarışan Semiha Mutlu Özdemir ise 25’inci kilometresinde rahatsızlandığı müsabakayı yarıda bırakmak zorunda kaldı.

-Organizasyon komitesi tarafından, bir ay önce 250 bin bilet satıldığı açıklanmıştı. Dün akşam seansında stadın yarısı doluydu. Zaten açıklanan resmi sayı da 34 bin 882 kişinin tribünlerde ilk günün akşam seansını izlediği yönündeydi. Muhtemelen tribünlerde her geçen gün daha fazla seyirci olacak. Hafta sonu ise 70 bin kişinin Olimpiyat Stadyumu’na geleceği tahmin ediliyor.

-Çarşamba gününün menüsünde erkekler uzun atlama, kadınlar gülle atma, erkekler disk atma ve kadınlar 10 bin metre final mücadeleleri var. Keza dekatlonda da şampiyonu öğreneceğiz. Sabah seansında Türkiye’den bir sporcu piste çıkmıyor. Akşam seansında ise Yasemin Can 10 bin metrede Avrupa şampiyonu unvanını korumak için piste çıkacak. Kadınlar 10 bin metre finalinin Türkiye saatiyle 21:45’te başlayacağını not düşelim. Ramil Guliyev ise 200 metrede finale kalmak için mücadele edecek.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce