Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolKetçap Teorisi

Gonçalo Guedes, harcadığı kolay pozisyonlardan ötürü eleştirilerin odak noktası. Ronaldo içinse bunlar bir teorinin parçası.
Feyyaz Sonbudak6 sene önce

Hızlı hücumda topu kapan Portekiz, topu hemen Cristiano Ronaldo’nun önüne oynadı. Ronaldo harika bir kontrolle topu yumuşattı ve ayağının dışıyla Gonçalo Guedes’in önüne yuvarladı. 21 yaşındaki Guedes İspanya’ya karşı gol atmayı bir çok kez hayal etmişti, kafasında belki de milyonlarca defa bunu kurgulamıştı. Ve rüyaları gerçeğe dönüşmek üzereydi. Ronaldo ona öyle bir servis yapmıştı ki topa gelişine vurabilir, kontrol edip plase atabilir ya da rakibini sağ ayağının dışıyla çalımlayıp topu ağlara gönderebilirdi. Belki ilk Dünya Kupası maçı olduğundan belki de bir türlü seçimini yapamamasından dolayı pozisyonları cömertçe harcayan Guedes, Ronaldo’nun hat-trick büyüsünün etkisi geçince Portekiz basınınca puan kaybının tek sorumlusu olarak gösterildi. Ronaldo ise maçın ardından paylaştığı takım fotoğrafıyla genç yeteneğin onun kanatlarının altında olduğu mesajını verdi.

 İran’a kaybetmeleri sonucu köşeye sıkışan Fas, Dünya Kupası serüvenlerini devam ettirebilmek için Portekiz’i mağlup etmeleri şarttı. Saldırmaları ve özellikle Ronaldo’yu ritminden çıkarmaları gerekiyordu. Aynı İspanya’nın yaptığı gibi, savunmalarını yalnızca Ronaldo üzerine kurmuşlardı. Zira Guedes tehditi henüz kimseyi korkutmuyordu. Portekiz medyasının bir iddasına göre: başlama düdüğünden itibaren Ronaldo topu her ayağına aldığında onu savunan Fas’lı oyuncu her kimse tek bir kelimeyi defalarca tekrarlarlamıştı: ‘’Messi, Messi, Messi….’’ Ancak mükemmel ayak ve vücut çalımlarıyla aradığı boşluğu yaratan Ronaldo, dördüncü dakikada attığı kafa golüyle Fas’ın Dünya Kupası hayallerine kibrit suyu döktü. Ve onu Messi’yle tahrik etmenin ne kadar yersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Çünkü Ronaldo’nun dünyanın en iyi oyuncusu sorusuna verilecek tek bir cevabı vardı. Bildiğiniz üzere bu cevap, kendisinden başkası değildi.

Fernando Santos, 2016’dan itibaren uyguladığı kontratak futbolunda ustalaştığının sinyallerini
-Guedes’in etkisiz oyununa rağmen – İspanya ve Fas mücadelelerinde gösterdi.  Her iki maçta da Andre Silva yerine Guedes’i tercih etmesinin tek sebebi Ronaldo’yu biraz olsun rahatlatmaktı. Erken öne geçen Portekiz karşısında Fas’ın saldırmaktan başka şansı yoktu. Ancak Ronaldo’nun servislerini ve açık alanı yine değerlendiremeyen Guedes, Fas’ın Ronaldo’yu durdurmak dışında farklı bir savunma stratejisi üretmesine neden olamadı. İspanya maçında da olduğu gibi, savunmanın spot ışıkları her zaman Ronaldo üzerindeydi. Bernardo Silva’nın da kontratak futbolu dışında her oyun türüne yatkın olması, Portekiz’in sağ kanadını ilk iki maçta tıkadı. Fas karşılaşmasında Bernardo Silva’nın etkisizliğine katlanamayan Santos, sahaya erkenden Gelson Martins’i sürdü. Ve kaderlerini belirleyecek İran maçı öncesi kafasındaki bir kaç sistemi denemiş oldu. Skor olarak oyuna etki etmese de Gelson Martins’in
-Bernardo Silva’ya nazaran- topu ayağına değil de önüne istemesi Santos’un kurguladığı oyuna çok daha yatkın gözüküyor. Özellikle İspanya maçında Guedes’in sağ taraftan hiçbir destek alamaması sonucu kaptırdığı topları hatırladığımızda.

Özetlemek gerekirse; Ronaldo istediği boş alanları bulabilmesi için Guedes’in etkili olması gerekiyor. Guedes’in ondan istenilen görevi yerine getirebilmesi için de iki kanadın destekleyici koşular yapması şart. Ancak bunlar Guedes’in çarçur ettiği fırsatların ve yaptığı yanlış tercihlerin üzerini örtmüyor. Guedes’in kaçırdığı goller Ronaldo’ya sorulduğundaysa Portekizli yıldız 2010’da verdiği cevabı tekrarlıyor: ”Goller ketçap gibidir. Bazen ne kadar uğraşırsanız uğraşın bir türlü dışarı çıkmaz, ancak akmaya başladığında da bütün hepsi bir anda akar.”

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce