Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarVegas Mucizesi

Vegas Golden Knights modern dönemde lige katılıp ilk yılında Stanley Cup finaline çıkan tek takım. Bu yeni takımı, neleri farklı yaptıklarını ve finali ABD'li buz hokeyi yazarı Sean McIndoe'ya sorduk.

Her şeyden önce, basitçe sormak gerekirse, gerçekten normal sezonda nasıl oldu da 51 maç kazanabildiler ve nasıl oldu da finale kalabildiler? Bu başarıda farklı, özel unsurlar aramalı mıyız? Yoksa bu sadece bir tesadüften mi ibaret?

Normal sezonda nasıl bu kadar galibiyet alabildiklerini gerçekten bilmiyorum. Aslında kimse bilmiyor. Bu tip bir başarıyı daha önce hiçbirimiz görmedik. En basitinden, bu durumu yıllar sonra anlatırken NHL tarihinde karşılaştığımız en büyük sürpriz diyeceğiz. Diğer taraftan, bizim bunu söylüyor olmamızın dışında bu gerçekten Kuzey Amerika’daki profesyonel sporlar düşünüldüğünde türünün en büyük örneği. Buna benzer bir başarı en son 1967-68 sezonunda  NHL henüz 12 takımlı bir lig iken yaşanmıştı. Lige yeni katılan St. Louis Blues hemen ilk yılında final oynamış, Montreal Canadiens’e kaybetmişti. Ancak bu pek çok açıdan daha büyük bir başarı. Yaşanılan en büyük sürpriz.

Takım henüz kurulma aşamasındayken, takımın sahibi Bill Foley verdiği bir röportajda hedeflerden bahsediyordu ve şu ifadeleri kullandı: “Hedefimiz ilk üç yıl içerisinde play-off oynayabilmek ve altı yıl içerisinde de bir Stanley Cup kazanabilmek.” Şu an Final serisindeki iki takımdan biri oldukları düşünüldüğünde sizce Foley biraz fazla mı alçak gönüllü davranmış?

Aslında hayır. Bu konuşmayı hatırlıyorum. Bence alçak gönüllü davranmaktan çok gerçekten dürüst davranmaya çalışıyordu. Zaten bu başarıyı fazlasıyla tuhaf hâle getiren durumlardan biri de bu. Golden Knights ekibi kelimenin tam manasıyla sıfırdan bir kupa finalisti inşa etti. Hemen ilk yıllarında iyi hokey oynama, takdir edilme planları yoktu. Tıpkı lige yeni katılan her takım gibi, onlar da uzun vadeli düşünüyorlardı. Zaten bu başarıya herkesin şaşırdığını söylerken ilk önce Golden Knights takımının kendisinden başlamak gerekiyor. Buna en fazla kendileri şaşırmıştır.

Takımda çok önemli, uzun yıllar bu ligde oynamış oyuncular var. Örneğin takımın yüzü ve lideri olarak görülen isim Marc Andre Fleury üç kez Stanley Cup kazanmış bir kaleci. Sizce takım kimyasının bu kadar yüksek seviyeye taşıyan nedir?

Herkes biliyor ki takım kimyası bu başarının önemli bir parçası. Bu yakaladıkları uyum sıradan bir takım uyumu değildi. Farklılıkların, uyumsuzlukların bir araya gelmesiyle bir kimlik oluştu ve en önemlisi, takım bunu kabul etti. Zaten takım olarak kendilerine Vegas Golden Misfits (birbirlerine uymayanlar) dediler. Marc Andre Fleury’nin başı çektiği birkaç veteran oyuncuya sahip olmaları da tabii ki bu kimliğin oluşmasına ve sezon boyunca yollarından sapmamaları konusunda çok yardımcı oldu.

Vegas Golden Knights kalecisi Marc-Andre Fleury.

Golden Knights’ta birçok deneyimli oyuncu var. Bu oyuncuların geçmişteki NHL performanslarına baktığımızda, bu yıl ciddi anlamda bir yükseliş yaşadıklarını söyleyebiliriz. Bunun bir Gerard Gallant (Vegas Golden Knights baş antrenörü) başarısı olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bence Gallant pastadan önemli büyüklükte bir payı hak ediyor. Zaten yılın koçu ödülünü de o kazanacak. Bu başarının önemli parçasını şöyle tanımlayabiliriz; fırsattan doğan güç. Bunu Gallant için de takım için de söyleyebiliriz. Birçok oyuncuya daha önce hiç oynamadıkları kadar yüksek seviyede oynama şansı verildi. Neredeyse hepsi de bu beklentilerin çok çok yukarısına çıkmayı başardı.

Las Vegas bir kumar şehri olarak biliniyor. Bu şehrin karanlık tarafını düşününce, burada takım kurmak bir takım riskler taşıyor olabilir mi sizce?

Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Yani ortada bir risk yok bence. Kumar Kuzey Amerika’nın tamamında zaten yaygın olan bir şey. Las Vegas’ta sadece çok daha göz önünde ve açık şekilde kumar oynanıyor. Ancak ben bunun bir tehdit oluşturabileceğini düşünmüyorum.

Vegas Golden Knights’ın elde ettiği bu başarının, ekonomik ve sportif açılardan düşünüldüğünde NHL takımlarının çalışma sistemlerini ya da ağırlık verdikleri noktaları değiştirebileceğini düşünüyor musunuz?

Bir tahmin yapmaktan da öte, bence bu başarı kesinlikle takımların kadrolarını yapılandırma şekillerini değiştirmeli. Çünkü Knights’ın bu başarısı artık geleneksel bilgeliğin ve bunun takım oluşturmada kullanılmasının bir çöp yığınından ibaret olduğunu kanıtlamış olmaları açısından da çok önemli. Bu başarı ayrıca ligin bir sonraki takıma yani 2020’de NHL’e katılması beklenen Seattle’a vereceği reaksiyonun da şeklini değiştirecektir.

Son olarak, final serisi hakkında konuşacak olursak, bir tarafta uzun yıllardır buralarda olmayı bekleyen bir Washington Capitals var. Diğer tarafta ise yepyeni bir takım. Bu seriyi nasıl tanımlarsınız?

Washington Capitals çok uzun yıllardır bu anı bekliyor ve finale gelene kadar her turda fazlaca ıstırap çektiler. Yıllardır eşleşip bir türlü geçemedikleri Penguins’i elediler mesela. O maç pek çok açıdan önemliydi. Ovechkin, Crosby’ye bu tur özelinde üstünlük kurdu, üstelik pakı onun sopasından alarak gol pası verdi. Knights ise nispeten daha az zorlanarak finale geldi. Geçtikleri her turdan sonra, ‘‘onlar yeni takım, ne kadar ileri gidebilirler ki?’’ yorumları yapılıyordu. Fakat buradalar işte, finaldeler. Şimdi karşımızda iki takım var. Ve iki farklı yol…

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce