Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolArjantin Laneti Bitirdi

Arjantin, Kolombiya'yı penaltı atışları sonunda mağlup etti. Bu uzun süredir görülen bir şey değildi!

Arjantin – Kolombiya maçı penaltılara kalınca, Vina del Mar’da tribünlerde veya ülkelerinde televizyon başında maçı izleyen Arjantinliler umutsuzluğa kapıldı. Bunun nedenlerinden biri maç boyunca muhteşem kurtarışlara imza atan kaleci Ospina’ydı. Ama asıl büyük nedense, 20 senedir Copa America’da penaltılara kalan maçları kazanmalarını engelleyen lanetin kendisiydi. Avrupa’da İngiltere neyse, Güney Amerika’da Arjantin oydu. Penaltı atamıyorlardı!

17 Haziran 1995 – Rivera (Uruguay)

İki ezeli rakip Arjantin ve Brezilya; kıtanın bir diğer güçlü futbol ülkesi Uruguay’da karşılaştı. Bir önceki yaz Maradona futboldan uzaklaştırılmış, Brezilya ise 24 sene aradan Dünya Kupası’nı kazanmıştı. Moral ve motivasyon kavramları tüm gücüyle Brezilya’yı destekledi. O yüzden olsa gerek Arjantin iki kez öne geçmesine rakibini deviremedi. ‘Maradona’dan sonraki 10 numara‘ Ortega’nın başlattığı atakta Abel Balbo topu Taffarel’in yanından filelere yolladı. Edmundo bu gole 9. dakikada cevap verdi. 29. dakikada Batistuta, Arjantin’i bir kez daha öne geçirdi. Tangocular, skoru da uzun süre korumayı başardılar. Fakat maçın başlamasından 9 dakika sonra gol atan Brezilya, bitime 9 dakika kala bir gol daha buldu. Tulio Maravilha, topu elle düzelttikten sonra ağlara yolladı ve maçı penaltılara taşıdı.

İki takım iki sene önceki turnuvada da karşılaşmış ve o maç da penaltılara kalmıştı. Arjantin, rakibini yenmiş devamında da kupaya uzanmıştı. Fakat bu sefer öyle olmadı. Roberto Carlos ile başlayan seride ilk 4 penaltı golle sonuçlandı. Andre Cruz, Brezilya’nın üçüncü penaltısında sonuç alamayınca avantaj Arjantin’e geçti ama karşılarında Taffarel vardı! Diego Simeone ve Nestor Fabbri’nin vuruşlarında gol izni vermedi. Dunga ve Edmundo da topu ağlara yollayınca kupada yarı finale yükselen Brezilya oldu.

 

25 Haziran 2004 – Lima (Peru)

Ezeli rakipleri bir kez daha sahada. Üstelik bu sefer bir final maçında! 9 sene önceki senaryoya benzer şekilde geçen bir 90 dakika… Brezilya’da Alex’in kaptan olarak sahaya çıktığı (ve yerine Felipe’nin girdiği) maçta Arjantin yine iki kez öne geçti ama Brezilya maçı penaltılara taşıdı. Kily Gonzales’in penaltısına ilk yarının son dakikasında Luisao cevap verdi. Oyuna ikinci yarıda giren Cesar Delgado, 87. dakikada attığı golle bir halk kahramanı olmaya çok yaklaştı ama ilk yarının son dakikasında golü bulan Brezilya, ikinci yarının da son anında beraberliği yakaladı. Gücünü ve tekniğini aynı anda konuşturan Adriano maçı penaltılara götürdü.

Arjantin’in ‘bir türlü olamayan’ 10 numaralarından D’alessandro, ilk penaltıyı Julio Cesar’a nişanladı. İkinci penaltıyı ise Gabriel Heinze üstten auta yolladı. Buna rağmen Brezilya, dört penaltıyı da gole çevirdi.  Toplam 8 penaltı atıldı ve bunların 6 tanesi sol ayaklı futbolculara aitti (İkisi kaçırdı). Nadir sağ ayaklı isimlerden biri şimdilerde Fenerbahçe’de oynayan Diego’ydu ve başarılı oyuncu hata yapmadı. Juan’ın penaltısı ise kupayı Brezilya’ya getirdi.

 

16 Haziran 2011 – Santa Fe (Arjantin)

Kolombiya maçında Tevez’in uzun süre topun başına geçmemesine şaşıranlar olabilir. Penaltılar, adeta sonuçsuzluğa kitlenmişti ama Tevez gibi usta ayak topun başına geçmemekte uzun süre direndi. Daha sonra son topu filelere yollayıp kahraman oldu ama 4 sene önce tam tersi yaşanmıştı!

Arjantin, kendi ülkesinde düzenlediği turnuvayı kazanmak istiyordu. Grup maçlarında tatmin edici bir futbol sergileyememiş, sadece Kosta Rika’yı yenebilmişti. Çeyrek finaldeki rakipleri ise Uruguay ‘dı. Uruguay Perez’in golüyle öne geçti. Arjantin beraberliği Messi’nin ortasında Higuain ile buldu. Kalan sürede başka golün olmamasıysa adeta mucizeydi. İki takım da sayısız fırsatı değerlendiremedi. Özellikle de Arjantin! Ev sahibi ekip, kaleci Muslera’yı geçemedi. Bunun sonucunda da penaltılara gitmek zorunda kaldılar. Toplam 10 penaltı atıldı. 9 tanesi golle sonuçlandı. Sadece bir isim penaltıyı kaçırdı. Carlos Tevez’in sert şutunu gecenin kahramanı Muslera çıkardı. Bu sayede Uruguay yola devam etti, hatta kupaya uzandı. Arjantin ise bir kez daha penaltılar sonunda Copa America’ya veda etti.

https://www.youtube.com/watch?v=WWvO9-T7e88

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce