Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarMaceracı Bir Tip: Stephen Hawking

76 yaşında hayatını kaybeden Stephen Hawking'i fizik alanında yaptığı çalışmalarla hatırlıyoruz. Ancak ünlü bilim insanının az bilinen bir sporculuk kariyeri de var.

Kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking, 76 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1960’lı yıllarda baş gösteren ve yıllar geçtikçe ilerleyen ALS hastalığı, Hawking’in motor nöronlarını yıllar içerisinde öldürüp, onu tekerlekli sandalyeye mahkum hale getirmişti. Hawking’in rahatsızlığının, başarılarla dolu akademik kariyerine hiçbir zaman sekte vurmadığını biliyoruz. Ancak ünlü fizikçinin daha az bilinen, prestijli bir sporculuk geçmişi de var…

Oxford’da eğitim gördüğü ilk yıllarda son derece içine kapanık bir öğrenci olan Hawking, bunu okulun kürek takımına katılarak yenmeye çalıştı. 2005 yılında Hawking’in biyografisini kaleme alan Kristine Larsen, “Fiziksel olarak onu sınırlayan hastalığa yakalanmadan önce dahi hiçbir zaman iri ve atletik birisi olmamıştı” diyor ve ekliyor: “Ancak kürek takımları dümenci olarak ufak yapılı elemanlara ihtiyaç duyardı, kürek çekmeyen ama tekneyi yönlendiren bir elemana…”

Larsen’e göre; küreğin Oxford’un sportif anlamda en önemli unsurlarından birisi olması Hawking’i gitgide daha popüler bir figüre dönüştürmüştü. Hatta takım arkadaşları ondan, “Maceracı bir tip” olarak bahsediyordu. Hawking de küreği son derece ciddiye almış ve köşeleri daha iyi dönebilmek için laboratuvar analizleri yapacak, hatta bu yolda derslerden bir miktar uzaklaşacak kadar işi ilerletmişti.


Stephen Hawking, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nın açılış töreninde de ilham verici bir konuşmaya imza atmıştı:

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce