Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarOlimpik Notlar #10

Favori Yuzuru Hanyu'dan, tarihin en büyük sürprizlerinden birine imza atan Ester Ledecka'ya Mustafa Taha'nın 2018 PyeongChang günlüğü...

– Bugünün anlam ve önemini Marit Bjørgen belirledi. 2018 PyeongChang’a 2 madalya ile başlayıp olimpiyat tarihinde kazandığı madalya sayısını 12’ye çıkarmıştı ve Ole Einar Bjørndalen’in ‘kış olimpiyatları tarihinde en çok madalya kazanan sporcu’ unvanına ortak olmak için tek bir madalyaya ihtiyacı vardı. Onun için önümüzdeki Pazar yapılacak 30km takip yarışını beklemedi ve 4x5km bayrak yarışında mücadele etti. Ragnhild Haga’nın müthiş performansı hem Norveç’e altın madalyayı hem de Bjørgen’e istediği unvanı getirdi. Akıllardaki soru, Bjørgen’in 13 madalya ile yetinip yetinmeyeceği. Zira 30 km takip dışında çarşamba günü kadınlar serbest takım sprint yarışı da var. O ikisinde de mücadele edip madalya kazanması Bjørgen’e kış olimpiyat tarihine tek başına ismini yazdırma olanağı sağlayacak. Bu arada 37 yaş 333 gün ile Marit Bjørgen kış olimpiyatları tarihinde takım bayrak yarışını kazanan tarihin en yaşlı ikinci kayaklı koşucusu da oldu. 1992 Albertville’de altın madalya kazanan Rus takımında yer alan Raisa Smetanina 39 yaş 354 günlüktü. Kayaklı koşuda bu olimpiyatta düzenli olarak podyumda gördüğümüz İsveç ikinciliği kazanırken, Rusya’dan yarışan sporcular topluluğu da bronz madalyanın sahibi oldu.

– Nihayet Anastasiya Kuzmina PyeongChang’da altın madalyayı kazandı ve nihayet Darya Domracheva bu olimpiyatta podyuma çıktı. Biatlondan bahsediyoruz. İki gümüş madalyanın kadınlar 12.5km takip yarışını Kuzmina ilk sırada tamamladı. 33 yaşında iki çocuk annesi bir sporcunun 3 defa podyum görmesi gerçekten takdir edilesi. Slovak sporcu aynı zamanda üç olimpiyat üst üste altın madalya kazanan ilk kadın biatlet olarak da tarihe geçti. 2014’te 12km takip yarışını kazanan Belaruslu Domracheva ise Güney Kore’deki ilk madalyasını kazandı. Tiril Eckhoff de 2014 Soçi’den sonra burada da 12km takipte bronz madalya kazanarak istikrarını korudu. Bu Norveçli biatletin toplamda dört, bireysel olarak ise ikinci olimpiyat madalyası. Biatlonun ilk üç yarışında podyum gören Laura Dahlmeier ise iki vuruşunda başarısız oldu ve 16’ncı sırada yarışı tamamladı.

– Normal tepede dördüncü olarak hayal kırıklığına uğramıştı Kamil Stoch. Geniş tepede ise olimpiyat şampiyonu unvanını korudu Leh kayakla atlamacı. 135 ve 136.5 metre 285.7 puan ile 2018 PyeongChang’daki altınına ulaşan Stoch’u normal tepenin altın madalyalı ismi Andreas Wellinger takip etti.Yarıştan sonra yaptığı açıklamada iki bireysel yarışta elde ettiği biri altın, diğeri gümüş iki olimpiyat madalyasına hâlâ inanamadığını söylüyordu Alman sporcu. Bıyıkları kendisinden daha ünlü olan Robert Johansson da bronz madalya ile podyuma çıktı.

– Günün yumurtadan çıkan sürprizi Ester Ledecka. Kimse bu Çek kızcağızın Super G’de bırakın altını ilk 10’a gireceğine ihtimal vermiyordu. Çünkü o aslında dünya şampiyonu bir snowboard’cu. Daha doğrusu snowboard’cu olarak tanınıyor. Alp disiplininde dünya kupasında mücadele etse de, Super G’de 43, genel sıralamada ise 68’nci. Ama bugün, kış olimpiyatları tarihine geçme şansını yakaladı. Snowboard’da da yarışacak olan Ester Ledecka, madalya kazanması halinde kış olimpiyatları tarihinde aynı olimpiyatta iki farklı sporda madalya kazanan ilk sporcu olacak. Bunun için gelecek cumartesi sabahı saat 7’yi snowboard kadınlar paralel slalom finallerini beklememiz gerekiyor. Olimpiyat tarihinde bunu daha önce başaran 5 sporcu var ama hiçbiri kış olimpiyatında bunu başarmadı. Super G’nin en büyük favorisi Anna Veith 0.01 saniye farkla ikinci oldu. Podyumda üçüncü sırada kendine yer bulan Tina Weirather Liechtenstein’a 30 yıl sonra kış olimpiyatlarındaki ilk madalyayı getirdi. Lindsey Vonn altıncı sırada Super G’yi tamamladı. Slalomda podyum görmeyen ve morali bozulan Mikaele Shiffrin de bir olimpiyatta 4 altın kazanan ilk alp disiplini sporcusu olma şansını sürdüremedi. Geride kalan 2 yarışta yarışır ve altın alırsa 2002’de Janica Kostelić’in Salt Lake City’de alp disiplininde 3 altın madalya kazanma başarısını tekrarlamış olacak.

– İngilizler/Britanyalılar bir günde üç madalya kazandı üstelik bunlardan biri de altın. Kadınlar skeletonda Lizzy Yarnold altın, Laura Deas bronz madalyanın sahibi oldu. Serbest stil kayak slopestyle kadınlarda da Isabel Atkin bronz madalya kazandı. Böylece İngilizlerin birazcık yüzü güldü. Yarnold aynı zamanda skeletonda olimpiyat şampiyonu unvanını koruyan ilk Britanyalı sporcu oldu. Geride kalan hafta geçirdiği göğüs enfeksiyonu nedeniyle olimpiyattan çekilmesi bile gündeme gelmişti 29 yaşındaki skeletoncunun. Dünkü ilk ayağın ardından hastalığı nedeniyle nefes alamadığını söyleyen Lizzy Yarnold’un bu durumda altın madalya kazanması başarısını daha da eşsiz kılıyor.

– Olimpiyat öncesi sakatlığı nedeniyle yarışıp yarışmayacağı belli olmayan, hayranlarının Japonya’da tapınaklara giderek sakatlığının geçmesi için dua ettiği Yuzuru Hanyu erkekler buz pateninde altın madalyanın sahibi olarak unvanını korudu. Ekim ayından beri yarışmıyordu ve 2018 PyeongChang performansı da kusursuz değildi; buna karşın bir kere daha olimpiyat altınını, vatandaşı Shoma Uno’nun önünde korudu.

– Güney Koreliler için de sevindirici bir günü geride bıraktık. Geleneksel sporlarından sürat pateninde nihayet altın madalyayı elde ettiler kısa pistte de olsa. Kadınlar 1500 metrede Minjeong Choi olimpiyat şampiyonu oldu. Erkekler kısa kulvarda 1000 metrede de Yira Seo bronz madalya getirdi ev sahibi ülkeye. Kanadalı Samuel Girard olimpiyat şampiyonu olurken ABD de sürat patenindeki ilk madalyasını podyumun favori isimlerinden John-Henry Krueger’in gümüşüyle aldı.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce