Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarOlimpik Notlar #1

2018 PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları'nda bugün neler yaşandı? Mustafa Taha, imdadınıza yetişiyor.

2018 PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları, 25 Şubat günü gerçekleşecek kapanış törenine dek spor gündeminin en önemli başlıklarından biri olacak. Mustafa Taha, günbegün hazırladığı notlarla 2018 PyeongChang’da günün öne çıkan notlarını derliyor.


– 2018 PyeongChang başlarken ilk günün en önemli sorusu, açılış töreninde havanın ne kadar soğuk olacağı ya da stadyumdaki insanların ne kadar üşüyeceği… Beklentiler hava sıcaklığının -5, hissedilen sıcaklığın ise -10 derece olacağı yönünde. Olimpiyat Stadyumu’nda 18 adet ısınma bölgesi, portatif gazlı ısıtıcılar ve herkese dağıtılacak eldiven, bere, sıcak ped paketleri ile sıkıntının en az seviyede yaşanması hedefleniyor.

– Hafta başı itibarıyla 2018 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları biletlerinin yüzde 77.3’ü, yani 826 bin adeti satılmış. Son hafta boyunca günlük ortalama satışın 7 bin ile 10 bin arasında değişeceği ifade ediliyor. 2 ay önce satılan bilet sayısının yüzde 35’lerde olduğunu düşünürsek gelinen sayı gerçekten de çok iyi.

– Olimpiyat köyünden gelen ilginç haberler var. Örneğin, Samsung 4000 adet üretilen Galaxy Note 8 Olympic Edition‘ı 2018 PyeongChang’da mücadele edecek Kuzey Kore ve İranlı sporcular dışında bütün sporculara dağıtmış. Sadece Kuzey Kore ve İranlı sporculara telefon verilmemesinin nedeni ise bu ülkeler üzerindeki uluslar arası yaptırımların ihlal edilmesinden korkmaları…

– 2018 PyeongChang’da toplam 51 bin 100 görevli çalışıyor. Bunlardan 13 bin 500’ü gönüllü, 14 bin 600’ü ise ücretli çalışan. Son iki kış olimpiyatı, 2010 Vancouver ve 2014 Soçi dikkate alındığında 2018 PyeongChang, en fazla ücretli çalışanın ve en az gönüllünün olduğu olimpiyat özelliğini taşıyor.

– Her olimpiyatta olduğu gibi bu olimpiyatta da maskotlar var; hem de iki tane. 2018 PyeongChang’ın maskotları Asyalı siyah ayı Bandabi ve beyaz kaplan Soohorang. Hem Asyalı siyah ayı hem de beyaz kaplan Kore geleneğinde ve mitolojisinde önemli bir yere sahip.

– PyeongChang için kötü olabilecek haberlerden bir tanesi “Norovirüs” vakalarının görülmeye başlanması. Şu ana kadar 128 vaka görüldü; bunlardan 42’si sadece bugün ortaya çıktı. Bugün ortaya çıkan 42 vakadan 34’ü sivil güvenlik görevlileri. Yetkililer bu durumun büyük bir salgına ve sporcuları etkileyecek bir duruma dönüşmemesi için ek önlemler almaya başladı. Zaten şu ana kadar da herhangi bir sporcu bu virüsten etkilenmedi.

– PyeongChang’ın en dikkat çeken özelliklerinden biri gönüllülerin çeşitliliği. Okyanus aşırı ülkelerden gelip gönüllü olarak çalışanların yanı sıra yaşı oldukça “büyük” gönüllüler de var. İlk kez 1988 Seul’de gönüllü olarak çalışan Hwang Seong-hyun 2002 Dünya Kupası’nın ardından 2018 PyeongChang’da gönüllü olarak çalışıp 86 yaşında bu unvana sahip en yaşlı olimpiyat sevdalısı olsa gerek…

– McDonalds kış olimpiyatı vesilesiyle PyeongChang ile birlikte iki olimpiyat köyünden birinin olduğu Gangneung’da “Hanwoo” adını verdiği yeni hamburgeri ürünleri arasına eklemiş. Geride kalan bir haftada 10 bin “PyeongChang Hanwoo Signature” menu satıldığı da gelen haberler arasında.

– 43 bin kişilik PyeongChang’a olimpiyat boyunca 230 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Şehirdeki tüm otel ve hosteller dolmuş durumda. Bu nedenle şehre gelip olimpiyat seyretmek isteyenlere karavan kiralamaları ve bu karavanlarda kalmaları öneriliyor. Eğer bu fikir aklınıza yatarsa cebinizden günlük 210 dolar çıkmasını göze almanız gerekiyor.

– Bugünün sportif notu olarak da kayakla atlama normal tepe elemelerini düşelim; kayakla atlamada yarışan ilk Türk olan Fatih Arda İpcioğlu 68.2 puanla sonuncu sırada yer aldı.. Aldığı sonuç/yaptığı dereceye bakmaksızın Fatih Arda İpcioğlu’nun olimpiyatta mücadele etmesini bilet takdir etmek gerek. Kış sporlarına alabildiğine uzak bir ülkede, olimpiyat seviyesine çıkabilmek, başlı başına bir kilometre taşı anlamı taşıyor…

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce