Türkiye bir Dünya Kupası’nın daha dışında kaldı. Alınan kötü sonuçlar sonrasında ise ortaya çıkan ve en çok konuşulan gündem maddesi yabancı oyuncu sayısı oldu. Socrates, Ekim sayısında bu konunun üzerine eğildi. Futbol adamları görüşlerini aktardı, istatistikler ortaya çıkarıldı. İşte dosyadan satır başları:
Seyit Mehmet Özkan (Altınordu Kulübü Başkanı):
Her şey üretime bağlı. Bu memleketin 30 milyon genci var. Bu ülkedeki kulüplerin tek görevi insanları eğlendirmek değil, aynı zamanda toplumun çocuklarına spor yaptırmak ve onları geleceğe hazırlamak.
İsmail Şayan (Araştırmacı):
Hakem hatası olunca “Biz bu şehri temsil ediyoruz” diyorlar. Bakıyorsun, kadroda bir tane o şehirden çocuk yok. O zaman sen o şehri temsil etmiyorsun, o şehirde yer işgal ediyorsun!
Abdullah Avcı (Başakşehir Teknik Direktörü, A Milli Takım Eski Teknik Direktörü):
Devlet politikası olarak bakmak lazım buna. TFF, Milli Eğitim Bakanlığı ve Spor Bakanlığı beraber hareket etmeli. Daha antrenman saatleri ile okul saatlerini birbirine göre ayarlayamıyorsan o çocuğa ne verebilirsin ki?
Önder Özen (Yorumcu ve Teknik Direktör):
Ben çok basit bazı teknik şeyleri 41-42 yaşında öğrendim. Pro-Lisanslı bir teknik direktörüm, o yaşa kadar biliyorum zannettiğim birçok şeyi bilmediğimi gördüm. Yetiştirici antrenör çıkaramadık. Yarışmacı antrenör de sınırlı eğitimle yetişti.
Hikmet Karaman (Teknik Direktör):
İnanın, teknik adamların yüzde 99’u serbestlikten yanadır. Yabancı oyuncuya da ihtiyaç var. Kendi içimizdeki oyuncuları da geliştirirler; Hagi – Emre örneği gibi.
Hakan Ünsal (Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı):
Yerli futbolcuların, artık iki katı çalışmak zorunda olduklarının farkına varmaları lazım. Çünkü dünya futbolu o noktada. Adam 18 yaşında Şampiyonlar Ligi’ni sallıyor. Demek ki yetenek her yerde, her zaman oynayabiliyor.
Ferudun Tankut (Karabükspor Başkanı):
Kulüplerin 14 tane yabancı alma hakkı var. Bu bir zorunluluk değil. İsterlerse 24 tane Türk oyuncu bulundururlar, isterlerse yabancı alırlar.
Cüneyt Biçer (Altay Teknik Direktörü):
Süper Lig’de 14 yabancı kuralından sonra bazı oyuncular yurt dışına transfer oldu. Fakat onlar kural nedeniyle değil, yetenekli oldukları için gittiler. Diğer oyuncular da aşağı doğru inmeye başladı. Bu gizli bir tehlikedir.
Mehmet Demirkol (Spor Yazarı):
Türkiye’nin içinde bir Slovenya var; 2 milyon Boşnak asıllı vatandaşımız Türkiye’de yaşıyor. Dolayısıyla Slovenya’nın basketbolda yaptığını biz de rahatlıkla yapabiliriz. Ama iyi eğitimle rekabetçi sporcular yaratabilmeye odaklanmamız gerekiyor.
*Bu dosyanın tamamı, Socrates’in Ekim 2017 sayısında yayımlanmıştır. Eski sayılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.