Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Futbol1.Lig’de İlk Yıllar ve Tarihe Geçenler

1960’ların ortası Anadolu futbolunda önemlidir. Birçok kulüp ilk kez o yıllarda sahaya çıktı ve birçok futbolcu gol atarak adını tarihe yazdırdı.

Alt ligler çok fazla ilgi görmez. Dünyanın her yerinde böyledir. Her zaman da böyleydi. Gayet de normal bir durum esasında. Lig düştükçe kalite azalır, kalite azaldıkça ilgi kaybolur. Fakat 20. yüzyıla damga vuran futbolun birçok hikayesi oralarda başlar. Şöhretli futbolcular, köklü kulüpler, kariyerli teknik adamlar… Yolu oralardan geçenlerin sayısı çok fazladır.

Türkiye’de de aynı… Üstelik, burada ’başlangıç’ biraz daha tazedir. Profesyonel futbol, Türkiye’de 1950’li yılların sonunda yerleşti. Haliyle ikinci lig olgusu da o yıllarda oturabildi. 1960’ların ortası daha da hareketliydi. 1963-64 sezonunda ilk kez 2. Lig adı altında bir lig oynandı. Şekerspor’un mutlu sona ulaştığı ligde, o sezon 13 takım vardı. Resmi başlangıç buydu belki ama en güçlü adımlar takip eden sezonlarda geldi. Anadolu’nun her yerinde şehir takımları kurulmaya başlandı. Bugün Türkiye futboluna damga vuran birçok kulüp ilk maçlarına bu yıllarda çıktı.

Bu bağlamda; iki ayrı sezonun iki ayrı haftası önemlidir. 1965-66 sezonunda Bandırmaspor, Eskişehirspor, Konyaspor, Sakaryaspor ve Samsunspor, 1966-67’de ise Zonguldakspor, Edirnespor, Denizlispor, Antalyaspor, Adanaspor, Aydınspor, Kütahyaspor, Kocaelispor, Trabzonspor, Kayserispor ve Boluspor kulüp tarihlerinin ilk lig maçlarına çıktı.

O günleri yeniden hatırlayalım;

1965-66 sezonunda ligde 22 takım vardı. Sezonun ilk hafta maçları da 4-5 Eylül günlerinde oynandı.

Türk futboluna yıllar içinde birçok yıldız kazandıran Sakaryaspor, lig yolculuğuna 4 Eylül’de başladı. O sezon Kırmızı Grup’ta yer alan Yeşil-Siyahlı takım, ilk maçını İstanbul’da Beyoğluspor’a karşı oynadı. Mücadeleden gol sesi çıkmadı. Sezonun ilk üç maçını deplasmanda oynayan Sakaryaspor, bu karşılamaların hiçbirinde gol atamadı, ilk gol sevinci için evine dönmesi gerekecekti. 26 Eylül’de oynanan Mersin İdman Yurdu maçını 1-0 kazanan Sakaryaspor’un ilk lig golünü atan isim bir kaleciydi. Maçın 74. dakikasında kazanılan penaltıyı gole çeviren Fikret Aldinç, Sakaryaspor tarihinin ilk golüne adını yazdırdı.

Bu sezon TFF 1.Lig’e veda eden Bandırmaspor da yolculuğuna 1965 yılında başlayanlardan. Kırmızı Grup’ta yer alan ekip, ilk lig maçına Sakaryaspor’dan bir gün sonra çıktı. Sakaryaspor’a göre daha mutlu bir hafta geçirdi ve rakibi Sarıyer’i 1-0 mağlup etti. Bandırmaspor’un ilk lig galibiyetine sebep olan maçın tek golünü de 7. dakikada Cengiz Tomaç kaydetti.

1970’lere damga vuracak ama şampiyonluğu ıskalayacak olan Eskişehirspor; tarihinin ilk lig maçına geçen sezon tarihe karışan Eskişehir Atatürk Stadı’nda çıktı. Rakip; 1921’den beri ülke sporunda yer alan Kasımpaşa’ydı. Fethi Heper, Nihat Atacan, Kamuran Yavuz, İsmail Arca gibi isimlerin yer aldığı Eskişehirspor, Beyaz Grup’ta Kasımpaşa’yı 2-0 mağlup etti. Eskişhirspor’un ilk golünü, kulüp tarihinin en önemli figürlerinden biri olan Fethi Heper kaydetti. Diğer gol ise Mahmut Şölenişçi’den geldi. Eskişehirspor, sezonun devamında Yükselme Grubu da dahil, oynadığı 35 maçta sadece 5 kez mağlup oldu ve bir sonraki sezon o zamanın Türkiye 1.Futbol Ligi’nde mücadele etmeye hak kazandı.

Aynı gün Samsun’da oynanan maçta ise Samsunspor; son yıllarını amatör liglerde geçiren Yeşildirek ile karşılaştı. Samsunspor karşılaşmayı Nihat Serçeme’nin 41. dakikadaki golüyle 1-0 kazandı. Karadeniz ekibi sezon sonunda kendine orta sıralarda yer bulabildi. Mücadelenin diğer aktörü Yeşildirek ise; küme düşerek üst taraftan biraz daha uzaklaştı.

Son dönemde kuruluş tarihini değiştirerek dikkat çeken Konyaspor için asıl mücadele 1965’te başlamıştı. Konya Gençlerbirliği, Meramspor, Selçukspor ve Çimentospor’un birleşmesiyle kurulan Konyaspor, grubun 11 takımdan oluşması nedeniyle ilk haftayı bay geçti. 12 Eylül günü Samsunspor’u konuk eden Konyaspor, bu karşılaşmadan 1-0 yenik ayrıldı. Ertesi hafta Vedat Okyar, Ersel Altıparmak, Mesut Şen gibi isimleri kadrosunda bulunduran Bursaspor’a ilk golünü Tuncay Bilge ile atan Konyaspor, yine de rakibine mağlup oldu. Yeşil-Beyazlılar ilk galibiyeti için Ekim ayına kadar bekledi ve sezonun altıncı haftasında Beylerbeyi’ni 1-0 mağlup etti.

1966-67 sezonu

1966-67 sezonunda ligdeki takım sayısı 33’e yükselmişti. Bu 33 takımdan 11’i maceraya yeni başlıyordu.

Şimdilerde Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden Edirnespor ile Süper Lig’de Avrupa hedefi belirleyen Antalyaspor bu takımlardan ikisiydi. 11 Eylül 1966 günü ilk kez bir lig maçı için sahaya çıkan iki ekibin mücadelesinden kazanan çıkmadı. 1-1 biten maçın ilk golünü Yalçın Demir kaydetti ve Antalyaspor’u öne geçirdi. Edirnespor tarihinin ilk golünü ise Antalyasporlu İzzet Kaylı kendi kalesine yolladığı topla kaydetti.

Aynı gün Kırmızı Grup’un diğer maçında ise kendi sahasında Petrolofisi’ni konuk eden Zonguldakspor da sahadan puanla ayrılmasını bildi ama 90 dakikadan gol sesi çıkmadı. Ertesi hafta Manisa deplasmanında ise iki gol birden atıldı. Her iki golün altında da Halil Güngördü’nün imzası vardı.

Denizlispor ise macerasına yenilgi ile başladı. İstanbul’da Beyoğluspor’a konuk olan Ege temsilcisi Ali Güneşoğlu’nun golüyle öne geçse de sahadan 3-1’lik mağlubiyetle ayrıldı.

Aydınspor da o hafta İstanbul’da olan takımlardaydı. Denizlispor’dan bir gün önce, 10 Eylül’de oynanan maçta Ege ekibi, Beykozspor’a konuk oldu. Heyecan fırtınası şeklinde geçen maç 3-2 sona erdi. Aydınspor kaybeden taraftaydı. Kulüp tarihinin ilk golünü ise penaltıdan Savaş Yarbay kaydetti.

Beyaz Grup’ta ise maçlar bir hafta sonra başladı. Sezonun flaş takımlarından biri olan Kütahyaspor ilk hafta maçında Şekerspor’a 4-1 mağlup oldu. Takımın tek ve tarihinin ilk golü Ertuğrul Çağlar’dan geldi.

Tarihine birçok başları ve kupa ekleyen Kocaelispor için de ilk gün 18 Eylül 1966’dı. Özelikle 90’larda İstanbul’a kafa tutan Yeşil-Siyahlılar, ilk maçında da bir İstanbul takımını devirdi. Boğaz’ın köklü kulübü Galata, Körfez’in yeni gücüne boyun eğdi. Karşılaşma 2-0 sona ererken, goller Ahmet Asena’dan geldi.

Bu sezon 50. yılını kutlayan Trabzonspor ise macerasına 51 yıl önce 1966’da başladı. İlk maçında Konyaspor’a 1-0 yenilen Bordo-Mavililer, yenilginin telafisini bir sonraki haftaya bıraktı. Adana Demirspor ile oynanan ve 1-0 sona eren maçın tek golünü Mehmet Celep kaydetti.

Kayserispor da o sene, o hafta ve o gün, 18 Eylül’de macerasına başladı. İlk rakibi Toprakofis’ti. Sarı-Kırmızılılar, tarihinin sayfalarını doldurmaya galibiyetle başladı. 1-0’lık maçta golü Yener Kurtgil attı.

O sezon ilk kez mücadele eden bir başka takım da Boluspor’du. Karadeniz ekibi, ilk maçında kendi sahasında Davutpaşa ile golsüz berabere kaldı. İkinci haftada Şekerspor’a 3-1 yenildi ama en azından tarihinin ilk golünü attı. O golün altında popüler isim; Yıldırım Benayyat’ın imzası vardı. Belki böyle yazınca çıkaramadınız; yani Yıldo!

 

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce