Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

FutbolValbuena Fenerbahçe’de Ne Yapar?

Mathieu Valbuena'nın Fenerbahçe'ye neler katabileceğini, Fransa Ligi'ni yakından takip eden spor spikeri ve yazarı Ozan Can Sülüm'e sorduk.

Mathieu Valbuena, geçen sezon Beşiktaş maçlarında Türk futbolseverlerin beğenisini kazandı. Sezon boyunca da Fransa Ligi’nde aynı performansı gösterdi mi?

Mathieu Valbuena fazlaca genç olan Lyon hücum hattına tecrübe ve hücum zekası desteği için gelmişti. Sezon boyunca Lyon’un başı sıkıştığında hep sorumluluk aldı. Özellikle de sezon içindeki kritik maçlarda direkt skor katkısı yaptığını görmek mümkün. PSG, Monaco ve Marsilya maçlarında 3 gol 2 asistlik, UEFA Avrupa Ligi’ndeyse 6 maçta 2 gol 2 asistlik katkı yaptı. Vitrin maçlarda ön plana çıktığını söylemek doğru olur, ancak bunu söylerken diğer maçlarda yoktu benzeri bir anlam çıkmamalı. Özellikler Lyon’un hareketli ceza sahası çevresi hücum setleri için biçilmiş kaftandı.

Valbuena’nın oyun tarzı Fenerbahçe’nin hücum planlarına neler katar?

Valbuena sezonu sol kenarda geçirdi. Özellikle takımı sete yerleştiğinde içe kat eden, ceza sahasına delici koşu yapabilen ve gerektiğinde bu koşuları da değerlendirebilen bir oyuncu olarak, hareketli bir hücum hattına çok çabuk adapte olabilecek bir profile zaten sahipti. Fenerbahçe’de sol kenarda mı, yoksa forvet arkasında mı kullanılacağı önemli bir soru işareti ancak, oyun görüşünün yanında top taşıma özelliği, çizgiye veya merkeze kat ederken  eşit efektiflikte olması ve özellikle de duran toplarda isabetli orta kapatisitesi çok önemli. Tabii fiziksel dezavantajlarının yanına bir de bitiricilik eksikliğini de eklemek gerek. Alex sonrası ortaya çıkan oyun vizyonu problemini çözmesi çok muhtemel.

Valbuena geçen sezon Fransa Ligi’nde sadece 15 maçta ilk 11’de çıkabildi. İlerleyen yaşını da göz önüne alırsak, Süper Lig için istikrarını koruyabilir mi?

Genesio onu sezonun yarısında ilk 11 oynatırken, aslında biraz da fiziksel kapasitesini zorlamamaya çalıştı. Sadece 13 gününü sakat geçirdiği bir sezonda daha fazla ilk 11 görmesi beklenebilirdi, ancak rotasyon seven bir teknik direktörün onu kullanış tarzı bu şekilde oldu. Yaşından ziyade bence fiziksel koşulları soru işareti. Sert bir ligimiz var, oynatmama üzerine oyun planı kuran birçok takımın karşısına çıkacak Valbuena. Özellikle ben merkezde kullanılırsa biraz boğulacağını düşünüyorum boy problemi sebebiyle.

Valbuena’nın Fransa dışındaki tek kariyeri iki sezon geçirdiği Dinamo Moskova’ydı ve bekleneni verememişti. Bu Fenerbahçe günleri için negatif bir işaret olabilir mi?

Valbuena en başta Fransa’da hak ettiği değeri pek bulamamış bir oyuncu. Fransa’da Marsilya taraftarı için ancak Lyon’a geldiğinde önem kazandı, o da nefret dolayısıyla oldu. Lyon’dan ayrılana kadar rotasyon oyuncusu gözüyle bakıldı şimdi forumlarda “Ee, şimdi gerektiğinde kimin ayağına bakacağız?” diye söyleniyor Lyon taraftarı. Dinamo Moskova kariyerine gelecek olursak; özellike transfer olduğu 2014-15 sezonunda önünde ve etrafında oynayan Kokorin, Kuranyi, Ionov ve Dzsudzsak gibi oyuncularla çabuk kurduğu iletişim sayesinde 4 gol 7 asistlik bir performansa sahipti. Tabii Rusya’yı ve istikrarsız yatırım kulüplerini düşünecek olursak Fransa’ya dönüşü erken oldu ama bu Rusya’da yaşadığı performans olumsuzluğundan değil, sanki Dinamo kaynaklı bir sorun gibi. Türkiye’ye adapte olurken fazla sıkıntı yaşamazsa ben yine ciddi skor katkısıyla katkı sağlayacağını düşünüyorum.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce