Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarOlimpik Notlar #8

2018 PyeongChang'da bugün neler yaşandı, hangi beklenen ve beklenmeyen madalyalar sahiplerinin oldu? İşte Mustafa Taha'nın seçkisi...

-Aksel Lund Svindal nihayet olimpiyat tarihine geçmeyi başardı. 35 yaşındaki Svindal, alp disiplininde altın madalya kazanan en yaşlı sporcu oldu. Svindal bunun yanı sıra erkekler inişte olimpiyat altını kazanan ilk Norveçli olmayı da başardı ki 2010 Vancouver’da gümüş almış, 2014 Soçi’de ise dördüncülüke kalmıştı. PyeongChang 2018 öncesinde bunun son olimpiyatı olacağını söyleyen Aksel Lund Svindal, böylece vedasını da olabilecek en güzel şekilde yaptı. Şimdi akıllara muhtemel bir soru gelebilir: Alp disiplininde madalya kazanan en yaşlı sporcu kimdi? 2014 Soçi’de Bode Miller, bronz madalyayı boynuna taktığında 36 yaşındaydı.

-Konu alp disiplininden açılmışken, kadınlar dev slalom ile devam edelim. Öncelikle burada yarışan temsilcimiz Özlem Çarıkçıoğlu, ilk ayakta 1:27.71  ile 64’ncü, ikinci ayakta da 1:25.29’luk derecesiyle 57’nci olup, klasmana giren 58 sporcu arasında 57’nci sırada yer aldı. Oyunların en çok şey beklenen isimlerinden birisi ise burada da yarışan Mikaela Shiffrin’di. Genç Amerikalı dev slalomda gelen altın madalya ile bu beklentilerin boş olmadığını gösterdi. Dört yıl önce Soçi 2014’de kariyerinin ilk olimpiyat altınını kazanan Shiffrin, dev slalom haricinde slalom, süper dev slalom, iniş ve kombinede de yarışacak. Bu, hiçbir sporcunun daha önce başaramadığı bir şeye ulaşma şansını da Shiffrin’e verecek. Geçmişte hiçbir erkek ya da kadın sporcu, aynı olimpiyatta üç ya da daha fazla alp disiplini altını kazanamadı. Mikaela Shiffrin’in PyeongChang 2018’de bunu başarıp başaramayacağı herkes tarafından merak ediliyor. ABD’li süper yıldızın en güçlü olduğu branş slalom ve bu müsabaka yarın ki burada da altın madalya kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

-Günün en güzel hikayelerinden biri de artistik buz pateninden geldi. Çiftlerde Almanya adına yarışan Ukrayna asıllı Aliona Savchenko ve Fransa doğumlu Bruno Massot, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana Almanya’ya buz patenindeki ilk altını kazandırdılar. Üstelik bu ikili, kısa programda istedikleri gibi bir performans ortaya koyamamış ama buna rağmen inançlarını yitirmemişlerdi. Hatta Savchenko bu sabah partnerine, “Bugün tarih yazacağız” bile demiş. Evet yazdılar, hem de bunu 159.31 puanla rekor kırarak başardılar. Bu Savchenko’nun müthiş kariyerindeki ilk olimpiyat altını oldu. Öyle ki deneyimli sporcu, eski partneri Robin Szolkowy’yle beş kez dünya şampiyonluğu yaşamış ama olimpiyat altınına ulaşamamıştı. PyeongChang 2018’in çiftlerdeki en iddialı isimlerinden -kısa program sonucunda ilk sırada bulunan- Rus Evegenia Tarasova ve Vladimir Morozov çifti ise son derece kötü bir serbest program ile podyum göremediler. Kış Olimpiyatı öncesi özellikle Güney Kore basınından epey ilgi gören Kuzey Koreli Ryom Tae-ok ve Kim Ju-sik çifti kısa program sonrası 11. sırada yer alıyordu. Onlar da kariyerlerinin en iyi serbest program performansını göstererek olimpiyat 13’ncüsü oldular.

-Snowboard Cross’ta da olimpiyat madalyaları sahibini buldu. Çekişmeli mücadeler aynı zamanda üzücü bir olayı da beraberinde getirdi. Soçi 2014’ün gümüş madalyalı ismi Nikolay Olyunin yarı final mücadelesinde geçirdiği kaza ile sakatlandı ve gelen bilgiler Rus sporcunun bacağının kırıldığı yönünde. Fransız Pierre Vaultier, beş dünya şampiyonluğunun yanına bir de olimpiyat altını eklerken, Jarryd Hughes Avustralya’ya PyeongChang 2018’in ikinci gümüşünü kazandırdı. İspanyollar belki de beklemedikleri bir madalyaya Regino Hernandez’in bronzu ile ulaştılar.   

Norveçliler şu ana kadar biatlonda arzu ettikleri başarıya ulaşamasalar da kayaklı koşuda kazanılan madalyalar yüz güldürüyor. 27 yaşında yarıştığı ilk olimpiyatında, ilk madalyasına kadınlar 10km serbestte ulaşan Ragnhild Haga amcasının gerçekleştiremediğini de başarmış oldu. Haga ilk olimpiyat madalyasına altın ile ulaşırken, amcası Anders Bakken 1980 Lake Placid’de erkekler 50km 15’nci olmuştu. Norveçliler sadece Haga ile mutlu olmadı. Marit Bjöergen’in bronz madalyasıyla da sevindi. Zira Bjöergen için kış olimpiyatı tarihine geçmeye sadece bir yarış ve bir madalya kaldı. PyeongChang’da kazandığı bir gümüş ve bronz ile toplamda 12 madalyaya ulaşan 37 yaşındaki Norveçli, kadınlar 30km’de de podyuma çıkmaya başarırsa Ole Einner Bjorndalen’in ‘en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu’ rekoruna ortak olacak.  Charlotta Kalla, Vancouver 2010’da altın kazandığı dalda bu sefer gümüş ile yetinirken altıncı olimpiyat madalyasını boynuna taktı. Marit Bjöergen ile aynı dereceyi yapan Krista Pärmäkoski ise kayaklı koşuda bu olimpiyatın Finlandiya adına ilk madalyasına imza attı. Bugünün gereksiz bilgisini de yeri gelmişken verelim: Krista’nın eşi aynı zamanda Sebastian Vettel’in eski menajeri Tommi Pärmäkoski.

27 yaşındaki Ragnild Haga, ilk olimpiyatında altın madalya sahibi oldu.

-Biatlon kadınlar 15km bireyselde ise PyeongChang 2018’in en büyük sürprizlerinden biri yaşandı ve İsveçli Hanna Öberg altın madalya kazandı. 22 yaşındaki sporcu, 2006 Torino’dan sonra ülkesine biatlondaki ilk altın madayayı getirdi. Geçen yıl IBU tarafından yılın çaylağı seçilen Öberg parkurda hızlı, atışlarda ise kusursuzdu. Bunun sonucunda da dünya kupasında 58’nci sırada bulunan sporcu, ilk olimpiyat altınına beklenmedik bir şekilde ulaştı. Anastasiya Kuzmina ikinci gümüşünü iki atışta hata yapmasına karşın parkurdaki hızıyla elde etti. PyeongChang 2018’e iki altın ile merhaba diyen Laura Dahlmeier ise bu sefer bronz madalya ile yetinmek zorunda kaldı.

-Günün en aksiyonlu yarışlarından biri erkekler sürat pateni 10 bin metrede gerçekleşti. Önce 2014’ün altın madalyalısı Jorritt Bergsma olimpiyat rekoru kırarak ilk sıraya yükseldi. Sonraki eşleşmede piste çıkan Ted-Jan Bloeman ise 1.2 saniye farkla olimpiyat rekorunun geliştirerek altın madalyanın sahibi oldu. Daha önceki günlerde Bloeman’ın ilginç hikayesinden bahsetmiştik ki o da bu olimpiyatta önce gümüş, sonra altın ile Kanada adına müthiş bir iş çıkardı.

-Lujda Almanlar altınlarına bir yenisi daha ekledi.  Natalie Geisenberger, Johannes Ludwig, Tobias Wendl ve Tobias Arlt’tan oluşan Alman takımı beklendiği gibi altına ulaşırken toplamda da bu olimpiyattaki altıncı madalyalarını kazandılar. Kanada takımı gümüş, Avusturya takımı da bronz madalya ile podyumda yer aldı.

-Nihayet Johannes Thingnes Boe podyuma çıktı, üstelik altın madalyayla. Dünya kupasında bu yıl fırtına gibi esen Norveçli, PyeongChang 2018’e felaket bir başlangıç yapsa da iki günlük ara kendisine yaramış. Boe 20km bireyselde en yakın rakibi Sloven Jakov Fak’a 5.5 saniye fark atarak ilk olimpiyat altınına ulaştı. Martin Fourcade biatlonun ilk yarışında olduğu gibi yine podyum göremedi. Son iki atışını kaçırarak altın madalyadan olan Fourcade eğer podyumun en üst basamağında yer alsaydı dört olimpiyat şampiyonluğu kazanan ilk Fransız sporcu unvanının sahibi olacaktı. Vancouver 2010’da 10km sprint’te bronz madalyanın sahibi olan Jakov Fak, 2015’te Kontiolahti’de kazandığı dünya şampiyonluğunun ardından ilk başarısını beklenmedik bir şekilde elde etti.  Fak gibi, yaptığı bütün atışlarda başarılı olan Avusturyalı Dominik Landertinger de geleneğini bozmadı; Vancouver ve Soçi’den sonra PyeongChang’da da podyum gördü.

-25 Şubat’ta sona erecek PyeongChang 2018’in kapanış törenine dair ayrıntılar da yavaş yavaş belli oluyor. K-Pop’un önde gelen erkek gruplarından EXO ve kadın rapçi CL sahne alacak isimler olarak açıklandı.

-Şiddetli rüzgar PyeongChang genelinde ve müsabakaların yapıldığı bölgelerde zorluklar oluşturmaya devam ediyor. Buz sporları mücadelelerinin yapıldığı Gangneung’ta, şiddetli esinti ufak kazalara neden oldu. Olimpiyat Parkı’nda 13’ü görevli, üçü seyirci toplam 16 kişi hafif olarak yaralandı.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce