Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Diğer SporlarOlimpik Notlar #19

2018 PyeongChang'ı geride bıraktık. Peki geçtiğimiz iki haftanın öne çıkanları, sürprizleri ve hayal kırıklıkları nelerdi? Mustafa Taha sizin için derledi.

2018 PyeongChang’ı geride bıraktık. Geride kalan iki haftayı aşkın sürede aklımızda kalanları bir derleyip toplayalım dedik.

Teresa Stadlober

2018 PyeongChang’ın belki de en bahtsız sporcusu olabilir. Avusturya’ya kayaklı koşuda uzun zaman sonra olimpiyat madalyası getirecekken yanlış parkura sapması kariyerinin en büyük hayal kırıklığına imza atmasına neden oldu.

Garlic Girls

2014 öncesi körlingde olimpiyatta yer almayan Güney Kore’ye beklenmeyen bir madalya getirdiler. Hikayeleri Japon spor animelerine konu olacak kadar farklı, yaptıkları iş ise bir o kadar büyüktü Güney Koreli körlingci kızların.

Kuzey Koreli ponpon kızlar

Olimpiyat başladığında en fazla konuşulan konuların başındaydılar. Hatta uluslararası basın, yer aldıkları müsabakalarda onlara fazlasıyla ilgi gösterdi. 2018 PyeongChang ve Kuzey Kore denildiğinde akla ilk gelecekler arasında yer alıyorlar.

Alina Zagitova

Ruslara bu olimpiyattaki ilk altın madalyayı kazandırmakla kalmadı tarihin en genç olimpiyat şampiyonlarından da biri oldu.

Ester Ledecka

Kesinlikle olimpiyatın en beklenmeyen sürpriziydi. Alp Disiplini Süper Dev’de, altın kazandığına kendisi bile inanamadı. Sonrasında da yapılamaz deneni yaptı ve iki farklı sporda, aynı olimpiyatta iki altın kazandı. Ledecka bundan sonra hiçbir şey yapmasa dahi olimpiyat tarihinin en istisna hikâyelerinden biri olarak yerini aldı.

Norveç

Yavaş başladıkları olimpiyata damga vurmayı bildiler. Kayaklı koşudan sürat patenine altın madalyaları topladılar. Tarihin kış olimpiyatında en fazla madalya kazanan ülkesi olmakla kalmayıp en fazla altın madalya kazanan ülke rekorunu da egale ettiler.

Marit Bjoergen

5 madalya almasını belki kendisi de beklemiyordu. Koleksiyonunu 15 olimpiyat madalyasıyla ve kış olimpiyatları tarihinin en çok madalya kazanan sporcusu olarak tamamladı.

Felix Loch

Kesin üst üste üçüncü olimpiyat altınını alacak derken podyum bile göremedi. Hayal kırıklığı o kadar büyüktü ki gözyaşlarına hakim olamadı.

Kral XVI. Gustaf

Kenardaki heyecanı, coşkusu ile kim olduğunu bilmeseniz kral demezsiniz. Kral XVI. Gustaf, 2018 PyeongChang boyunca ülkesi İsveç’in sporcularını her daim destekledi ve neredeyse her yarışı izledi. İsveçli sporcuların sevinçlerinde ve üzüntülerinde yanında oldu.

Francesco Friedrich

Aynı olimpiyatta hem ikili hem de dörtlü bobsled takımının pilotu olarak iki altın kazandı. Tarihte bunu başaran altıncı, 2006’dan bu yana ise başaran ilk sporcu oldu.

Güney Kore

Belki geleneksel sporları sürat pateninde istedikleri kadar madalya alamadılar ve altın madalyayı son gün kazandılar ama olimpiyatı 17 madalya ile kapamak hiç de fena değil. Üstelik ilk 10’a giren tek Asya ülkesi oldular. Snowboard, körling, bobsled ve skeletonda da ilk kez madalya ile tanıştılar.

Irene Würst

Güney Kore’de tarihe geçenlerden biri de o oldu. 10’ncu olimpiyat madalyasını kazandı ve sürat pateninde tarihin en fazla madalya kazanan kadın sporcusu oldu.

Hollanda

Irene Würst demişken Hollanda’yı ayrı bir madde olarak yazmak gerekiyordu.  Sürat patenindeki muazzam performansları ile yine kendilerine hayran bıraktılar. 8’i altın toplam 20 madalyanın tamamını sürat pateninde kazandılar. Bu başarı, madalya sıralamasında beşinci sırada yer almalarını sağladı.

Kanada-ABD Kadınlar buz hokeyi final maçı

Tarihin en unutulmaz hikâyelerinden birine şahit olduk. 20 yıldır altın madalya kazanamayan ABD, son dört olimpiyatın şampiyonu Kanada… Normal süre ve uzatmalar yetmedi, penaltılarda da eşitlik bozulmadı ve atanın kazanacağı seri penaltıların sonucunda favori Kanada’nın olimpiyattaki altın serisi, ABD’nin ise 20 yıllık özlemi sona erdi.

Martin Fourcade

PyeongChang’a istediği gibi başlayamayanlardan biri de oydu. Olimpiyata gelirken Fransız spor tarihine geçecek mi sorusu akıllardan geçiyordu. Zor da olsa başardı, aldığı iki altınla beraber 5 altına ulaştı ve en fazla olimpiyat altını kazanan Fransız sporcusu unvanını elde edip ölümsüzleşti.

ABD erkek körling takımı

Kimse onları madalya için favori göstermiyordu. Komşuları Kanada’nın podyum göremediği PyeongChang’da ABD takımı podyum görmekle kalmadı; altın madalyayı da kazandı. John Shuster 12 yıl önce çaylak olarak yer aldığı takımda bronz madalya kazandıktan sonra ABD’nin körlingdeki ilk altınında takım kaptanı olmak onun için ayrı bir gururdu.

Aksel Lund Svindal

Son olimpiyatında mücadele edeceğini açıkladığında kendisi de podyum için çok umutlu değildi. En son iki yıl önce yarış kazanmıştı Aksel Lund Svindal. İnişte kazandığı altın ile 8 yıl sonra olimpiyat altını almakla kalmadı, alp disiplininde altın madalya kazanan en yaşlı sporcu da oldu.

Yeni Zelanda

1952’de Oslo’da düzenlenen Kış Olimpiyatı’nda ilk kez boy gösteren Yeni Zelanda, geride kalan 66 yılda sadece bir madalya kazanabilmişti. PyeongChang’da aynı gün içerisinde serbest kayak erkekler halfpipe ve snowboard big air’de iki madalya birden kazanarak tarihe geçti Okyanusya ülkesi.

Marcel Hirscher

Her şey yolunda gider mi demiştik; nispeten gitti ve iki altın birden kazandı. Sadece slalomda işler istediği gibi gitmedi ve kapı atladığı için yarış dışı kaldı. Bunu gözardı edecek olursak ilk altınlarını kazandığı bir olimpiyatta onun için her şeyin kusursuz gittiğini varsayabiliriz.

Nana Takagi

Nana Takagi sürat pateni takım takipte ve kadınlar toplu çıkışta olimpiyat şampiyonu olarak 1998’den bu yana bir kış olimpiyatında iki altın madalya kazanan ilk Japon sporcu oldu. Takagi aynı zamanda 2018 PyeongChang’da sürat pateninde iki altın madalya kazanan tek kadın sporcu olarak bu olimpiyatın notları arasında yer aldı.

Robert Johansson

Bıyıklarıyla dikkat çekse de performansıyla da 2018 PyeongChang’a yakıştı Robert Johansson. Andreas Wellinger ile birlikte kayaklı atlamada üç kez podyum gören iki isimden biri olarak da akılda kaldı.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Sessizliği Kırmak

Sessizliği Kırmak

3 sene önce
Kazanmak

Kazanmak

4 sene önce
Dönemler Üstü

Dönemler Üstü

4 sene önce