Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Futbol2018 Dünya Kupası G Grubu: Bu Sene O Sene mi?

2018 Dünya Kupası’na artık sayılı günler kaldı. Turnuva başlamadan hemen önce, gruplara hızlı bir bakış atma zamanı… Sırada G Grubu var.

*Socrates’in detaylı 32 takım analizini de içeren 192 sayfalık Dünya Kupası özel sayısına buradan veya bayilerden ulaşabilirsiniz.


Röntgen

Hayal kırıklıkları, skandallar, kadro uyumsuzlukları, penaltılar… İngiliz futbolunun milli takımlar düzeyinde yarım yüzyıllık öyküsü bu cümlelerle özetlenebilir. 1966’da Dünya Kupası’na uzanan ülkenin o günden sonra neden büyük turnuvalarda başarılı olamadığı üzerine kitaplar yazıldı, belgeseller çekildi, çoğunu görmüşsünüzdür. 2018 Dünya Kupası başlarken de elbette geçmişten gelen bu kara bavul onları takip edecek. Lakin teknik direktör Gareth Southgate, sonuçlardan da öte, başka bir kelimenin altını çiziyor. Ona göre esas mesele bir ‘bağ’ kurmakta. Başarılı futbol adamı, evvela halkla milli takım arasında yeniden bir köprü oluşturmanın önemini belirtiyor. Bunu da elbette kaybederek değil, Panama ve Tunus’u barındıran gruptan göze hoş gelen bir oyunla son 16’ya çıkarak yapabilirler. Sonra da hedefleri 2006’dan beri başarmadıkları bir şeyi yapıp çeyrek final görmek olacak. Gerisi, sürpriz.

Turnuvanın kişisel performansı en merakla beklenen golcüsü Harry Kane baskılı, atak bir futbol oynayacaklarını iddia ediyor. Kişisel olarak atacağı gollerle de Euro 2016’dan kalan eleştirileri çöpe atma peşinde. Southgate, üçlü savunmayı tercih eden hocalardan biri ve Kyle Walker’ı sağ stoper olarak kullanmanın takıma faydalı olacağını ifade ediyor. Ona göre kilit çözücü oyunculardan biri de Kane’in biraz arkasında oynayacak olan Raheem Sterling. Yaratıcı orta saha sıkıntısı çeken İngilizler, ilerideki yıldızlarından yüksek isabetli bir turnuva umuyor.

Belçika’da ise etiketler belli. Eskiden “Sürpriz Favori” olarak adlandırılırlardı, artık sürprizlik bir tarafları kalmadı. Şimdi çoğu kişi onlara yalnızca “Altın Jenerasyon” diyor. En az rakipleri İngiltere kadar Premier Lig tozu yutan takımın başında detaycılığıyla bilinen Roberto Martinez var. Taktiksel tercihleri nedeniyle takım içindeki bazı yıldızlarla anlaşamadığı iddia edilen Martinez de Kevin De Bruyne’yi derinde oynatmayı sevenlerden. Yani, yıldız isim Manchester City’deki rolünde olacak ve takımını, maçı, tempoyu kontrol etmeye çalışacak. İleride Eden Hazard ve Romelu Lukaku’nun uyumu da mühim. Tecrübeli teknik adam, üçlü savunmayı tercih ediyor ve en büyük soru işareti, sonunda iki yönlü, gerçek bir takım gibi oynayıp oynayamayacakları. İlk tökezleme anında onlarla dalga geçmeye hazır milyonlarca insan var. Altın jenerasyonla oynamanın baskısına aşina İngilizler bunu yakından biliyor.

Panama için kupaya katılmak o kadar büyük bir başarıydı ki gerisini kimse düşünmüyor. Turnuvanın en yaşlı takımına sahipler, daha önce Ekvador ile Dünya Kupası deneyimi yaşayan teknik adamları Hernan Dario Gomez yönetiminde çoğu zaman savunmaya kapandıkları bir serüven yaşayacaklar. İleri uçta uzun süre yalnız kalması muhtemel Blas Perez, Luis Tejada gibi isimlere kaç top taşıyacaklar, mesele biraz da bu. 2018’deki hazırlık maçlarında sadece bir gol atmaları bile tabloyu ortaya koyuyor. Dolayısıyla alacakları bir puan başarı sayılacaktır. Tunus ise daha çok yönlü bir kadroya sahip olsa da Youssef Msakni’nin sakatlığı onları kağıt üzerinde turnuvanın en zayıf Afrika takımı hâline getirdi. Yine de İngiltere maçında, rakiplerinin psikolojik buhranlarına göre, bir kriz yaratma ihtimalleri var. İlk iki maçı sıfır puanla geçseler bile Panama’yı yenip 1978’den sonra Dünya Kupası tarihlerindeki ikinci galibiyeti almak istiyorlar.

Belirleyici Unsur

İngiltere’nin avantajı kamuoyunun bu sefer yüksek beklentiler taşımaması. New York Times yazarı Rory Smith, Southgate’in karizmatik, çalışkan ve sempatik kişiliğinin yanında ekibin genç hüviyetinin de halkla milli takımı yakınlaştırabileceğini savunanlardan. Lakin yine de kimse Panama ve Tunus maçlarında yol kazası yaşamak istemeyecektir. İngilizler bu iki maçtan ikişer galibiyet çıkarıp rahatlamak isteyecek. Belçika ise yüksek beklentilerin odağında ama bu sefer şanslılar. Euro 2016 başlarken de benzer ümitleri vardı ve o dönem Marc Wilmots tarafından çalıştırılan ekip, açılış maçında İtalya karşısında darmadağın olmuştu. O gün Belçika’nın uluslararası sahnedeki “Yetenekli ama o kadar” imajı pekişmiş, turnuvanın devamı da parlak geçmemişti. Yani, onlar için de mühim olan Panama ve Tunus defterlerini eksiksiz kapatmak olacak.

Kısacası, tersinden söylersek, herkesin yeni bir Kosta Rika aradığı turnuvada ilk iki maç sonunda İngiltere ve Belçika “Aradığınız sürprize G Grubu’nda ulaşılamıyor” demek isteyecek.

Bu Maç Kaçmaz

İngiltere-Belçika, elbette en merak ettiğimiz eşleşme. Eğer kazasız bir şekilde son maça ulaşabilirlerse burada grup liderliği mücadelesi verecekler. Çaprazdan H Grubu lideri olarak gelmesi muhtemel Polonya’dan kaçmayı ikisi de isteyecektir. Gareth Southgate ve Roberto Martinez’in rüyalarındaki çeyrek final yolu en azından böyle başlıyor.

Socrates’in Tahmini

Belçika birinci, İngiltere ikinci olur diyorum….

Takım Kadroları

Belçika İngiltere Tunus Panama

Fikstür

18 Haziran Pazartesi 18.00 Belçika-Panama
18 Haziran Pazartesi 21.00 Tunus-İngiltere
23 Haziran Cumartesi 15.00 Belçika-Tunus
24 Haziran Pazar 15.00 İngiltere-Panama
28 Haziran Perşembe 21.00 İngiltere-Belçika
28 Haziran Perşembe 21.00 Panama-Tunus

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Başka Bir Yol

Başka Bir Yol

4 sene önce
Hayal Albümü

Hayal Albümü

4 sene önce