Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemYorumHentbol Evine Dönüyor!

Fransa'da düzenlenecek 2017 Hentbol Dünya Şampiyonası'nı neden izleyelim? Ozan Can Sülüm madde madde inceledi.
Ozan Can Sülüm8 sene önce

İngilizler her büyük turnuva öncesi “Futbol evine dönüyor” der. Kupa evine dönüyor minvalli bir tezahürattır bu ve büyük hazırlıklarla geldikleri turnuvanın daha ilk maçında kupayla uzaktan yakından alakaları olamayacağını anlar, fazlaca içerek turnuvanın geri kalanını seyrederler. Fransa ve hentbol için durum aynı değil. Hentbol, gerçekten evine dönüyor. Peki evine dönen turnuvayı neden izlememiz gerekiyor? Diğerlerine göre farkı ne? Maddelerle bakalım…

https://www.youtube.com/watch?v=tkFUXa9CNNA

1- Claude Onesta, 2001’de Fransa Milli Takımı’nın antrenörü olduğunda büyük ihtimalle tarihin en büyük takımını yaratacağını bilmiyordu. Atlet, zeki, teknik ve savaşçı bir kadroyla tarihin en büyük kalecisini birleştirdi. Sonuç sadece Fransa spor tarihini veya hentbol tarihini değiştirmedi, takım sporlarındaki en büyük ekiplerden biri ortaya çıktı.

İki olimpiyat, beş dünya şampiyonluğu ve üç Avrupa şampiyonluğu alan takım kabuk değiştiriyor. Emekli olan oyuncuların yerini yenileri doldururken, yedekler arasında da değişiklikler artık hazır. Claude Onesta 2016 Rio’da yine kenarda otururken, yıllarca onun saha içindeki sesi olan eski kaptan Didier Dinart takımı yöneten isimdi. Onesta Rio süresince “Bu benim antrenör olarak son turnuvam” dese de, herkes onun 2017 Dünya Şampiyonası sonrası bırakacağından emindi. Fransızların isteği Onesta-Dinart ikilisinin 2017 dünya şampiyonluğunu beraber alması ve efsane Onesta’nın zirvede bırakmasıydı. Takım, Rio’yu finalde Danimarka’ya kaybetti. Domine ederek oynadıkları bir turnuvaydı alışkın olduğumuz şekilde, ancak finalde 2011 Avrupa Şampiyonası finalinin intikamını almak isteyen Danimarka’yı durduramadılar. Biraz kırık özgüvenle buraya geliyorlar ki, Onesta bu kez kenardan değil, yukarıdan seyredecek. Artık takımın genel menajeri ve yerini iki eski kaptanına, Didiert Dinart ve Guillaume Gille’e bıraktı.

Claude Onesta 2001’de, Fransa’nın kendi evinde şampiyon olduğu turnuvada Daniel Constantini’nin yardımcısı olarak çalışmıştı. Fransa 16 sene sonra yeniden evinde bir dünya şampiyonası oynuyor ve 16 yıl sonra ilk kez parkede Onesta olmayacak. ‘Uzmanlar’ın bu durumla nasıl baş edeceğini merak etmemek mümkün değil.

2- Almanya 2016 Avrupa Hentbol Şampiyonası’nda şampiyon olduğunda hentbol dünyası ne hissedeceğini bilememişti. Almanya favori değildi, ancak dünyanın en büyük hentbol ülkesinin şampiyon olması kimseyi şaşırtamazdı. Savunmadaki muhteşem performans ve kaleci Andreas Wolff’un bir Thierry Omeyer performansı çıkarmasıyla birlikte Dagur Sigurdsson’un takımı finalde İspanya’yı 17 golde tutup şampiyon olmuştu. Füchse Berlin’le aldığı EHF ve Super Globe şampiyonlukları sonrası Almanya Milli Takımı’na da 12 sene sonra Avrupa şampiyonluğu yaşatan 43 yaşındaki İzlandalı, hızlıca ülkenin en sevilen yabancılarından biri oldu.

Dagur Sigurdsson 2017 Dünya Hentbol Şampiyonası sonrası Almanya’dan ayrılıyor. “Tamamen kişisel sebeplerden” olarak nitelendirdiği ayrılık kararı sonucu Japonya Milli Takımı’nın başına, imkansız görünen bir projeye odaklanacak. Belki hala 43 yaşında, belki asla unutulmayacak işlerin çoğunu yaptı, ancak takımı dünya şampiyonu yapıp bırakırsa, Berlin’in ortasına heykelinin dikilmemesi biraz zor.

3- Danimarka, tarihinde ilk kez bir turnuvaya ‘olimpiyat şampiyonu’ apoletiyle geliyor. Olimpiyat MVP’si seçilen Mikkel Hansen önderliğinde gelen altın, daha önce hiçbir dünya şampiyonasında olmadığı kadar büyük favori yapıyor onları. İyi kaleci, skorer kanatlar, sert savunma ve her daim şapkadan tavşan çıkaran Hansen gibi özellikler barındıran ekip Katar, İsveç veya Mısır gibi takımların bulunduğu D Grubu’nu aktif dinlenmeyle geçebilir, çaprazda gelecek muhtemel Belarus eşleşmesinde zorlanmaz ve yarı finale kadar -eğer bir sürpriz olmazsa- çok sert bir maçla karşı karşıya kalmaz gibi duruyor. Kura şansı yanlarında. İlk olimpiyat altını sonrası ilk dünya şampiyonluğu gelir mi? İmkansız değil.

4- Katar, 2015’in finalisti olarak burada. Bana göre tarihin en utanç verici olaylarından biri olan ‘turnuva öncesi takım satın alma’ olayına imza atan Katar, olimpiyatta gruptan çıkma finalinde Arjantin’i yenmişti. Maçtan sonra Arjantinli Diego Simonet “Bunca yıllık çalışmanın ardından bir olimpik maçta parayla kurulmuş bir takıma kaybetmek çok üzücü, ancak elimizden gelen bir şey yok” demişti. İki takım yine aynı gruptalar ve grubun üçüncü maçında, 17 Ocak 19.45’te Paris’te karşılaşacaklar. Katar için bolca protesto gelmesi bekleniyor, maçın atmosferi ve gerginliği ciddi derecede merak konusu.

5- Fransızlar 500 bin bilet hedefiyle 30 milyon Euro harcayarak organize ettiler bu şampiyonayı. Turnuvanın açılışına bir hafta kala satılan bilet sayısı 440 bin civarıydı ve turnuva boyunca yüzde 70 doluluk oranı garantilenmiş durumda. 10 bine yakın Polonyalı, 7.500 Alman ve dünyanın her yerinden seyirciler bekleniyor. Grup aşaması sonrasının biletleri tamamen tükendi ve Rouen’dan Albertville’e, Paris’ten Brest’e her salonda atmosfer çok üst düzey olacak. Almanya’da yapılan 2007 Dünya Şampiyonası seyirci, atmosfer ve turnuva anlamında hala anlatılır. 2017 Dünya Şampiyonası tüm sayılan departmanlarda sanıyorum uzun süre hafızalarda kalacak.

6- Son not olaraksa Brezilya’yı eklemek gerek. Bir ülkede yapılan olimpiyatın o ülke sporuna, özellikle de çok fazla ön plana çıkmayan sporlarına nasıl etkide bulunduğunun en iyi örneklerinden biri Brezilya Erkek Milli Hentbol Takımı. Kadınlarda Danimarkalı koç Morten Soubak’ın içinde bulunduğu proje sonunda dünya şampiyonluğuyla bitti. Erkeklerde ise buna benzer bir özel hedefli proje olmamasına rağmen Brezilya Rio’da çeyrek final oynadı, çeyrek finale giden yolda Polonya ve Almanya gibi iki devi yendiler. Gözünüzü bir ucu da Brezilya’da olmak zorunda.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce