Beytullah, bu yaz Paralimpik Oyunları’na Türkiye’den katılan üç yüzücüden biri. Kendisiyle Rio dönüşü, Kahramanmaraş’ta antrenman yaptığı, kendi afişleriyle süslenmiş havuzda buluştuk, bir zamanlar evden dışarı çıkmak istemeyen bir çocuğun uluslararası zaferlere uzanan hikayesini dinledik.
Beytullah’ın hikayesi, altı yaşındayken başlıyor. Eski Milli Takım Antrenörü Osman Çullu, 2000 Sidney Paralimpik Oyunları’na katılacak sporcu bulmak için okullara yazı gönderiyor. Kahramanmaraşlı, altı yaşındaki Beytullah işte bu sayede bulunuyor.
İki kolundan yoksun ve bir bacağı diğerinden kısa olan Beytullah, yüzmeye “sosyalleşmek amacıyla” başladığını söylüyor: “Asıl amacım profesyonel olmak değildi.” Ama Beytullah’ın önünde güçlü bir örnek var. Amcası eski Dünya ve Avrupa Şampiyonu grekoromen güreşçi Şeref Eroğlu.
Amcası Olimpiyat ikincisi olduğunda kutlamaları gören Beytullah, dedesine “Ben de bir gün şampiyon olsam benim için de davul çaldırır mısınız?” diye sormuş. Dedesi tabii ki çaldıracaklarını söyleyince, Beytullah bunun hayaliyle büyümüş. “Bu insanlar benim için de böyle mutlu olabilirler mi, beni de bir gün televizyonda izleyebilirler mi?” diye hayaller kurmuş.
Beytullah, başta can simidiyle yüzmüş. Can simidi ilk kez 2007’de, Trabzon’da düzenlenen 1. Karadeniz Oyunları’nda çıkmış. Bu denemenin ardından “bu işi başarabileceğine” karar vermiş.
Sonrası ise hızlı gelişti. 2010’da Milli Takım’a girdi ve aynı yıl 50 metre kelebekte dünya altıncısı oldu. 2011 Berlin Bedensel Engelliler Avrupa Şampiyonası’nda, 50 metre kelebekte altın, 200 metre karışıkta gümüş madalya kazandı.
2012’de ilk kez Paralimpik Oyunları’na katıldı. Londra’da, babası her zamanki gibi yanındaydı. Ama neredeyse başka her şey yabancıydı. Daha önce öyle bir havuz, öyle bir tribün görmemişti. Oyunlar güzel geçti, final yüzdü. Bu, daha önce hiçbir Türk sporcunun elde edemediği bir başarıydı.
2015’te İskoçya’da düzenlenen Uluslararası Paralimpik Komitesi Dünya Yüzme Şampiyonası’nda, 50 metre sırtüstünde üçüncü oldu.
Bu yaz katıldığı Rio Paralimpik Oyunları’nda ise 50 metre kelebekte beşincilik, 50 metre sırtüstünde altıncılık elde etti. Aslında hedefi Rio’da madalya almaktı, olmadı ama yıllar çuvala girmedi, tabii: “Doğal olarak bu hedefi 2020’ye erteledik.”
Anlayacağınız, 21 yaşında, parlak bir spor kariyeri var. “Bunu ben başardıysam herkes başarabilir” diyor ve talep etmenin önemini vurguluyor: “Başarmak istedikten ve artık bir şeyleri talep etmeye başladıktan sonra her şeyin yoluna gireceğine eminim.”
Beytullah, engelli ebeveynlerinin çocuklarına güvenmeleri ve onları “yalnız bırakmaları” gerektiğini söylüyor.
Kendisinin uzun vadeli planları da var. Deneyimlerini kendisinden sonra gelecek genç sporculara aktarmak istiyor.
Şimdi pek hatırlamıyor ama küçük bir çocukken biri kendisini görecek diye evden çıkmazmış. Okula zorla gönderilmiş. Bugün üniversite öğrencisi ve bunu sporla başardığını söylüyor. İstanbul Üniversitesi’nde spor bilimleri okuyor. “İleride belki de kitleleri yönetmek istiyorum. Bunu sporun verdiği özgüven, çalışma hırsıyla kazandım” diyor.
H&M’in spor ürünleri için buraya tıklayabilirsiniz.