Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

BasketbolSahadaki Zafer

Basketbol hakemi Ayşenur Yazıcıoğlu, spor ve özgüvenin insan hayatını nasıl değiştirebileceğinin kanıtı.

Ayşenur Yazıcıoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun iki kadın A Klasmanı hakeminden biri. Yani, işini en üst düzeyde yapıyor.

Sporcu bir aileden geliyor. Annesi voleybol, ablası basketbol oynamış. Bu sayede çocukluk yılları basketbol salonlarında geçmiş. İlkokulda atletizmle ilgilenmiş, ortaokulda basketbola merak sarmış. Hentbolda milli takım kamplarına seçilmiş. Atletizmde Türkiye ve Balkanlar çapında başarılar elde etmiş.

Çanakkale’de yaşamaya devam eden Ayşenur, erkeklerin hakim olduğu basketbol hakemliğe girişinin kolay olmadığını, önyargıları aşmak zorunda kaldığını söylüyor: “Hem fizik yapısı hem kondisyon açısından onlar gibi olabilir miydik, olamaz mıydık, kafalarında soru işaretleri vardı. Saha içinde onlarla birlikte mücadele ettikten sonra bu önyargıları yıktık.”

Kısacası, Ayşenur kendisi hakkında başkalarının karar vermesine karşı çıktı. Bugün hem kendi hayatında, hem de basketbol sahasında kararları o veriyor.

“Hakemlik benim inanılmaz keyif aldığım bir iş. Sahadayken kendine inanılmaz güvenen, iki takımın daha iyi mücadele etmesine yardım eden biri olduğum için orada bulunmak bana inanılmaz keyif veriyor. Kendimi güvende hissediyorum, mutlu oluyorum. Spor benim için vazgeçilmez bir şey.”

Etrafındakilerden “Ben de senin gibi olmak istiyorum” sözünü işitmeye alışmış. Onlara “hedeflerinin peşinden gitmelerini, hiçbir zaman vazgeçmemelerini” öneriyor: “Bayan olmak, küçük bir şehirde yaşamak önemli değil, çalışmaktan vazgeçmezlerse, hayallerinin peşinden koşarlarsa bütün zorlukların üstesinden gelebilirler.”

Rafting ve tırmanış gibi kuvvet gerektiren başka sporlar da yapıyor, Ayşenur. “Korkularımın üstüne gitmeyi seviyorum” diyor. “İnsanların korkuları hayatta yapabilecekleri şeylere engel olur. İnsan korkularının üstüne gittiği zaman yapabileceklerini daha iyi, daha kısa sürede gerçekleştirebilir. O yüzden korktuğum şeyleri yenip bir basamak daha yukarı çıkmaya çalışıyorum.”

Bir yandan da çocuklara ve gençlere antrenörlük yapıyor. “Sahada zafer kazanan bir çocuğun gözündeki mutluluk hiçbir şeye değişilmez” diyor. Bir gün çocukların rahatça spor yapabileceği büyük bir spor kompleksi kurmak istiyor. Çanakkale’de bu hayalini gerçekleştirmeye uygun bir yer arıyor. İlk hedef, böyle bir yerin bulunması.

Ayşenur, “Avrupa’nın en iyi liginde bir bayan hakem olarak yer almak benim en büyük zaferimdi” diyor.

H&M’in spor ürünleri için buraya tıklayabilirsiniz. #ForEveryVictory #HMSport

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Umut Işığı

Umut Işığı

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce