Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

BisikletTek Rakibi Zaman Değil

Saat rekorunu kırmayı hedefleyen Alex Dowsett’in tek rakibi zaman olmayacak.

Pelotonun en sempatik isimlerinden Jens Voigt, saat rekoru kırma yolunda bir deneme yapıp, başarılı da olunca bisikletseverlerin çoğu mutlu olmuştu. Kendi de. Ancak ‘Jensie’nin ‘rekortmen’ unvanını taşıdığı günler çok sürmeyecekti. Rekoru önce Matthias Brandle sonra Rohan Dennis kırmıştı. Gustav Larsson, Jack Bobridge ve Thomas Dekker aynı yolda denemeler yapsa da başarılı olamıyordu. Saat rekoru bir anda moda olmuştu. 7 Haziran’da sıra Bradley Wiggins’e gelecek. Sky formasıyla son kez Paris-Roubaix’de izlediğimiz Wiggins, rekoru muhtemelen kıracak. Ancak ondan önce bir başka Britanyalı var: Alex Dowsett.

İsmı tanıdık gelmeyebilir. Ancak Movistar adına yarışan bisikletçi, ‘Wiggo’ya karşı elde ettiği galibiyetlerle meşhur. Yine de kariyerindeki en önemli zafer Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğu ve 4 Olimpiyat altınına sahip isme karşı değil. Hemofiliye karşı.

Her beş bin erkekten birinde görülen bu hastalığa yakalandığı yönündeki teşhis, Dowsett’e henüz 18 aylıkken konmuş. ‘Her beş bin erkek’ çünkü, X kromozomu üzerinden taşınan hemofili, kadınlardaki diğer X kromozomu sayesinde deaktive oluyor. Erkekler ise genetik yapı sebebiyle o kadar şanslı değil. Hemofili hastaları için ufak bir kesik bile feci sonuçlara yol açabiliyorken, Dowsett, şanssız olduğunu düşünmüyor. Çocukken futbol ve ragbi gibi sporlardan uzak tutulan Britanyalı, özellikle kafasına aldığı bir darbe kendisi için hayati tehlike oluşturacağından önce yüzmeyi seçmiş ardından da bisikletle tanışmış.

Tanışma sonrasında bir aşk başlamış olacak ki Dowsett hâlâ bisiklet üzerinde. Neo-pro olarak adımını attığı Sky’da bir yıl geçirdikten sonra Movistar’a transfer oldu. Kariyerinin en parlak anları da İspanyol ekiple geçirdiği günlere denk geliyor. 2013 İtalya Bisiklet Turu’nun bireysel zamana karşı etabında Bradley Wiggins’i ikinci sırada bırakarak sükse yapmıştı. Pastanın üzerine kremayı koymak içinse yalnızca birkaç ay bekledi. Britanya Ulusal Zamana Karşı Şampiyonası’nda üçüncü defa üst üste zaferi elde ediyordu. 2014’te ilk sıra Wiggins’e gidecek, Geraint Thomas’ın da arkasında kalan Dowsett bronz madalyayla yetinecekti. Ama olsun. Artık onun önünde farklı bir hedef var. Hatta birkaç tane. ‘Miles for Haemophilia’ kampanyasıyla Dowsett, hemofiliye destek vermek isteyen insanları bu uğurda spor yapmaya; bisiklet, yüzme, koşu gibi branşlarda kendilerini zorlamaya davet ediyor. Kendi seçtiği dal ise belli.

Dowsett, 2 Mayıs günü, Manchester Velodromu’nda saat rekorunu kırmayı deneyecek. Başarırsa zamana karşı bir zafer elde etmiş olacak. Başaramazsa bile sıkıntı yok. Çünkü hemofiliye karşı çoktan kazandı bile.

*Alex Dowsett, Rohan Dennis’e ait olan 52,491 kilometrelik dereceyi, 52,937’ye yükseltti ve saat rekorun yeni sahibi oldu.  

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

1159 Gün

1159 Gün

3 sene önce
İstasyon

İstasyon

4 sene önce
Rüya Gibi

Rüya Gibi

4 sene önce