İstikrar, Tim Duncan dendiğinde en açıklıyıcı kavramlardan biri oldu yıllar boyunca. Kobe Bryant, Kevin Garnett ve Tracy McGrady gibi isimler liseden direkt NBA’e geçmeyi seçerken, ‘The Big Fundamental’ Wake Forest Üniversitesi’nde dört yıl kalıp okul tarihinin en büyük oyuncusu olmayı tercih etti. Daha sonra NBA’de de giyeceği 21 numara, en iyi kolej oyuncusu seçildiği, üç yıl double-double ortalama yakaladığı okulu tarafından emekli edildi. Tıpkı çok geçmeden San Antonio’da da edileceği gibi. İstikrar, lige katıldığı 1997 yılından itibaren San Antonio Spurs organizasyonunun da tanımı oldu. Duncan’ın oynadığı 19 sezonun tamamında playoff yapan Spurs, tarihin en iyi dört numarası tartışmalarında adı geçecek yıldızıyla beş kez şampiyonluk gördü. 15 kez All-Star seçilen, iki normal sezon, üç de finaller MVP’si ödüllerini kazanan Duncan’ın kariyeri elbette unutulmaz anlarla dolu. Mavericks’e karşı attığı 53 sayı, Lakers hakimiyetine son verdikleri 2003 şampiyonluğu gibi sayısız hatırayı yok saymak mümkün olmasa da efsanenin kariyerinden beş anı derledik.
İlk yüzük
Tim Duncan, NBA’deki ilk sezonunda gelecek yılların sinyallerini vermeye başlamıştı. Yılın çaylağı seçildiği 1997-98 sezonunu, takip eden on iki sezonda da olacağı gibi double-double ortalamaları yakalayarak geçmişti. David Robinson’la pota altında kurdukları beraberlik bir sonraki sezon artan uyumla birlikte korkutucu boyutlara ulaştı. ‘İkiz Kuleler’ lakabını almaları da çok uzun sürmedi. Lokavt sebebiyle 50 maçla geçilen normal sezonun sonrasında, sıra geçen yıl Malone ve Stockton’lı Utah Jazz’a boyun eğdikleri playofflar vardı. Tarihin en dominant playoff performanslarından birini ortaya koyan Duncan’lı Spurs, dört turda yalnızca iki maç kaybetti. Konferans yarı finalinde Los Angeles Lakers’ı, Batı finalinde de Portland Trail-Blazers’ı süpüren San Antonio, finalde de New York Knicks’e yalnızca tek maç verdi. Ortalama 45 dakikanın üzerinde parkede kalan Duncan, 27.4 sayı, 14 ribaund ortalamaları yakalayıp ilk ‘Finaller MVP’si ödülünü kazandı.
Kahkaha
Gülmek, Duncan’ı tanımlayan eylemlerden biri değil. 19 yıllık kariyeri boyunca çoğunlukla ciddi yüz ifadesiyle, konuşup eğlenmek yerine işini yapmasıyla nam salan Duncan, şampiyonluk kutlamaları hariç parkede genelde asık suratıyla hatırlanır. NBA tarihinin en ilginç oyundan atılmalarının birinin arkasında ise Duncan’ın kahkahası vardı. 16 Nisan 2007 tarihinde oynanan ve Dallas Mavericks’in 91-86 kazandığı maçın üçüncü çeyreği, ilginç anlara sahne oldu. O sırada benchte yer alan Duncan, çalan faul düdüğüne katılmadığını hakem Joey Crawford’a dillendirince teknik faul aldı. Ufak bir gülümsemeyle karşılasa da bu kararı, birkaç pozisyon sonra Spurs aleyhine çalınan bir başka faul düdüğünde bu kadar sakin kalamadı ve ellerini çırpıp kahkahayı bastı. NBA’de görmeye sıkça alışık olduğumuz bir durum olsa da bu, takıntılarıyla bilinen Joey Crawford, Duncan’ı gözüne kestirmişti ve ikinci teknik faulü çalıp oyundan attı. Duncan’ın güldüğü için oyundan atılması yeterli ironiyi yaratmaya yetti ve dönemin NBA komisyoneri David Stern, Crawford’ı bir süre maçlardan men etti.
2008 Phoenix Suns serisi
Duncan’ın kariyerindeki en özel performanslardan biri 20 Nisan 2008 günü geldi. 40 sayı, 15 ribaund… Playoff ilk turunda rakip Phoenix Suns’tı ve ilk maç, klasikler arasına girdi. Bir önceki sezon Batı yarı finalinde karşılaşan iki takımdan kazanan Spurs olmuş, Mike D’Antoni yönetiminde ve Steve Nash önderliğinde devrim niteliğinde bir hücum sistemi ortaya koyarak ligi kasıp kavuran Suns’a dur demişti. 2008 ilk tur serisi, geçen yılın intikamı olabilir, ‘7 saniye ve daha kısa’ süreli Suns hücumlarının önceki yıl yarım kalan devrimi bu yıl devam edebilirdi. Uzatmaya giden birinci maçın ilk uzatma periyodunda bir ara beş sayı öne geçen Suns, ev sahibi avantajını eline geçirmeye yakındı. Ama Tim Duncan, buna izin vermemek için her şeyi yapmaya hazırdı. O sezonki ilk üç sayılık basketini atmak dahil. İlk uzatmanın bitmesine saniyeler kala Ginobili’yle ikili oynayan Duncan, sağ forvette, üç sayı çizgisinin arkasında aldığı pası tereddüt etmeden potaya gönderdi ve skoru 104-104’e getirip maçı ikinci uzatmaya taşıdı. Mike D’Antoni’nin yüzündeki ‘yok artık’ tadındaki gülümseme, hem maçı hem de seriyi kaybedeceklerinin habercisiydi belki de…
Yıkım
Duncan’ın kariyeri başarılarla dolu olsa da NBA tarihinin en dramatik anlarından birinin de başrolündeydi. Ve o anı kenardan izledi. 2013 NBA finalleri altıncı maçında San Antonio Spurs beşinci şampiyonluğuna çok yaklaşmıştı. Miami’de oynanan maçın son 19 saniyesine Spurs üç sayı önde girmişti. Gregg Popovich, üç sayıyı savunmak adına takımı kısaltmayı seçmiş, Tim Duncan’ı yanına çekmişti. Maçın bitimine on saniye kala LeBron James üçlüğü kaçırdığında, Spurs’e yüzük için tek bir ribaund yetebilirdi ama en iyi ribaundçusu Duncan kenardaydı. Chris Bosh boy avantajını kullanıp Ginobili’nin üzerinden ribaundu çekti ve Ray Allen’a topu teslim etti. Gerisi ise NBA tarihinin en büyük şutlarından biriyle gidilen uzatma ve Spurs için ertelenen beşinci yüzük… Halen Popovich’in Duncan’ı oturtmayı seçmesi tartışılmaya devam ederken, Duncan parkede olsa sonuç farklı olur muydu sorusunun cevabı asla bilinemeyecek.
Yeniden doğuş
Duncan’ın ilk yıllarında Spurs, güçlü bir savunma takımıydı. Oynadıkları oyuna bolca sıkıcı yaftası yapıştırılan, odağını tamamen David Robinson ve Tim Duncan’ın pota altı savunmasındaki caydırıcılığı üzerine kuran Spurs, bu oyunla şampiyonluklar kazanmasını bildi. Ama Popovich değişen oyunun farkındaydı ve takımını buna uygun hale getirmekten geri durmadı. Parker – Ginobili – Duncan üçlüsüyle evrim geçiren Spurs, son yıllarda NBA’in en akıcı hücumlarından birini oturtmayı başardı. Kawhi Leonard ve Danny Green gibi modern oyuna uygun isimlerin de kadroya monte edilişiyle tarz değiştiren Spurs, bir önceki yıl Ray Allen’ın ellerinde eriyen şampiyonluğuna 2014’te kavuştu. Finallerde bir önceki yılın rövanşını alıp dominant bir oyun ortaya koyan Spurs, LeBron’ın Heat’teki son final serisinde yalnızca tek maç verip, çok değil birkaç yıl önce devri geçti denen Duncan liderliğindeki yılların son şampiyonluğunu almış oldu.