Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet TuruSON DÖNÜŞ

28 Nisan, Türkiye Turu için özel bir tarih. İnanmıyorsanız Iljo Keisse’ye sorabilirsiniz.

Iljo Keisse’yi bazı yarışlardan tanıyoruz. Ancak Etixx-Quick Step’in Belçikalı bisikletçisinin neler yaşadığı hakkında çok fazla fikrimiz yok. Kariyeri yolda başlamıyor mesela. Kendisi de bisikletçi olan babasının antrenman grubuyla, pist bisikleti Keisse’nin doğduğu yer.

Velodromda göz açıp kapayıncaya kadar attığı turlar, kısa zamanda şanının ‘Belçika’nın en yetenekli pist bisikletçisi’ olarak duyulmasını sağlıyor. Daha gençken katıldığı bir 6 gün yarışında İspanyol Isaac Galvez’in, takım arkadaşı Dimitri De Fauw’la karıştığı bir kaza sonrası gözü önünde hayatını kaybetmesiyse bazı şeyleri değiştiriyor. Keisse’nin en yakın dostu ve takım arkadaşı De Fauw, o günden sonra asla eskisi gibi olamıyor. Keisse’nin aklıysa yol bisikletine kayıyor. Neyse ki, yetenekleri bu geçişi kolaylaştıracak düzeyde. Ancak ölüm ve diğer sorunlar pistten dışarı da çıkabiliyor.

Keisse’nin yeni dostu Frank Vandenbroucke. Belçika’nın iki genç yeteneği olarak birlikte antrenman yapıyor, yemek yiyor, zaman geçiriyorlar. Ama Vandenbroucke için işler hep çok iyi gitmiyor. Eşinin daha sonra açıklayacağı üzere bir kokain bağımlısı. İntihara kalkışıyor, hayatta kalıyor. 2009 yılından bir gecede ise akciğer problemleri sebebiyle hayatını kaybediyor. Keisse bir kez daha yıkılıyor ama bir yandan doping suçlamalarıyla uğraşmak zorunda. Önce kanında doping maddelerin testlerde çıkmasını engelleyecek diğer maddelere rastlandığından ceza alıyor sonra mahkeme bu kararı bozuyor.

Kendini toparladı derken, bu sefer de çocukluk arkadaşı ve eski yarış partneri Wouter Weylandt, 2011 İtalya Bisiklet Turu’nda, tüm dünyanın gözü önünde hayata veda ediyor. O yüzden 2015’te Giro’nun son etabını kazanmak Keisse için çok özel. Ama biz özellikle yol bisikletinde başarılarla dolu olmayan bu kariyerden başka bir bölüm seçeceğiz. 2012 Türkiye Turu’nun 28 Nisan’da koşulan ve İzmir’de sonlanan yedinci etabına geçiyoruz.

Keisse yarışın en önünde, kazanmaya doğru gidiyor. İki kilometre kala gelen son keskin dönüşse kabusu. Orada düşen Belçikalı hemen toparlansa bile, bu sefer de karşısına zincir problemi çıkıyor. Kaybettiği saniyeler sonrasında yeniden yolda. Ana grup da ensesinde ama kazanıyor. Eurosport’un meşhur bisiklet anlatıcısı Carlton Kirby, tüm heyecanını kattığı yarışın sonunda “Dünyanın her yerinden bisiklet severler için bu büyük bir keyif” diye bağırıyor. Söylediği doğru ama belki de o anın en keyiflisi Keisse’nin kendisi.

Bu yılki Türkiye Turu’nda İzmir’de biten bir etap yok. Keisse veya takımı da yarışmıyor. Ama burası onun için özel çünkü hayatı gibi. En yakın arkadaşını kaybediyor, toparlanıyor, sonra çocukluk arkadaşını kaybediyor ve yeniden dönüyor. Doping kullandığı söyleniyor, ceza alıyor ama yanlış anlaşılmalar sonunda ortaya çıkıyor. Keisse kazanmaya giderken düşüyor, zinciri atıyor ama sonunda etabın galibi oluyor.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler