Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemYorumBRADY mi MANNING mi?

2000'lerin en iyi quarterbacklerinden Tom Brady ile Peyton Manning 17. kez karşı karşıya geliyor. Peki hangisi daha iyi?

*Greg Garber imzalı bu yazı ESPN‘de yayımlandı.

Dean Pees fantezi futbol oynamaz, ama yetenekli quarterbackler için cebinde ayaküstü bir takdirden daha fazlası var. Günlük hayatında Pees, Baltimore Ravens’ın defansif koordinatörü.

Tom Brady’nin de katkılarıyla, Patriots’ta geçirdiği günlerden kalma bir Super Bowl (XXXIX) yüzüğü var. Pees ikinci yüzüğünü ise dokuz günlük şaşırtıcı bir süre zarfında önce Peyton Manning’i sonra da Brady’yi neredeyse sıradan göstererek saf dışı bırakıp, 2013 Şubat’ında New Orleans’ta (XLVII) kazandı.

“Bu iki adamın farkı, dizilişleri hem öncesinde hem de değişikliklerden sonra okuyabilmeleri” dedi Pees. “Kimileri dizilişleri yalnızca ilk haliyle okuyup geriye hareketlenir ki bu flu bir sahneyi çağrıştırır çünkü siz savunmanızı değiştirirsiniz. Ama bu ikili için istediğinizi değiştirebilirsiniz. Vücut dilinden anlarlar. Oturuşları bilirler. Bilirler işte…”

“Kendilerine ait bir seviyeleri var”

Peki hangisi en tepede?

İkisi de zirveye giden yolu çalışarak geçtiler. “Tom’un çevresindeyken, Jim’in (Caldwell, Ravens’ın eski hücum koordinatörü) Peyton hakkında söylediklerinin aynısını işitirdim; tanıdığım herkesten daha fazla çalışırlar” derdi Pees.

Brady, eski Foxboro Stadyumu’nun merdivenlerinde koltuk altında bir pizza kutusuyla Robert Kraft ile ilk tanıştığında, Patriots takım sahibine, “Bu organizasyonun verdiği en iyi karar benim” demişti. Daha sonrasında, kendi özel anahtarıyla arkadaşlarından önce tesislere gelip maç videoları izleyerek ve onlardan daha geç çıkarak bunu kanıtladı.

Ama muhtemelen kimse oyun hakkında Manning’den daha fazla ansiklopedik bilgiye sahip değil. 2013 başında, Milt Plum’un rekorunu (Bir sezona top çaldırmadan 16 touchdown pası atarak başlama) egale ettiği hatırlatıldığında Plum’ın forma numarası olan 16’ya atıfta bulunarak muhabirleri şaşırttı. Yaklaşık 20 yıl önce Tennessee’de kolejdeyken kurduğu oyunları en ince detaylarına kadar hatırlayabiliyor. Mart 2012’de bir Bronco olarak tanıtıldığında, Manning kameralar için formasını gösterdikten hemen sonra daha fazla maç videosu izlemek için oradan ayrılıp toplantı odasına gitti.

manning

Brady ve Manning sadece en başarılı aktif quarterbackler değil, aynı zamanda istatistiksel olarak tüm zamanların en iyilerinden.

Ama hangisinin referansı daha iyi?

İkilinin toplamda 5 Super Bowl zaferi, 4 Super Bowl MVP ödülü ve 7 lig MVP ödülü var. Bir quarterback’in esas sorumluluğu olan maç kazanma kategorisinde ise neredeyse emsalsizler. 1970’teki birleşmeden sonrasına bakıldığında, Brady tarihin normal sezonda en iyi kazanma yüzdesine (.771) sahip ismi, Manning ise üçüncü (.702). Aralarına girebilen tek isim Joe Montana.

Peki hangisine karşı hazırlanmak daha zor?

“Onların galibiyet-mağlubiyet oranı, ne tür quarterbackler olduklarını anlatıyor” diyor toplamda 30 sezondur Brady ve Manning’i çözmeye çalışan, Titans’ın 78 yaşındaki savunmadan sorumlu yardımcı antrenörü Dick LeBeau. “[Tom] ve Peyton Manning aşırı derecede zeki herifler. Kendi takımlarını doğru şekle sokacaklar. Kendi rotalarını çizip ona göre ayarlamalarını yapacaklar. Sahip oldukları silahlardan sadece bir diğeri. Onlar herhangi her devirde harikulade quarterbackler. Muhteşemler.”

Hayır, hayır cidden: Hangisi daha iyi?

2000 draftının 199. sıra seçimi Brady, karşılıklı maçlarında 11-5’lik güçlü bir üstünlüğe sahip. Patriots’ın yıllara yayılan sağlam savunmasının payını da atlamayalım.

1998 draftının 1. sıra seçimi Manning ise toplam sayılarda üstünlüğü elinde tutuyor.

Toplam 539 touchdown ile tarihin en çok touchdown pası atan ve 71.940 ile pasla en fazla yard kazanan quarterbacki Manning.

“Herhangi birini nasıl seçebilirsiniz?” diye soruyor Super Bowl’a Manningli Colts da dahil altı takım çıkaran ve 2006 yılını zaferle tamamlayan yönetici ve ESPN analisti Bill Polian. “Vanilya ve çilek – hangisini daha çok seversiniz?”

“Karar vermenin mantıksal bir yolu yok. Neden bir tanesini seçmeliyiz ki?

Neden? Bolca sayfa tıkı almak için utanmaz bir çaba? Elbette o da var ama asıl sebebi, bu tartışma oldukça keyifli.

Rich Gannon 1987 – 2004 arası Vikings, Redskins, Chiefs ve Raiders’da quarterback oynadı, iki kez pro-bowl MVP’si ve 2002 lig MVP’si seçildi. Ocak 2002’de,  Brady ‘Tuck Kuralı’nın avantajını kullanıp Raiders’ı yenerek Patriots’ı tarihinin ilk Super Bowl zaferine taşırken sahanın diğer tarafındaydı.

“İkisi de kendi avantajlarının ve limitlerinin farkında” diyor Gannon. “Etraflarındakilerin ve neler yapabileceklerinin farkında olarak kendi alanlarının efsaneleri oldular.”

“İkisi de defansif futbola karşı harika bilgilere sahip. Onların şaşırdığını asla görmezsiniz -bir cornerback blitz ya da safety blitz- veya kafalarının arkasına aldıkları bir darbe. Asla göremezsiniz.”

Gannon, istikrarlarının ve kalıcı başarılarının kafalarıyla ve ayaklarıyla başladığını söylüyor.

“Elbette genetik olarak yetenekliler” dedi Gannon , “ama etraflarında ne olduğuna dair derin bir bilgileri var, neresi müsait, topu ne kadar tutabilirim? İkisi de çok iyi koşucular değil ama onlara çalıştığınızda, vücutlarının alt bölümünün gücü ve kısa mesafe hızlanmaları öne çıkıyor.”

Rams başantrenörü Jeff Fisher, 1998-2010 arasını Tennessee’de Manning’in Colts’uyla yılda iki kez mücadele ederek geçirdi.

“Bir veri tabanına benzetebiliriz” diyor Fisher ve ekliyor: “Sadece defansta yaptıklarınızı bilmiyor. Sizi biliyor. Nereden geldiğinizi, nasıl geldiğinizi ve 10 yıl önce onu nasıl savunduğunuzu biliyor. Her şeyi hatırladığını düşünüyorum.”

İki oyuncu da önemli sakatlıklar yaşadı ve azimle tekrar zirveye döndü. Bir sezon önce aşil tendonu kopan Brady, 2009’da yılın en iyi dönüş yapan oyuncusu seçildi. Manning de 2013’te 37 touchdown pası atıp aynı ödülü kazandı. MVP oylamasında da Vikings’in running back’i Adrian Peterson’ın ardından ikinci sıradaydı.

Broncos cornerback’i Champ Bailey de bekleneceği gibi takım arkadaşı tarafından etkilenmiş durumda.

“Onun bu sezon bazı anlarda oynadığı kadar iyi oynayan bir quarterback daha önce görmemiştim.” Manning hakkında bunları söylüyor Bailey. “Top nerede olması gerekiyorsa oraya gidiyor. Bir savunma oyuncusu olarak Peyton ya da Brady’ye karşı oynamak kadar sinir bozucu bir şey yok, çünkü her şeyi en iyi şekilde yapsanız ve ne kadar az boşluk bıraksanız da top oradan geçiyor.”

“Sizi korkutan cüsseli oyuncular olmaz, topla ne yapması gerektiğini bilen ve topu istikrarlı bir şekilde kendi takım arkadaşlarının olduğu yere ulaştıran oyunculardan korkarsınız. Peyton böyle bir oyuncu. Seni biliyor, şu an nasıl oynadığını, geçmişte nasıl oynadığını, gelecekte nasıl oynayabileceğini biliyor.”

1996-2008 arası Patriots’ta oynayan Tedy Bruschi, Manning’den daha iyi bir quarterback’e karşı oynamadığını belirtiyor.

Şu anda ESPN’in yorumcusu olan Bruschi, Manning’i şöyle anlatıyor: “Zihinsel olarak sizi bu kadar zorlayan bir quaterback’in yanında oynadım ama hiçbir zaman karşısında olmamıştım. Senin maç görüntülerinin üzerine çalışıyor ve bunlara göre oyunlar kuruyor, yani siz sadece onun değil, kendi görüntülerinize de çalışmak zorundasınız.”

Şifreli konuşmalar kullanılıyor ama daha önemlisi kendi oyununuzu bilmeniz. Oyununuzu yeterince iyi okursanız ve hücumda ne dediğinizi, hangi işareti verdiğinizi bilmek işin anahtarı, aksi takdirde onun her zaman verecek bir cevabı olacaktır.

Kaçınılmaz Playoff Faktörü

Bu iki kariyer arasındaki önemli farklardan biri de playofflar. Brady’nin playoff performansı 22-8, Manning’in ise 12-13. Manning, takımını playoffa taşıdığı 14 seferin dokuzunda ilk maçta yenildi.

brady

İkilinin dört playoff karşılaşmasında Brady ve Manning ikişer kez kazandı. Brady, çıktığı beş Super Bowl maçının dördünü kazandı, Manning ise iki finalden bir kupa çıkardı. Çoğu insana göre Brady-Manning rekabetindeki belirleyici etken bu.

Ravens ile Super Bowl kazanan Trent Dilfer’in şampiyonluk faktörüne kendine has bir bakış açısı var: “Onlar, Super Bowl kazanan en iyi quarteback’lerin ikisi olarak anılıyorlar, bense en kötüsü. Herkes istatistikleri öne sürebilir ama bu iki oyuncuyu iyi yapan ruhları. İşin ciddiyetinin farkındalar.”

“Sonuç olarak iş kafalarında bitiyor. Siz fark etmeden sizi yenme ihtimalleri yüzde 80. Size gelen mektubu sizden önce açıp okuyorlar. Bilgiyi işleme yetenekleri de kalan 20’nin 15’inde sizi yenmelerini sağlıyor. Yani onlara kaybetme ihtimaliniz yüzde 95.”

Brady ve Manning’in playofflardaki kariyer pas yüzdeleri de birbirine yakın. Brady’nin 89.6, Mannning’in ise 88.0.

Polian’a göre iki quarterback de, Marino’nun olduğu gibi, Hall of Fame’e ilk listeden girecek ve ilerleyen yıllarda tarihin en iyi beş oyuncusu arasında yer alabilir. Dilfer gibi o da Super Bowl yüzüklerinin sayısını fazla dikkate almıyor. Gerçi o, bu konuda biraz taraflı.

1997-2011 arasında Colts’un başkanı olan Polian bunun gereksiz bir argüman olduğunu düşünüyor. “Peyton Manning iki defa Super Bowl’da oynadı, Tom Brady ise altı. Tom’un kazandığı dört Super Bowl’da çok iyi savunmanın etkisi büyüktü. Diğer ikisinde defans çok iyi olmadığı için kaybetti.”

“Peyton’ın kazandığı Super Bowl’da defans zaten playoff boyunca olduğu kadar iyiydi. Kaybettiğinde ise defans tüm sezon olduğu gibi kötü oynadı.”

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen birkaç lig yetkilisi, Manning’in Brady’yi işin kariyer tarafında geçmek için en az bir Super Bowl yüzüğü daha kazanması gerektiğine inanıyor.

Washington Redskins’in ve Houston Texans’ın toplamda 18 yıl genel menajerliğini yapan Charlie Casserly ise bunu dile getirmekten kaçınmıyor: “Manning’in istatistiksel olarak yaptıkları bir noktaya kadar onun kazanamadığı Super Bowl’ların açığını kapatıyor. Brady’in kazandıklarını göz ardı edemezsiniz. Kaybettiklerini de çok az farkla kaybetti, yani çok daha fazla kazanabilirdi. Çağımızın, Brady’yi daha başarılı göreceğini düşünüyorum.”

Picasso vs. Michelangelo

New England’da geçirdiği altı yılda sezon başı 112 topla buluşma ile oynayan Wes Welker, bu alanda ligin üç kez lideri oldu. 2013’te Denver ile iki yıllığına anlaşan Welker’in yeni ruh eşi, beş-altı yıl önceki savunma pozisyonlarını birlikte izlediği Manning olmuştu.

Denver’a gidişinin önceden tasarlanmış bir plan olduğunu söylüyor Welker ve ekliyor: “Eğer Patriots’tan ayrılmam gerekiyorsa gidebileceğim çok fazla yer yoktu. Denver gerçekten de benim için idealdi. İsteyeceğiniz her şey vardı. Top her zaman size geliyordu, sanki elden teslim almak gibiydi.”

Welker’in Denver kariyeri de verimli geçti. İki sezonda 122 top yakaladı, bin 242 yarda top taşıdı ve 12 touchdown yaptı. Bu nedenle Manning mi, Brady mi tartışmasında söz hakkı olan isimlerden. Ama maalesef, Welker bu konuda bir karşılaştırma yapmaktan kaçınıyor.

“İkisi de çok iyi oyuncular, bu yüzden aralarında çok fazla farklılık olduğunu sanmıyorum. Bu biraz Picasso ve Michelangelo’yu karşılaştırmaya benziyor.”

Bruschi, Manning’e çok saygı duyuyor ve o da Polian gibi taraflı. Fakat onun da bu konuya psikolojik açıdan bir yaklaşımı var.

Bir quarterback, kol gücü, isabet oranı ve bilginin dışında bir şeye daha ihtiyaç duyar, o da takımı maçın her an kazanabileceğine inandırmak. Peyton buna sahip ama Tom’da bu daha belirgin bir özellik.

“Tom her zaman kanıtlaması gereken bir şey varmış gibi oynuyor. Peyton gibi ‘altın çocuk’ olamadı hiçbir zaman. Manning’in babası da bir quarterback’ti ve bu onun hayatının bir parçasıydı. Amerikan futboluyla tanıştıkları ilk yıllar çok farklıydı ve bunun sonucu olarak farklı zihniyetleri var. Belki de Tom’un avantajı buydu.

Dilfer’in de belirttiği gibi bu tartışmaya nokta koymak biraz anlamsız.

“Politikada olduğu gibi” diyor Dilfer, “bir liberalin bir muhafazakârı kendi fikirlerinin doğru olduğuna ikna ettiğini göremezsiniz. Peyton’ın tarafındaki kimse Brady’nin daha iyi olduğuna inanmayacaktır.

Bu iki oyuncu da Hall of Fame’e – ve mezarlarına – yüzlerinde gülümse ile girecekler. Öyleyse tartışmak niye? Quarterback’lerin Rushmore Dağı’nda yerlerini alacaklar. Sonuç olarak, nihai bir sonuca ulaşmak mümkün değil.”

Karar henüz verilmedi…

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce