Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemKralın Dönüşü

Ronnie O’Sullivan uzun bir aradan sonra ekranlara geri döndü. Biz de onu geride bıraktığı ilginç anlarla yeniden hatırlıyoruz.

Sevin veya nefret edin, yıllardır snooker’ın heyecan yükünü neredeyse tek bir adam çekiyor. Modern oyunun tartışmasız en yetenekli oyuncusu olan Ronnie O’Sullivan, nam-ı diğer ‘Roket’ uzun bir aradan sonra ekranlara prestijli davet turnuvası Masters’la dönüş yaptı ve ilk turda ezeli rakiplerinden Mark Williams’ı 6-5’le geçti.

Snooker’ın ‘Üçlü taç’ turnuvaları; Dünya Şampiyonası, Birleşik Krallık Şampiyonası ve Masters’ı tam beşer kez kazanan, ayrıca 13 maksimum seriyle bu alanda rekorun sahibi olan Ronnie’nin çeyrek finaldeki rakibi, burada daha önce üç final oynadığı Mark Selby. Mücadele 15:00’de Eurosport 2 ekranlarında olacak.

Dev maçın hemen öncesinde, yanlışları ve doğrularıyla hem masa üzerinde hem de masa dışında oldukça renkli bir kariyeri olan ‘Roket’in bizlere miras bıraktığı sayısız tartışmalı anın yedi tanesini hatırlayalım:

Sol El – 1996 Dünya Şampiyonası

Dönemin yükselen yıldızı Ronnie açılış turunda Kanadalı Alain Robidoux ile oynuyordu. Maçın kontrolünü tamamen eline almış ve 8-2’lik üstünlüğü rahatça sağlamıştı. İşte o noktada, henüz 20 yaşındaki genç yıldız bazı vuruşlarını sol eliyle yapmaya başladı. Sinirli rakibi bunu maç sonrasında “gösteriş budalalığı” olarak tanımlayacaktı. Hatta Robidoux, maçı 10-3 kaybettikten sonra geleneksel el sıkışmayı yapmadan salonu terk etmişti.

‘Roket’ bu turnuvada tartışılan bir olaya daha karışmış ve günümüzün WPBSA turnuva direktörü olan, o dönemin medya sorumlusu Mike Ganley’e kafa atmıştı. Bu kafanın bedeli 20 bin sterlin olacaktı.

Islak Havlu – 2005 Birleşik Krallık Şampiyonası

Mark King karşısında, ilk turda yaşananlar sonrasında Ronnie’nin mental gücü uzun süre tartışılmıştı.

Sadece 29 sayı geride ve masada daha 51 sayı varken bir frame’e devam etmemiş ve sonrasında maçın çoğunu suratına kapadığı ıslak bir havluyla geçirmişti. Enteresan şartlar altında oynanan maçı kazanan, 9-8’le King olmuştu.

Ronnie, 2013 yılında yayımlanan otobiyografisi Running’de bu durumu, masadaki rakibini izlemeye dayanamayışına bağlayacaktı.

Maç Bırakma – 2006 Birleşik Krallık Şampiyonası

Sadece 12 ay geçmişken ‘Roket’ yine aynı yerde -ve evet yine yanlış sebeplerden- manşetlerdeydi.

Kariyeri boyunca en büyük rakiplerinden biri olan Stephen Hendry önünde 4-1 gerideyken, siyah potu sonrası pozisyon harici kalmış ve çok zor bir kırmızıyı kesememişti. İşte her şey bu andan sonra başladı. Birden rakibi ve maçın hakemi Jan Verhaas’ın elini sıkıp salon dışına yönelen Ronnie’nin yaptığına kimse inanamayacaktı. En başta da Hendry…

Bu hareketi, 20 bin 800 sterlin ve 900 sıralama puanıyla cezalandırılmıştı.

Küfürlü Basın Toplantısı – 2008 Çin Açık

Bu enteresan olay, turnuvanın ilk turunda Marco Fu’ya mağlup olduktan hemen sonraki basın toplantısında aniden gerçekleşti. Çinli basın mensuplarının önünde Ronnie’den bir dizi açık saçık yorum geldi.

‘Roket’ sonradan yaptığı açıklamada, kamera ve mikrofonların açık olduğunu bilmediğini söylemiş ancak bir kez daha para ve sıralama cezası almaktan kaçamamıştı.

Not: Video küfürlü dil içermektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=b7dVkUESj3c

Reddedilen 147 – 2010 World Open

O’Sullivan’ın kariyerindeki onuncu 147’si çok da uzak görünmüyordu.

Frame’in hemen başında bir kırmızı ve siyah potların sonrasın da maçın hakemi Jan Verhaas’a maksimum seri ödülünü sordu.

Serinin hemen ortalarında da herhangi bir ödül olmadığını ve sadece en yüksek seri için 4 bin sterlin verileceğini öğrenen Ronnie’nin keyfi kaçmıştı. Masayı 15 kırmızı ve 15 siyah topla temizlemiş, sırasıyla da renklileri göndermiş ancak son siyahı atmayarak rakibinin elini sıkmaya yönelmişti. O esnada neyse ki Verhaas, seyirciler için potu yapmasını rica etmiş ve 147’nin kurtarıcısı olmuştu.

‘Roket’ maç sonunda, “Eğer sadece 4 bin sterlin veriliyorsa 147 yapmanın manası ne?” şeklinde çıkışmış ve bu ‘küçük’ ödülü bir vakıfa bağışlamıştı. Ancak ilerleyen dönemde, o seri esnasında bir para ödülü olmadığından haberi olduğunu itiraf edecekti.

Çorapla Snooker – 2015 Dünya Şampiyonası

Spor psikiyatrı Steve Peters’la yaptığı çalışmaların ardında oldukça sakinleşmiş görünen Ronnie, geride bıraktığımız Nisan ayına kadar bir süreliğine ilginçliklerine ara vermişti.

Craig Steadman önünde, yeni aldığı ayakkabılarının onu rahatsız etmesi ise yine tuhaflıkların yolunu açtı. Sorunun çözümü için yaptığı bazı denemelerin ardından maçın yedinci frame’ini ayakkabısız oynayan Ronnie, seyircilere, “41 veya 42 numara ayakkabısı olan var mı?” diye sormuştu.

İmdadına ise 19 yıl önce kafa attığı Mike Ganley yetişecekti. Kısa bir aradan sonra ondan ödünç aldığı ‘şanslı’ ayakkabılarla masaya dönmüş ve maçı 10-3’le kazanmıştı.

Uygunsuz Hareketler – 2015 Dünya Şampiyonası

‘Roket’ aynı şampiyonanın ikinci maçında da hız kesmiyordu. İki kez Crucible finali oynamış Matthew Stevens önünde bu kez kendine olan kızgınlığı gün yüzüne çıkacaktı.

Maçın ilk bölümünde kolay bir kırmızıyı kaçırdıktan sonra istekasını, masanın küpeşte bölümüne sertçe vurarak neredeyse kırıyordu. İlerleyen dakikalarda kaçırdığı bir siyah topun ardından yaptıklarıysa ‘müstehcen’ olarak nitelendirilecek ve hakem Olivier Marteel’den bir uyarı alacaktı.

Çocuklar için pek uygun değil!

*Jonathan Davies’in hazırladığı bu liste, Livesnooker’da yayımlandı.

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce