Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemTenisDavıs Kupası kazanan ilk kasaba?

9000 kişilik küçük bir İskoç kasabasının iki yerlisi Britanya’yı tenisin en büyük ülke organizasyonunda finale taşımayı başardı.

*Simon Mundie’nin kaleme aldığı bu yazı BBC’de yayımlandı.

“Eğer Dunblane bugün bağımsızlığını ilan etse, Davis Kupası şampiyonu olabilir.”

Bu tweeti Britanya’nın Fransa karşısında kazandığı çeyrek final mücadelesi sonrasında okudum. Dunblane’in iki ünlü evladı Andy ve Jamie Murray, dokuz kez şampiyon Fransa karşısında eşleşmeyi kazanmak için gereken üç puanı da kazanmıştı.

Bu 9000 nüfuslu bir İskoç kasabası için hiç fena bir iş değildi.

Tabii en başından beri takımın kalanı da üzerlerine düşeni yapmaya çalıştı. Örneğin Birleşik Devletler karşısında John Isner’ı  yenen James Ward… Ancak Fransa ile oynanırken ağır işi Dunblane gençleri yapmıştı.

Sonrasında Avustralya karşısında da üç puanın tamamını onlar aldı ve 1936 yılından beri Davis Kupası kazanamamış ülkelerini finale çıkardılar. Bir sonraki rakip ise Belçika.

Murray kardeşlerin Dunblane’in imajına yaptığı pozitif katkıyı göz ardı etmek mümkün değil. Özellikle de bu kasaba, geçmişte yaşanan büyük bir trajedi ile bilinmekteyken.

1996 yılında Thomas Hamilton, Dunblane İlkokuluna silahlı bir şekilde girmiş ve tam 16 öğrenci ve öğretmenlerini vahşice öldürmüştü. Hatta Murray’ler de o sırada okuldaydı ancak herhangi bir zarar almadan kurtulmuşlardı.

Anneleri Judy Murray, onlara sadece küçük bir kulüp binası ve dört suni çim kortu olan Dunblane Spor Kulübü’nde tenis oynamayı öğretmişti. Kulübün antrenörü Fiona Dennie bile tüm kasabanın, Murray kardeşler konusunda ne kadar korumacı olduğunu anlatıyordu:

“Onlar hakkında söylenen en ufak kötü şeyden bile nefret ederdik. Dunblane gibi küçük bir kasabadan iki Wimbledon şampiyonu çıkması muazzam.”

Fiona’ya göre kasabada tenis artık bir numaralı spor ve bunun adı ‘Murray etkisi’.

“Çalıştırdığımız çocukların sayısı çok arttı. Geçmişte haftada 25 çocuk gelirken, artık tam 200 çocuğa eğitim veriyoruz.”

Andy’nin iki Grand Slam şampiyonluğu ve Jamie’nin 2007 yılında karışık çiftlerde kazandığı Wimbledon zaferi sonrası artan bu ilgi hiç sürpriz değil.

Fiona’nın oğlu Cameron Dennie de aynı kulüpte antrenör ve Davis Kupası ona göre neredeyse futboldaki Dünya Kupası kadar önemli.

“Davis Kupası büyük bir ilgi yaratıyor çünkü sadece kendileri için oynamıyorlar. Bu tıpkı futbol ve ragbi gibi, çocuklar da çok seviyor.”

Britanya’nın Fed Kupası kaptanı Judy Murray de oğullarının kazandığı çeyrek final mücadelesi sonrasında konuşmuştu:

“Çocukların kazandıkları, buradaki tüm insanlar için büyük bir gurur ve heyecan kaynağı.

“Kazandıkları bu başarı ülkeleri için çok büyük, Dunblane için ise devasa.”

Kulübe geri dönmek ona her şeyin nerede başladığını bir kez daha hatırlatmıştı.

“Burada minik raketleri ve boylarına büyük gelen şortları ile yola çıkmış iki küçük çocuk… Bu kadar ilerleyebileceklerini kim bilebilirdi?”

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Chrissie

Chrissie

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce