Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemYorumJose’nin Faulü

Jose Mourinho’nun, kulüp doktoru Eva Carneiro hakkında söyledikleri olay yarattı. Tabii eleştiriler sadece sözde de kalmayacaktı...

*Claire Cohen’in kaleme aldığı bu yazı, The Telegraph‘da yayımlanmıştır.

Bir grup erkek yanınızdan geçerken kötü sözlerle tezahürat yapıyor veya bağırıyor. Kimse umursamıyor. Sonra patronunuz işinizi yaptığınız için, üstelik yanlış olduğu kitlelerce eleştirilse de, sizi azarlıyor ve işinizdeki pozisyonunuzu değiştiriyor… Chelsea kulüp doktoru Eva Carneiro’nun hayatına hoş geldiniz. Haftasonu, 2-2’lik Swansea City maçında Eden Hazard’ı tedavi etmek için duraklamalarda sahaya giren Doktor Carneiro, Jose Mourinho tarafından azarlandı.

Bu işi yaptığı için para kazandığını aklınızdan çıkarın. Hakem Michael Oliver’ın onu sahaya iki kere çağırdığını ve fizyoterapist Jon Fearn’ın da onunla birlikte sahaya girdiğini de öyle…

Cumartesi günkü maçtan sonra Chelsea teknik direktörü bazı açıklamalarda bulundu:

“Eğer oyuncuya yardım etmek için sahaya giriyorsanız, ciddi bir problemi olduğundan emin olmalısınız. Eden’in böyle bir durumu olmadığından emindim. Sadece bir darbe almıştı ve oldukça yorgundu.”

“Sağlık ekibimiz karşı takımın planlı atağının ardından, karşı atağımız olacağı sırada beni sadece sekiz oyuncuyla bıraktı ve yeterli sayıda oyuncumuz olmadığı için endişelendim.”

“Sağlık ekibinden memnun kalmadım çünkü kulübede otururken, doktor veya sekreter bile olsanız, oyunu anlamak zorundasınız.”

Yaşanan bu olay sonrasında, 2009 yılından beri Chelsea için çalışan Carneiro’ya büyük destek geldi ve Carneiro, bir Facebook mesajı yayınladı: “Destekleri için herkese teşekkür ederim.”

Ülke futbolunda bu kadar göz önünde olan bir kadının, sadece işini yapması için kendisini cesaretlendiren halka teşekkür etmesi gerektiğini düşünmesi ne kadar üzücü. Son raporlara gore ise Mourinho, Carneiro’yu yedek kulübesinden uzaklaştırdı. Hâlâ takım doktorluğu görevine devam edecek ancak antrenmanlarda, maçlarda ve takımın konakladığı otellerde olmayacak.  Bu tam anlamıyla bir kırmızı kart!

Carneiro’nun iş tanımındaki değişiklik, şimdiden sosyal medyada yankı uyandırdı. Arsenal, Tottenham ve Manchester United taraftarları, kulüplerinin onunla anlaşmasına dair isteklerini belirtti. Chelsea taraftarları ise kızgın ve üzgün. Mourinho’nun kendisi dışında herkesi suçladığını düşünüyorlar. Portekizli teknik adam, yakın zamanda da Real Madrid’in çalıştırıcısı Rafael Benitez’in eşine, “Kendini kocanın beslenme alışkanlıklarıyla ilgilenerek oyalamalısın” söyleminde bulunarak tepki toplamış ve cinsiyetçilikle suçlanmıştı. Aynı zamanda, bu durumu değerlendirirken Carneiro’nun cinsiyetininin saf dışı bırakılmasını isteyenler de var fakat korkarım ki bu mümkün değil.

Mourinho, Carneiro’nun  ‘oyunu anlamadığını’ söylemesiyle, bu konuyu tamamen cinsiyetçiliğe getirdi. Kullandığı üstü kapalı dille, Carneiro’nun futbolun komplike yönlerini ve detaylarını anlamasının mümkün olmadığını ima ederek bir kez daha cinsiyetçi bir yorum yaptı. Bu, genel perspektifte kadınların ofsaytı anlamayışı üzerine yapılan klişe ve cinsiyetçi espriler ile aynı bakış açısının ürünü.

Son derece saygın bir futbol menajerinden gelen bu tarz yorumlar tehlikeli. Taraftarlara, Carneiro’nun cinsiyetini bir tartışma konusu haline getirmenin normal bir şey olduğu izlenimi veriliyor.

Chelsea doktoru, geçen yıl İsveç’teki futbol federasyonu spor hekimliği konferansında özel bir konuşma yapmış ve dinleyicilere, “Kadınlar lider olmak istiyor, biz ise ilerledikçe onları geri plana atıyoruz” demişti.

“Hayatımda izlediğim her programda, kadın doktor ya aşırı cinselleştirilmişti ya da hiç yoktu. Bu değişmeli. Kadınlar erken yaştan itibaren cesaretsizleştiriliyor.”

“Erkek olarak hem tatmin edici bir özel hayat hem de başarılı bir profesyonel hayat isteyebilirsiniz. Kadınlara ise bu ikisini birlikte istediklerinde en iyi ihtimalle zor olacağı, en kötü ihtimalle de felaketle sonuçlanacağı söyleniyor. Bana gelen maillerin yüzde doksanı benim bulunduğum pozisyonda bulunmak isteyen genç kadınlardan. Onlara bunun mümkün olduğunu ve onların varlığının sonuçları iyileştireceğini söylemeliyiz.”

Carneiro’nun özel bir ilgiye ihtiyacı yok. Bildiğime göre hiç bir zaman da öyle bir isteği olmadı. Ama işini zaten kurallarına uygun yaparken, ona işin nasıl yapacağını söyleyen bir patrona da ihtiyacı yok; üstelik bu kurallar futbolu yöneten, çoğunluğu erkek bireyler tarafından belirlenmişken. Bu yetenekli doktorun, sadece işini gerektiği gibi yapmasından dolayı yaşadığı olay, bu güzel oyunun damarlarında akan cinsiyetçiliği gösteriyor.

Ve ben, buna faul diyorum.

Çeviri: Yağmur Kocaman

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce