Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemWimbledon 2015YorumKazanmanın Beş Yolu

Tenis analisti Peter Bodo, Federer'in kazanma şansını değerlendirdi. Djokovic yenilebilir mi?

Peter Bodo’nun kaleme aldığı bu yazı, ESPN‘de yayımlandı.

İki numaralı seribaşı, uzun kariyerinin en iyi maçlarından birini oynayarak Andy Murray’i geçmeyi başarmıştı. Finalde ise rakip Novak Djokovic. Herkesin aklını kurcalayan, All England Club koridorlarında dolaşan bir soru daha var: Federer daha iyi bir maç oynayabilir mi?

Beklenti, her iki oyuncunun da en iyi oyunları ile Merkez Kort’a çıkacakları yönünde. İki eski Wimbledon şampiyonu ve oyunun iki büyük efsanesi. 39 maçın ardından birbirlerinin oyununa son derece aşina olan bir ikili. Federer’in sadece tek maçlık küçük bir üstünlüğü mevcut(20-19).

Djokovic’in maça favori olarak girmesi ise bir sürpriz değil. Bu yıl 47 maç kazanıp sadece üç maç kaybetti(biri Federer karşısında). Bu yıl oynanan iki Grand Slam finalinde de boy gösterdi ve Avustralya Açık’ı kazandı. Dört tane Masters 1000 seviyesinde turnuva da kazanarak toplam kupa sayısını beşe çıkardı. Federer ise dört tane, en üst seviye olmayan kupa kazandı ve buraya oynadığı 46 maçta 40 galibiyet ile geliyor.

Efsanevi tenisçi John McEnroe, Federer’in kazanma şansını şöyle değerlendirdi: “Murray karşısında oynadığı gibi oynamalı, fakat bunu biraz daha yüzdeli yapması gerek.”

İşte Federer’in bunu yapabilmesinin beş yolu:

1-İlk servis bulmak

Murray karşısında, yüzde 76’lık nefis bir ilk servis oyuna sokma yüzdesi vardı ve ikinci servislere zorlandığında yüzde 55 ile puan çıkardı. Ama ESPN analisti Patrick McEnroe bu maç özelinde biraz farklı düşünüyor: “Novak servis karşılamada biraz daha tehlikeli. Daha ofansif düşünecektir.” Federer son iki maçında 70 üzeri bir oran ile ilk servis buldu. Finalde bunu yapmaya devam etmeli.

2-Duygusal savaşı kazanmak

Djokovic hâlâ tenis severlerin kalplerini kazanmaya çalışmakta. Federer bunu yıllar önce çoktan yaptı. Yaratıcı ve doğal oyunu onu çoktan kalplere taşıdı. Kalabalık seyirci topluluğu, onun kupayı kazanmasını izlemek için orada olacaktır.

Eski oyuncu ve NBC analisti Mary Carillo durumu değerlendirdi: “Seyirciler Federer’e maçı kazandırmayacaktır ama yardımcı olacakları kesin.”

3-Filede devam

Djokovic, Murray’den çok daha agresif servis karşılayan bir oyuncu. Geri çizgiye yakın veya içerisinde oynadığı durumlarda, daha kolay passing shot bulabiliyor. Federer, yarı final maçında 42 kez fileye gelmişti ve finalde buna devam etmeli. Bu şekilde Djokovic’in dengesini bozabilir.

John McEnroe’ya göre yapılması gerekenler belli: “Murray karşısında ilk sette, puanların sadece yarsını alabilmesine rağmen fileye gelmeye devam etti. Bunu yaparak Andy’nin kafasına girebileceği bir strateji izlemişti.”

4- Rallide özgüven

Yarı final maçında Federer, Murray’nin kazandığından çok daha fazla orta uzunlukta ralli puanı kazandı. Bunda tabi yaklaşık bir yıldan beri kullandığı yeni raketine artık daha fazla alışmasının payı da büyük. Daha büyük kafaya sahip bu raket, Federer’e daha fazla güç sağlamakta ve bunu yaparken kontrol kaybını minimize etmekte. Ancak Djokovic onun ralli becerilerini daha fazla test edecektir. Federer geri çizgide sağlam durmalı.

5-Yaratıcı slice’lar

Djokovic, rakiplerini olabildiğince erken zorlamaya ve onları geri çizginin ötesine göndermeye çalışmakta. Patrick McEnroe’ya göre, bu bazen Murray’nin hiç yapamadığı kadar bunaltıcı olabiliyor. Federer bundan sakınmak için slice vuruşlarını daha efektif ve yaratıcı kullanabilir. Alçak giden, sert bir slice’ı yeniden kuvvet üreterek karşıya göndermek zordur. Federer bu sayede ralli içerisinde kendine toparlanma süresi sağlayabilir. Djokovic kadar baskılı oynayan bir oyuncu karşısında bundan faydalanacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce