Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemKüllerinden Doğabilir Mi?

Bursaspor, geride kalan sezonun gol kralı Fernandao'dan doğan boşluğu birkaç yıl öncesinin genç yeteneği Tomas Necid ile doldurma yoluna gitti. Çek futbolunun kendisine bağladığı umutlara karşılık veremeyen Necid, Bursaspor'da yeniden doğar mı? Erman Yaşar değerlendirdi...

Bursaspor geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın Zwolle takımından 25 yaşındaki Çek golcü Tomas Necid’in transferini açıkladı. Çok değil sadece 4-5 sene önce Avrupa devlerinin transfer listelerinde ismi geçen, Çek futbolunun yeni gol umutlarından Necid yaşadığı sakatlıklar nedeniyle o ‘beklenen adam’ olamadı. Bakalım Bursaspor ona, o Bursaspor’a iyi gelebilecek mi?

İlk olarak 2006 yılında 17 yaş altı Avrupa Futbol Şampiyonası’nda dikkatleri üstüne çeken Çek golcü, takımının final görmesini sağlayan 5 golle aynı zamanda turnuvanın en golcü üç oyuncusundan biri olmuştu. Çek Cumhuriyeti finali Rusya’ya penaltılarla kaybetse de herkes Necid ismini bir kenara not etmişti. İki sene sonra bu sefer 19 Yaş Altı Avrupa Futbol Şampiyonası’na giden Çek takımı turnuvaya yarı finalde veda etmiş, Tomas Necid ise bu sefer 4 gol kaydederek yine turnuvanın en golcü ismi olmuştu. Hem 1.90’lık boyuna göre hızlı olması hem de pas yeteneğinin üst düzeyliği Necid’i farklı kılıyordu. Zaten fiziksel avantajlarından dolayı hava toplarında çok etkin bir golcüydü ama onu daha da değerli kılan aynı zamanda çok da iyi servisçi olmasıydı. O yıllarda tek dezavantajı fiziksel yetersizliği ve çelimsizliği olarak gösteriliyordu. Bu dönemde birçok önemli Avrupa takımı Slavia Prag’ın genç yıldızına talip oldu ama elini çabuk tutan CSKA Moskova’ydı.

CSKA kariyeri gayet iyi başlayan ve daha ilk maçında Rusya Süper Kupası’nı takımına getiren golü kaydeden Necid’in burada çok fazla durmadan daha büyük kulüplere gideceğine kesin gözüyle bakılıyordu lakin sakatlık onu durdurdu. 2011 yılının Haziran ayında dizinden sakatlanan futbolcu için duraklama ve gerileme dönemi başlıyordu. İki önemli operasyon geçiren Çek golcü dönüşünü bir türlü gerçekleştiremedi ve 22 ay boyunca sadece 1-2 kez sahaya çıkabildi. Bu aradan sonra hem CSKA’daki formasını geri almak hem de o eski çabuk hâline dönebilmek kolay olmayacaktı. Eski günleri CSKA’da yakalayamayınca ilk olarak PAOK, ardından Slavia Prag ve son olarak Zwolle’ye kiralandı. Nihayet Zwolle, Necid’in 8 gollük performansından memnun kaldı ve zaten bedelsiz konuma gelen oyuncuyla bir yıllık kontrat yaptı. Geçtiğimiz sezon ise Tomas Necid için ne çok iyi ne çok kötü geçti. Geride kalan sezonda Hollanda’da olumlu etki yaratan takımda zaman zaman ilk 11’de yer buldu, zaman zaman yedek kaldı ama anlattığım Hollanda Ligi maçlarında dikkatimi çeken, oyunda olduğu bölümlerde hep etkin bir görüntü vermesiydi. Fizik gücü yerinde olduğu dönemlerde takımın en uçtaki oyuncusu olmayı başardı ve nispeten sakatlık öncesi günlerinden esintiler sundu.

Bursaspor’un Ertuğrul Sağlam ile Şenol Güneş dönemine oranla çok daha farklı bir oyun ortaya koyacağını düşünüyorum. Her ne kadar Ertuğrul Sağlam Bursaspor’u ligde şampiyon yapan tek isim olsa da hiçbir zaman Şenol Güneş kadar hücumcu bir mantaliteye sahip değil, bu da Necid için kuşkusuz dezavantaj. Türkiye liginin savunma dozunun Hollanda’ya oranla çok daha yüksek olması, aynı zamanda fizik olarak düşmeler yaşayan kırılgan Necid için fazla sert olması da bir başka dezavantaj. Lakin oyuncunun hava toplarındaki hakimiyeti, ceza sahası sezgileri ve pozisyon bilgisi, sakatlık sonrası görece kaybolsa da boyuna göre çabukluğu ve pasör özellikleri hâlen bu lig için oldukça değerli.  Bursaspor’un Necid transferinde çok büyük maliyetlere katlanmadığını düşünürsek ben bu transferin mantıklı ve akılcı bir risk taşındığını düşünüyorum. 28 yaşındaki Fernandao’nun da kariyerindeki en iyi sezonu bu şehirde yaşadığı düşünüldüğünde üç yaş daha genç ve her zaman önemli bir potansiyeli taşıyan Tomas Necid’in de elbette bir şansı var, sakatlanmamak ve fiziksel olarak sürekli diri kalabilmek kaydıyla.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce