Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

BasketbolEuroLeague’de Final Four Zamanı

EuroLeague'de sezon finali Belgrad'daki Final Four'da gerçekleşiyor. Fenerbahçe Doğuş'un art arda ikinci şampiyonluğunu aradığı dörtlü finalin katılımcılarına göz atıyoruz.

Avrupa basketbolunun zirvesi EuroLeague’de artık şampiyonu öğrenme vakti! Fenerbahçe Doğuş, Zalgiris Kaunas, Real Madrid ve CSKA Moskova, sekiz aylık emeklerinin karşılığını almak üzere Belgrad’a iniş yaptı. Fenerbahçe Doğuş’un art arda ikinci kez kupaya uzanmak istediği Final Four’da ilk rakibi Cuma saat 19.00’da Zalgiris olacak. Aynı gün oynanacak ikinci yarı finalde ise son dördün gediklileri CSKA Moskova ve Real Madrid, final bileti arayacak. İlk hava atışına sayılı saatler kala, dört takımın geride bıraktıkları sezona, yıldızlarına, öne çıkan istatistiklerine ve koçların görüşlerine göz atıyoruz.

Fenerbahçe Doğuş

Fenerbahçe Doğuş, Final Four'da Zalgiris Kaunas'la oynayacak.

Sezon

İlk Final Four heyecanını 2015’te yaşayan Fenerbahçe Doğuş, o günden beri de arkasına bakmadı ve her sezon üzerine koyarak geçtiğimiz yıl kıtanın en büyüğü olmayı başardı. Bu yıl art arda dördüncü kez Final Four oynayan Fenerbahçe Doğuş, 1988’den beri kullanılan formatta CSKA Moskova’yla birlikte bu istikrarı yakalayabilen iki takımdan biri oldu. Şampiyonluğun iki ana mimarı Bogdan Bogdanovic ve Ekpe Udoh’u NBA’e kaptıran sarı-lacivertliler, bu ikilinin yerine Marko Guduric, Brad Wanamaker, Jason Thompson ve Nicolo Melli gibi iddialı eklemelerle sezona girdi. EuroLeague’deki ilk dört maçında iki mağlubiyet alıp, galibiyetlerden birinde de ligin zayıf ekiplerinden Milano’yla uzatma oynayan Fenerbahçe Doğuş için ‘Acaba?’ soruları sorulmaya başlamıştı. Ancak sezonun kritik evreleri yaklaştıkça vites arttıran Obradovic’in ekibi, yeni yılı yalnızca üç mağlubiyetle kapattı ki bunlardan biri de sıralamasına etki etmeyecek Unicaja Malaga maçıydı. Play-off’ta da Baskonia’ya bir maç kaybetse de serinin her saniyesinde dümende olan taraf Fenerbahçe Doğuş’tu.

Yıldız: Jan Vesely

Fenerbahçe Doğuş’ta ana çekirdeğin en eski parçası olan Jan Vesely, Udoh’un da ayrılışıyla çember altının tek hakimi hâline geldi. Vesely hücumda Nicolo Melli ve Jason Thompson’ın desteğini arkasında hissetse de Fenerbahçe Doğuş yeniden zirveye çıkmak istiyorsa Vesely’nin çember savunmasına ve parkeye koyduğu enerjiye ihtiyaç duyacak. 12.9 sayı 5.2 ribaund ortalamalarıyla EuroLeague’deki en iyi sezonunu geçiren Çek uzun, sık sık başını ağrıtan serbest atış yüzdesini de %70’in üzerine çekmeyi başardı.

Sayılar

Fenerbahçe Doğuş, sezonu maç başına en az sayı yiyen takım olarak kaparken sırtını yasladığı önemli unsurlardan biri de rakiplerini mecbur bıraktığı düşük oyun sürati (pace) idi. Bu alanda normal sezonu 67,4 pozisyonla geçen son şampiyon, dörtlü finalde de kendi temposunu parkeye aşılamaya çalışacak. Saha içi denemelerinin yalnızca %41.2’si çember yakınlarından geldi ve bu alanda rakiplerinin gerisinde. Fenerbahçe kalan iki maçta da benzer bir çizgide hücum edecekse, orta mesafe ve yayın gerisinden gelecek isabetlere çok ihtiyaç duyacak.

Koçtan İnciler

“Şu an önemli olan tek şey, takımı Zalgiris’e karşı iyi bir oyun ortaya koymaları için hazırlamak. Başka bir şey düşünmek hata olur.” – Zeljko Obradovic, onuncu kez Euroleague’i kazanan ilk kişi olma ihtimali sorulduğunda…

Zalgiris Kaunas

Sezon

1999’daki şampiyonluğun ardından bir daha Final Four göremeyen Zalgiris, 19 yıllık bir aranın ardından büyük sahneye geri dönüyor ki bu, aynı zamanda dörtlü final bileti alan takımların iki ziyareti arasındaki en uzun ara. Son yıllarda Fenerbahçe Doğuş-Real Madrid-CSKA Moskova-Olimpiakos dörtlüsünün iyiden iyiye tekelleştirmeye başladığı zirvede yeni bir soluk görmek heyecan verici olacak. Oly gibi ligin en iyi savunma takımlarından birini hem de iç saha avantajı rakipteyken saf dışı bırakmak, Sarunas Jasikevicius ve öğrencileri için büyük bir özgüven kaynağı oldu. Final Four’un ağır abilerine oranla çok daha mütevazı bir bütçeyle Belgrad’a gelmeyi başaran Litvanyalılar, peri masalını kupayla taçlandırmak istiyor. Saras, eğer zafere uzanırsa hem oyuncu hem de koç olarak bu payeye erişmiş Armenak Alachachan, Lolo Sainz ve Svetislav Pesic’in ardından dördüncü isim olacak.

Yıldız: Kevin Pangos

Euroleague yönetimi, sezonun en çok gelişme kaydeden oyuncusu ödülünü ilginç bir şekilde geçen yılın ardından üst üste ikinci kez Luka Doncic’e verdi ama benim adayım Kevin Pangos’tu. Kaunas’taki ikinci sezonunu geçiren Sloven asıllı Kanadalı, adını Avrupa’nın en elit kısaları arasına yazdırdı ve çocukluk kahramanı Steve Nash’i andırır şekilde etrafındakilerin performansını da birkaç adım yukarıya taşıdı. Bu sezon EuroLeague’de en fazla tekrarlanan 10 asist-basket kombinasyonunun üçünde pası veren tarafta oluşu da Pangos’un Zalgiris hücumu için değerini kanıtlar nitelikte.

Sayılar

Zalgiris, bu sezonki şutlarının %51.5’ini çember yakınlarından kullandı. Yayın gerisine taştığımızdaysa yeşil-beyazlı ekibin tercihleri az ama öz oldu. Bu sezon maç başına 16.9 üç sayılık atış denediler ve bu alanda Euroleague’in dibinde yer aldılar; öte yandan üç sayılık atışlarda ulaştıkları %42.4’lük isabet oranı, onları ligin en keskin ekibi yapıyor. Maç başına attıklarıyla yedikleri arasındaki +1’lik fark, Zalgiris’in yakın maç tecrübesini hatırlamak için güzel bir sayı. Final Four gibi her topun değerli olduğu anlarda bu tecrübeye sahip isimlerin kolay dağılmayacağını tahmin etmek zor değil.

Koçtan İnciler

“İlk hava atışı yapıldığı anda tüm tahminler pencerenin dışına fırlatılacak ve oyuncularla koçların ne kadar odaklandıkları, oyun planını nasıl takip ettikleri önem kazanacak. Herkesi yenebileceğimizi biliyoruz – bunu çoktan kanıtladık.” – Sarunas Jasikevicius, Zalgiris’in favoriler arasında gösterilmemesi hakkında.

CSKA Moskova

Sezon

Rusya’nın Final Four şubesi CSKA Moskova, en büyük iki yıldızından birini kaybederek başladığı sezonda yine de güle oynaya Belgrad biletini cebine koydu. Milos Teodosic’in NBA yolunu tutmasına rağmen belki de kıtada onun yerini doldurabilecek en iyi isim olan Sergio Rodriguez’i dümene getiren Dimitris Itoudis’in takımı normal sezonu altı mağlubiyetle zirvede kapadı. Play-off’ta beklenenden daha çok zorlansalar da komşu Khimki’yi dört maç sonunda geçtiler. Onlar açısından asıl soru işareti yaratan konu ise play-off’ta yoksun kaldıkları Nando de Colo ve Kyle Hines ikilisinin sakatlıktan nasıl dönecekleri. Her zaman olduğu gibi şampiyonluk dışında bir sonucun tatmin etmeyeceği Rus devinin hedefine ulaşıp ulaşamayacağını belirleyecek unsurların başında bu ikilinin sağlık durumu yer alacak.

Yıldız: Nando de Colo

Sık sık NBA’de oynamayan en iyi basketbolcu etiketine layık görülen Fransız skorer sakatlıklarla boğuştuğu bir sezonu geride bırakıyor. Yalnızca 15 maça ilk beşte başladı, 16.9 sayı ortalaması son iki sezonunun gerisinde ama oyununun bazı noktalarına ince ayar yaptığını söylemek de yanlış olmaz. Özellikle yayın gerisinden istisnai bir sezon geçirdi ve %51.5’lik dudak uçuklatan yüzdesi kariyer zirvesi. Maç başına 1.3 top çaldı ve bu alanda ligi ilk beşte kapattı. Geçen yıl İstanbul’daki Final Four’da beklentilerin altında kalan de Colo, sol bacağındaki sakatlıktan muzdarip olmazsa bu kez daha etkili olmak isteyecek.

Sayılar

Son 16 yılın 15’inde Final Four gören CSKA, sekizinci EuroLeague şampiyonluğu için Belgrad’da. Ligin en iyi hücumuna sahipler ve Sergio Rodriguez, Nando de Colo, Cory Higgins üçlüsünün yan yana oynadığı beşler, bu sezonun en verimli hücum beşlerinde üst sıralarda yer alıyor. Oyunu hızlandırmayı seven CSKA için ne kadar fazla pozisyon, o kadar iyi. Maccabi’nin dağınık basketbolunun ulaştığı noktaları bir kenara bırakırsak, Real Madrid ve Barcelona Lassa’yla beraber oyun sürati (pace) en yüksek takım CSKA.

Koçtan İnciler

“Muhabirlerin savunma-hücum beşlerini ayrı değerlendirmelerine saygı duymakla beraber, bizde işler böyle yürümüyor. İyi savunma yapmak istiyoruz ki yakın geçen maç sonlarında bunu çok iyi başardık. Öte yandan, hücumdaki yeteneklerimizden de ödün vermek istemiyoruz.” -Dimitris Itoudis, kısalarının savunma gayretinden övgüyle bahsederken.

Real Madrid

Sezon

CSKA, sezon sonunu sakatlıklardan muzdarip geçirse de sezon genelinde bu konuda en fazla canı yanan takım kesinlikle Real Madrid’di. Henüz yaz aylarında kaybettikleri Sergio Llull’dan play-off’un son dönemecine kadar yararlanamayan İspanyollar, ayrıca Gustavo Ayon ve Anthony Randolph gibi ilk beş oyuncularını da uzun vadeli sakatlıklara kurban verdi. Kasım-Aralık arasındaki 40 günde 7 EuroLeague maçının altısını kaybeden Real, soru işaretleri doğursa da ayağa kalkmayı başardı. Play-off ilk maçına 20-2 geride başladıklarını hatırlarsak, Panathinaikos serisindeki geri dönüşleri bir hayli etkileyici. Avrupa basketbolunun en çok kazananı konumundaki Real Madrid, onuncu şampiyonluğu için Belgrad’da.

Yıldız: Luka Doncic

Geçen yazı EuroBasket şampiyonu apoletiyle kapatan Luka Doncic yaklaşık bir ay sonra NBA Draft’ının en tepelerinden yeni bir maceraya atılacak. Avrupa’ya vedasını ise Euroleague şampiyonluğundan daha fiyakalı hâlde yapamaz. Sloven fenomen o kadar uzun zamandır hayatımızda ki onun hâla 19 yaşında olduğuna inanmak oldukça güç. Bu sezon 16.1 sayı, 4.9 ribaund ve 4.4 asist ortalamaları tutturan Doncic, parkede çok daha olgun bir görüntü çiziyor ve Llull’un yokluğunda saha içi lideri olma konusunda hiç geri adım atmadı.

Sayılar

Son yıllarda NBA’in -özellikle de Houston Rockets’ın- başını çektiği orta mesafeden kaçış akımını bu sezon en iyi uygulayan takım Real Madrid oldu. Kullandıkları şutların yalnızca yüzde 15’ini orta mesafeden değerlendirdiler ve verimliliği daha yüksek olan çember civarı ve yayın gerisinden atılacak atışlara odaklandılar. Dört Final Four ekibi arasında forvetten atılan üçlüklere repertuvarında en geniş yeri ayıran taraf onlar.

Koçtan İnciler

“Doncic’in yarattığı beklentiler o kadar büyük ki, bazen insanlar onun oyunundaki iyi şeyleri görmek yerine kötü yaptığı şeyleri bulmaya çalışıyorlar.” – Pablo Laso, 13 yaşından beri kulüpte olan Luka Doncic hakkında…


*Yazıdaki istatistikler ve alıntılar için kaynak: StatsLI ve Euroleague

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Umut Işığı

Umut Işığı

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce