Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemKoleksiyonun eksik parçası

Messi kupalar kazandı, dünya futbolun zirvesine yerleşti ama milli takımda bir şeyler eksik kaldı. 'Leo', Jamaika karşısında 100. milli maçına çıktı.

Lionel Messi, dünya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarından. Şanssızlığı ise Diego Maradona ile aynı ülkeden çıkmış olması. ‘Ezeli rakibi’ Ronaldo, Portekiz ile başarısız serüvenler yaşasa da bu alandaki kayıpları biraz göz ardı ediliyor. Günümüzde, kıyas olmadan başarı adlandırılamıyor. Messi, Maradona ile sürekli kıyaslandığı için Arjantin Milli Takımı, onun kanayan en büyük yarası olmaya devam ediyor.

Arjantin ile henüz kupa kazanamayan Messi, Copa America’daki Jamaika mücadelesiyle birlikte, 100. milli maçını oynadı. Bu 100 maç arasından en özel 5 tanesini seçtik ve Messi’nin milli takımdaki yolculuğunu özetlemeye çalıştık. Şu an Copa America için mücadele eden Messi’nin amacı iki hafta sonra bu listeye 6. maçı eklemek!

17 Ağustos 2005 Arjantin – Macaristan:
Messi bir Arjantinli ama futbol oynamasını İspanya’ya borçluydu. Bu ikili kapışma, genç yıldız adayını kariyerinin ilk günlerinde zor durumda bıraktı. Hangi ülkeyi seçeceği merakla beklendi fakat o alt yaş kategorilerinden itibaren Arjantin’e bağlıydı. ‘Leo’, A takımdaki ilk maçına 2005’te çıktı. Oynanan hazırlık maçında rakip Macaristan’dı. Bugün geriye dönüp baktığımızda Messi gibi bir efsanenin Arjantin A Milli Takımı ile çıktığı ilk maçı, sadece bu açıdan değerlendirip ayrı bir yere koyabiliriz. Fakat, Messi’nin tüm kariyeri gibi bu da sıradan bir 90 dakika olmadı. Hatta Messi için sadece iki dakika sürdü. Oyuna giren genç yıldız adayı, kalitesini anında ispat etti. Rakip savunmacı ise onu durdurmak için formadan çekmeyi tercih etti. Messi’nin tartışılacak bir tepkisi vardı ama hakem Markus Merk kırmızı kartını çıkartmayı tercih etti. Futbol tarihinin klasik problemlerinden biri daha soruldu o gün; sinirlerini kontrol edemeyen bir genç yıldız adayı daha mı geliyordu sahalara? Neyse ki Messi, o imajın dışında bir kariyer sundu.

16 Ağustos 2006 Arjantin – Sırbistan:
Dünya Kupası’nda forma giymek, bir futbolcu için en özel anlardandır. Messi, bunu henüz 19 yaşında tattı. O gün Schalke 04 kulübünün Veltins Arena’sında maçı izleyen futbolseverler, bir futbol yıldızının kariyerinin en özel anlarından birine tanıklık etti. Messi de, oyuna girerken kendisini alkışlayanları attığı golle selamladı. Messi, 14 dakika içinde Dünya Kupası’ndaki ilk golünü kaydetti. Onun hızlı olduğunu bildiğimizden, çok da şaşırmadık!

15 Haziran 2007 Arjantin – Brezilya
Messi, Jamaika karşısında 100. milli maçına çıkmadan öncesinde yaptığı açıklamada, Copa America’yı kazanma arzusuna dikkat çekmişti. Copa America’yı kazanmak için bugüne kadar Barcelona’da elde ettiği tüm kupaları feda edebileceğini söyleyen Messi’nin cümleleri herkesi şaşırttı. Ama çok da anormal değil. Ne de olsa kazandığı bütün kupalara, kırdığı bütün rekorlara rağmen sürekli milli takım nedeniyle eleştirilen bir süperstar var karşımızda. Bu ‘lanet’in ortaya çıktığı ilk turnuvalardan biri 2007’deki Copa America’ydı. Venezuela’da düzenlenen turnuvanın finalinde iki ezeli rakip Brezilya ve Arjantin karşılaştı. Messi ilk 11’de sahaya çıktı ve 90 dakika sahada kaldı. Hezimetin her anında sahadaydı! Evet, Brezilya çok rahat bir şekilde kupaya uzandı. Arjantin, 3-0 yenildi, Messi de etkisiz bir görüntü sergiledi. Ama Messi üzülmemeli; ne de olsa Pele, Maradona, Zico gibi efsaneler de bu turnuvayı kazanamadı.

9 Haziran 2012 Arjantin – Brezilya
Tamam, Messi henüz Arjantin ile kupayı kaldıramadı ama en azından ülkesine derbi kazandırdı! 2012 yılında oynanan hazırlık maçına Brezilya yedek kadroyla çıkmış olabilir. Fakat aradan geçen üç senenin ardından bunun pek önemi kalmıyor. Tarih ayrıntıları göz ardı eder, geleceğe aktarım yaparken skorlara bakar. O gün skorbordda Arjantin’in Brezilya’yı 4-3 yendiği ve Messi’nin hat-trick yaptığı yazıyordu. 53 sene sonra Brezilya’ya üçleme yapan ilk Arjantinli oyuncu olmuştu. Messi’nin yavaş yavaş tartışmaları sonlandırdığı maçlardan biri buydu.

13 Temmuz 2014 Arjantin – Almanya
Messi, dünya futbolunun en özel isimlerinden biri, belki de birincisi. Ama Arjantin’in değil! O hâlâ Maradona’nın gerisinde ve ülkesine Dünya Kupası kazandırana kadar da öyle kalacak. Buna en çok geçen sene Brezilya’da yaklaştı. Almanya maçına kadar turnuvanın en iyi isimlerinden biriydi. Almanya maçında da bir finale göre fena değildi ama dengelerin zor bozulduğu bir atmosferde fark yaratamadı. Messi’nin performansını tartışmak mümkün, ama kesin olan bir şey var; o akşam da kupa kazanamadı. Messi’nin mavi-beyazlı formayla Dünya Kupası kaldırmaya en çok yaklaştığı gündü ama yıldız oyuncu hayallerini dört yıl daha ertelemek zorunda kaldı. Brezilya topraklarında kupayı kaldırsaydı, Maradona’yı bile kıskandıracaktı!

https://www.youtube.com/watch?v=mI-xc-JzOUA

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce