-Kadınlar kayak krosta gelenek değişmedi ve altın madalya Kanada’ya gitti. İlk kez Vancouver 2010’da olimpiyat programına alınan bu disiplinde üç seferdir Kuzey Amerika ülkeleri şampiyon oluyor. Hatta Kanada PyeongChang’da podyumun ilk iki sırasını aldı. Sochi 2014’ün altın madalyalı ismi Marielle Thompson’ın olimpiyat şampiyonluğu unvanını korumak iddiasıyla PyeongChang’a gelmesi bekleniyordu ama bu gerçekleşmedi. Zira dört ay önce ön ve yan çarpraz bağlarında yırtık ortaya çıkınca, Thompson olimpiyata kadar hiçbir yarışta yer almadı. PyeongChang’da da tempolu bir eleme turuna düşünce yarış dışı kaldı. Thompson’ın yokluğunda, dünya kupasındaki sekiz ayaktan altısını kazanan ve farklı lider olan Sandar Naeslund’un olimpiyat şampiyonu olması bekleniyordu. Fakat İsveçli bırakın altını, podyumu dahi göremedi. Altın madalya, Sochi’nin gümüş madalyalı ismi Kelsey Serwa’nın oldu. Serwa’nın bundan 14 ay önce dizinden geçirdiği sakatlığı ve bunun sonucunda sporu bırakmanın eşiğine geldiğini düşünürsek, elde ettiği olimpiyat altınının ne kadar değerli olduğunu bir kere daha anlıyoruz. Podyumun ikinci basamağındaki Kanadalı Britanney Phelan da Sochi’de alp disiplini slalomda mücadele etmiş ve 15’nci olmuştu. 2014’ün ardından geçirdiği sakatlıkla birlikte kayak krosa geçiş yapan Phelan, kayak krosta mücadele ettiği ilk olimpiyatta gümüş madalyanın sahibi oldu. Fanny Smith de madalya adayları arasında yer alıyordu. Son üç dünya şampiyonasında altın, gümüş ve bronz madalyalar kazanan İsviçreli, burada da istikrarını sürdürdü ve olimpiyat üçüncülüğü elde etti.
-Kadınlar buz pateninde de olimpiyat şampiyonu belli oldu. Alina Zagitova, kısa programda ilk sırada yer almasının avantajını serbest programda gördü; olimpiyat altınının en büyük favorisi, antrenman partneri ve en iyi arkadaşı Evgenia Medvedeva’yı geride bıraktı. 15 yaşındaki sporcu böylece tarihin en genç ikinci olimpiyat şampionu unvanını kazandı. Son dünya şampiyonu olarak PyeongChang’e gelen Medvedeva ise serbest programda Zagitova ile aynı puanı almasına karşın kısa programda 1.3 puan geride kalmanın dezavantajını yaşadı. Alina Zagitova, Rus Olimpik Sporcular kafilesine 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’nın ilk altın madalyasını getirmiş oldu. Kısa programda üçüncü sırada yer alan son dünya ikincisi Kaetlyn Osmond serbest programda da üçüncü sırada yer aldı ve bronz madalyanın sahibi oldu.
-Kanada güne madalyalar ile başlamış olsa da 1998’den bu yana süren bir serileri sona erdi. Play-off turunda olimpiyata veda eden kadın körling takımları sonrası, İsviçre’ye 7-5 yenilen erkek takımı da podyumu kaçırdı. Böylece körlingin olimpiyat oyunlarına geri döndüğü Nagano’dan bu yana ilk kez, Kanada kadınlar ya da erkeklerde madalya almadan oyunları tamamladı. Ayrıca erkeklerde üç olimpiyattır devam eden olimpiyat şampiyonluğu serisi de bitti. Neyse ki bir tesellileri var: İlk kez olimpiyat dahil edilen karışık çiftlerde gelen altın madalya!
-Kjeld Nuis günün olimpiyat tarihine geçen isimlerinden oldu. Hollandalı 1500’den sonra 1000 metrede de olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı ve 1000 ve 1500 dublesi yapan tarihteki üçüncü sporcu oldu. 28 yaşındaki Nuis, ABD’li Eric Haiden’ın Lake Placid 1980’de ve Kanadalı Gaetan Boucher Saraybosna 1984’te elde ettiği başarıyı tekrarladı. Nuis, 2010 ve 2014’te istediği sonuçları alamamasının ardından spor psikoloğu ile çalışmaya başlamıştı ve bunun ödülünü aldı. 1000 metre ile birlikte Hollanda, sürat pateninde yedinci altınını kazandı. PyeongChang 2018’in sürat patenindeki sürprizlerinden Norveçli Havard Lorentzen, Nuis’in olduğu son eşleşmeye kadar ilk sırada bulunsa da Hollandalı’nın 0.04 saniye gerisinde kaldı. Norveç, 1984’ten beri bu disiplindeki bir madalya kazanamıyordu ve gümüşü aldılar. Güney Koreliler de Kim Tae-Yun’un bronz madalyası ile, sürat pateni madalyalarını beşe çıkarttı.
-Norveç tarihinin en iyi kış olimpiyat oyunları performansını göstermeye devam ediyor. İskandinav temsilcisi, bugün kazandığı madalyalar ile birlikte toplam madalya sayısını 37’ye çıkartarak ABD’nin Vancouver 2010’da 36 madalya ile sahip olduğu kış olimpiyatı madalya rekorunun yeni sahibi oldu. Şu ana kadar 13 altın madalya kazanan Norveç’in, Kanada’nın 14 altınlık rekorunu geçmesi için ise iki olimpiyat şampiyonluğu daha kazanması gerekiyor.
-Global Web Index’in raporuna göre PyeongChang 2018’i seyredenlerin yüzde 35’i kış olimpiyatını sosyal medya araçlarından online olarak izlemiş. Olimpiyat için sosyal medyada geçirilen günlük ortalama süre ise İki saat 24 dakika. 30.077 olimpiyat izleyicisinin katıldığı çalışmaya göre, PyeongChang 2018’i televizyondan izleyenlerin yüzde 90’ı aynı anda başka bir cihaz da kullanıyormuş.
-PyeongChang 2018’de biatlonun yıldızı kim diye sorulursa hiç şüphesiz İsveç cevabını vermeli… İsveç’in bireyselde altın ve gümüş, takımda da altın ve gümüş olmak üzere toplam dört madalyası var. Üstelik biatlonun son olimpiyat madalyası da onlara gitti. Norveç ve Almanya gibi güçlü rakipleri geride bırakan İsveç takımı, erkekler 4×7.5km bayrak yarışında 55 saniyelik farkla olimpiyat şampiyonu oldu. Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson ve Fredrik Lindstroem’lü ekip bu performansla büyük alkış aldı. 22 yaşındaki Samuelsson da gösterdiği güçlü performansla altın madalyada en fazla payı bulunan isimlerin başında geliyordu. Biatlonda ve kayaklı koşuda bütün mücadelelerde ülkesinin sporcularını destekleyen Kral Carl XVI Gustaf, biatlonun son yarışından da altın madalya kazanan takımın yanındaydı. Almanya da bronz madalya kazanarak son sekiz olimpiyatta, yedinci kez bu yarışı podyumda bitirdi.