Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemYeniden Zirveye Doğru

Grant Hackett yüzmeye geri döndü. Bakalım 34 yaşında yeniden zirveye çıkabilecek mi?

Dünya üzerinde hâlâ geçerli olan yüzme rekorlarının en eskisi Grant Hackett’a ait. Gelmiş geçmiş en iyi uzun mesafe yüzücüsü olarak anılırken hayatı tepetaklak aşağı giden Avustralyalı, şimdi tekrar zirveye tırmanmaya çalışıyor.

1998’deki Dünya Yüzme Şampiyonası’nda 1500 metre altınını kazanmak onu çok mutlu etmiş olmalı ki bu mesafeyi uzun bir süre kimselere bırakmadı Hackett.2001’de 1500 metre serbest rekorunu hayal bile edilemeyecek şekilde 7 saniye ile kıran ve yine 2001’de 14.10.10 ile 1500 metre kısa kulvar rekorunun sahibi olan yüzücü hiç ummadığı bir yerdeydi.Pekin 2008’e kadar bu mesafede bütün dünya şampiyonası ve olimpiyatlarda altına ambargo koyan Hackett’ın düşüşü ise bir süre önce başlamıştı. 2008 sadece sonun başlangıcıydı.

Çoğu sporcu için iyi bir aile hayatı başarıya giden en temel yollardan biri olurken Avustralyalı yüzücü için işler tersine gelişti. 2007’de vatandaşı olan şarkıcı Candice Alley ile evlendi ve olanlar oldu. 2009’da aileleri biri erkek diğeri kız ikizlerle dört kişiye çıktı. Bu noktaya kadar her şey çok güzel görünüyordu ancak bir süre sonra takke düştü, kel göründü. 2011’in sonlarına doğru, çiftin kavgasına polis de dâhil oldu. 2012’de boşanma kararı aldıklarını açıkladılar. 2013’te ise işlemler tamamlandı.Tüm bu süreçte Hackett, şiddet eylemleri ve uyuşturucu skandallarıyla anılıyordu.

Daha sonraysa rehabilitasyona girme kararı aldı. Rehabilitasyonun ardından tekrar yüzmeye karar vermişti ve yüzme onun için iyileşme sürecinin bir parçasıydı. İkinci baharını erken yaşamaya başlamıştı. Zaten geç kalma lüksü de yoktu.

Yüzme sert idmanları ve nankör yapısıyla geri dönüşün en zor olduğu sporlardan. Bunu en iyi bilenlerden biri ‘Aussie’ olmalıydı. Yaptığı bir açıklamada, bildiğini tahmin ettiğimiz şeyleri ortaya döküyordu. Bugünlerde yüzmeye daha farklı baktığını belirten efsane, tamamen spordan aldığı keyifle motive olmuş bir şekilde yüzmeye çok daha sakin ve baskıdan uzak bir şekilde yaklaştığını söylüyor, spot ışıklarını umursamayıp oyunun köküne dönmesi ise ironik bir şekilde onu tekrar spot ışıklarının odağı yapıyordu

Avustralya Yüzme Şampiyonası’nda 200 metre serbestte 1.45.84 ile elde ettiği dördüncülük ve 3.46.53 ile elde ettiği 400 metre serbest üçüncülüğü, 4×200 serbestte Hackett için milli takım yolunu açtı. Bu gelişme sonrası, “Yapabilceklerim için kafamda bir sınır yoktu ama gerçekçi olursak bu zamanları yapabileceğimi düşünmüyordum. Özellikle 400 metrede. Amacım sadece fit olmak ve belki kulüp düzeyinde yarışmaktı ama şimdi milli takımdayım” dedi.

20 yıldan uzun süredir Hackett ile çalışan koçu Denis Cotterell ise onun geri dönüşünün Avustralya yüzmesi adına çok önemli olduğunu belirtirken, takımdaki herkesten daha tecrübeli olması sebebiyle bir çeşit mentor da olabileceğinin sinyallerini verdi.

Grant Hackett, hâlâ geçerli olan iki dünya rekorunun sahibi, yaşayan efsane…34 yaşında altı yıllık bir aranın ve sadece altı aylık antrenman sürecinin ardından milli takıma girdi. Bunun olimpiyat altını kazanmak gibi hissettirdiğini söylüyor.Şimdilerde iyi hisseden yüzücüyü tekrar en üst düzeyde izlemek içinse 2015 Yüzme Şampiyonası’na kadar beklemek zorundayız.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce