Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

BasketbolTebdil-i Mekânda Ferahlık: DeAndre Jordan

8 Şubat'ta sona erecek NBA takas döneminde adı sıkça geçen isimlerden biri de DeAndre Jordan. Peki DJ için olası yeni adresler hangileri?

NBA’de 2017-2018 sezonu takas dönemi, 8 Şubat Perşembe Türkiye saatiyle 23.00’te son buluyor. Şu ana dek Eric Bledsoe, Blake Griffin, Nikola Mirotic gibi isimler yeni formalarına kavuşurken, son günler yaklaşırken birçok takımın hamle yapmak için telefona sarıldığı haberlerine rastlamak zor değil. Adı takas söylentilerine karışan yıldızlara yeni adresler aramaya, Kemba Walker’ın ardından DeAndre Jordan ile devam ediyoruz.


Los Angeles Clippers tarihinin en başarılı yıllarındaki sacayakları Chris Paul, Blake Griffin ve DeAndre Jordan’dan şehirde kalan son ismin DJ olacağını tahmin etmek, birkaç ay önce dahi pek kolay değildi. 2015 yazında Dallas Mavericks’e imza atmaya hazır olan pivot; birkaç uçak seyahati, emoji savaşları ve ikna turlarının akabinde Los Angeles’ta kalmıştı. Tayfayı geri getirmek, Clippers’a iki play-off bileti daha hediye etse de ilk turda kesilen yolculuklar, ‘Lob City’nin de sonunu hazırladı. Önce Paul, sezon başında Houston Rockets’a takasını istedi; ardından da henüz bu yaz yeni sözleşmeye imza atan Griffin; Tobias Harris, Avery Bradley ve birinci tur draft hakkı merkezli bir takasla Detroit’e yollandı.

ABD basınına göre DeAndre Jordan için de yol ayrımı vakti geldi çattı. Blake Griffin takası olmadan önce dahi DeAndre Jordan’ın gönderileceği bolca dillendiriliyordu. DJ, çember savunması ve ribaunt konularında ligin en elit isimleri arasında yer alsa da potadan birkaç metre öteye çekildiği anda hücumda bir tehdit olmaktan uzaklaşıyor. 29 yaşında, tüm meziyetleri atletizmiyle doğru orantılı olan bir isme dört yıllık yüklü bir kontrat vermek, Clippers’ın yeniden yapılanma planlarına pek uygun değil.

Önümüzdeki yıl 24 milyon doların üzerinde bir oyuncu opsiyonu bulunan DeAndre’nin daha iyi bir kontrat bulması, yaşı da düşünüldüğünde pek kolay değil. Bu yüzden onu takas eden takımın, en az bir buçuk sezonluk bir yatırım yaptığını düşünmek için güçlü bir dayanağı var. Clippers, Jordan karşılığında birinci tur draft hakkı arıyor ve muhtemelen istediğini alacak. Peki nereden? Cleveland, Milwaukee ve Portland’ın Jordan ile ilgilendiği söyleniyor. Cavs’in bu takasta Tristan Thompson’ı kullanmak isteyişi, Jerry West’i pek memnun etmeyecektir. Zira Thompson’ın 2020 yazına dek sürecek kontratı, parkedeki görüntüsünden çok ama çok daha pahalı (2015 yazında 5 yıl 82 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamıştı). Üstelik Adrian Wojnarowski’ye göre Cavs, DeAndre karşılığında Brooklyn pick’ine veda etmek istemiyor. Bu iki konuda ödün verilmedikçe iki tarafın anlaşması kolay değil.

Tristan Thompson’ın dahil olduğu bir denklemde, Cavs adına yaratıcı olmak adına bolca hamle mevcut. DeAndre karşılığında Thompson’ın yanına Channing Frye’ı eklemek, maaş dengesini sağlamak için yeterli. Cleveland’ın kendi pick’i, Clippers yönetimini ikna etmeye yetmezse Cedi Osman & Ante Zizic ikilisinden biri ‘tatlandırıcı’ olarak LA yollarına düşebilir. Yine de son olarak Woj’un Lowe Post‘ta not düştüğü üzere Brooklyn pick’i gibi istisnai bir varlık almadığı sürece Clippers, geleceğini ipotek altına alacak ‘kötü kontrat’lardan uzak kalmak isteyecek gibi görünüyor.

Portland & Milwaukee

DeAndre Jordan için Cleveland’ın yanı sıra adı geçen diğer iki takım Portland ve Milwaukee. İlginç olan konu ise Clippers’la birlikte üçlü bir takasın partnerleri olabilme ihtimalleri. Bu noktada, üç takımın da beklentilerini hatırlayalım:

Bucks‘ın Giannis Antetokounmpo’yu pota altında yıpratmaktan kaçınmak istediği aşikâr. Her ne kadar Giannis’in etrafına dört şutör uzun koymak, hücumda işleri daha akışkan hâle getirecek olsa da Greek Freak’in vücudunu daha taze tutmak adına itiş kakışı üstlenecek bir uzuna Bucks yönetimi hayır demeyecek gibi.

Clippers‘ın yeni rotasında yukarıda da bahsettiğimiz gibi DeAndre’den ziyade genç oyuncular ve draft hakları birinci öncelik.

Trail Blazers, geçtiğimiz sezonki Mason Plumlee-Jusuf Nurkic takasından feci hâlde kârlı çıkmıştı. Plumlee’ye kıyasla Damian Lillard ve CJ McCollum’un yanında çok daha iyi bir tamamlayıcı olan Bosnalı, hele ki bu yıl 3 milyon dolar civarında olan kontratı da düşünüldüğünde harika bir değerdi. Ancak anlaşılan o ki, sezon genelindeki istikrarsız görüntüsü, Portland yönetimini ona ciddi paralar ödeme konusunda bir kez daha düşünmeye sevk ediyor. Henüz 23 yaşında olduğunu hesaba katınca Trail Blazers yönetiminin sabırlı davranacağını öngörmek mantıklı ancak Nurkic hakkında şüpheleri varsa, hâlâ değerliyken onu yollamak ve karşılığında bir şeyler alabilmek için erken davranabilirler.

Her cepheyi alabildiğine memnun etmek kolay değil ama en yakınından geçen takaslardan biri şöyle oluşabilir:

Hâli hazırda, Cavs’in de Brooklyn pick’i için gönülsüz olduğu düşünüldüğünde DeAndre Jordan için Clippers’ın önünde çok cazip bir ilk tur seçim hakkı görünmüyor. Biraz kötü kontrat almayı kabul ederlerse, Jordan’ı Portland pick’i + Jabari Parker’a çevirebilirler. Teletovic’in berbat kontratı önümüzdeki yaz bitiyor ve Clippers’ın 2019 yazı için pozisyon almasını engellemeyecektir. Meyers Leonard bu yıl sakatlıkların da etkisiyle çok az süre alabildi. Geçtiğimiz sezonlarda beklentilerin altında kalsa da Leonard hâlâ 25 yaşında ve kariyerinde %37’nin üzerinde üçlük isabet oranı yakalamış 2.16’lık bir uzun, kulağa rotasyonda süre alamayacak kadar kötü gelmiyor.

Jabari Parker, parkede kaldığı sürelerde süper yıldız potansiyeli çizmekte pek zorlanmadı ama aynı dizinden geçirdiği iki ön çapraz bağ sakatlığı; ilerisi için iyi haber olmayabilir. Eğer Bucks onun yerine neredeyse aynı yaştaki Nurkic’i uzun vadede daha değerli görürse, pozisyon olarak da Giannis’i dört numarada kullandıkları şu denklemde Nurkic ciddi uyum sağlayabilir. Mo Harkless bu yıl Trail Blazers’ta yer yer rotasyon dışında kalsa da geçtiğimiz yıl iyi bir yan parça olabileceğini göstermişti. Gerek farklı pozisyonları savunabilmesi, gerekse de top Giannis-Middleton-Bledsoe-Nurkic’in elindeyken alan açabilmesi -bu yıl şut ritmini bulmakta zorlansa da- Teletovic’ten çok daha kullanılabilir bir kötü kontrat yapıyor.

Son olarak Portland için DeAndre Jordan, çember altını Nurkic’ten çok daha iyi savunacağından saha içinde bir gelişim beklemek mümkün. Öte yandan rotasyondaki birkaç kötü kontrattan kurtulabilmek için de ilk tur seçim hakkı vermek zorunda kalacaklar gibi. Er ya da geç yüzleşmeleri gereken bu gerçeği, bir yandan DeAndre Jordan eklemesi yaparken kabullenmek, acılarını dindirebilir.

Washington

Doğu Konferansı, bu yıl sürpriz bir şampiyona alabildiğine açık. Cavs, bolca sorunla boğuşuyor. Celtics, önümüzdeki yıllarda hem yeni parçalar ekleyecek hem de bir aksilik daha yaşanmazsa Gordon Hayward’la play-off’larda mücadele edecek. Üzerine bir de Jaylen Brown-Jayson Tatum-Terry Rozier gibi isimlerin play-off tecrübelerinin artışını ekleyelim. Toronto tepeden tırnağa yenilenmiş hücum sistemiyle beklentilerin çok üzerinde bir normal sezon geçiriyor; ancak harika katkı aldıkları yedek beşlerin play-off baskısında ne kadar verimli olacakları soru işareti. Keza Kyle Lowry-DeMar DeRozan ikilisinin play-off görüntüsü de her daim kendi seviyelerinin altında olmuştur. Bir de gelecekte çok daha iyi hâle gelecek Bucks ve 76ers’ı ekleyelim.

Tüm bunlar dikkate alındığında, Wizards’ın bu yıl Doğu şampiyonluğu için iştahlanmak adına bolca sebebi var. Biraz Scott Brooks etkisiyle kötü takımlara karşı galibiyet almakta zorlanan Wizards, direkt rakipleri Raptors ve Celtics’i, dört maçta üç kez yendi.

NBA’de bu sezon en az 100 dakika birlikte parkede kalmış beşlerin, 100 pozisyon başına sergiledikleri performans sıralandığında, en iyi beş dizilimden ikisi Wizards’a ait. Özellikle John Wall’un sakatlığı sonrası öne çıkan Satoransky-Beal-Porter-Morris-Gortat beşi, 100 pozisyonda rakiplere 37.5 sayı fark atarken Wall-Beal-Porter-Oubre-Gortat beşinin ise +17.7’lik bir karnesi var. Play-off’ların 7-8 kişiye inen dar rotasyonları düşünüldüğünde, bu tür beş performansları umut verici. Wizards yönetimi rakiplerin durumunu fırsat olarak görürse, birinci tur seçim haklarını DeAndre Jordan için kullanmalarını bekleyebiliriz. Clippers yönetimini Ian Mahinmi’nin yıllık 16 milyon doları aşan ve 2020 yazına dek sürecek kontratını almaya ikna etmek kolay değil. Gortat&Jason Smith&Sheldon Mac gibi bir pakete eklenecek ilk tur seçim hakkı, sezon sonunda ayrılma ihtimali bulunan Jordan karşılığında alınabilecek iyi paketlerden biri.

Tahmin

DeAndre Jordan, bu takas döneminde masada olan en değerli isimlerden bir tanesi. Birkaç sezon daha en iyisine yakın performanslar vermesi şaşırtıcı olmayacak. Ancak Clippers, yeniden yapılanmaya gittiği şu dönemde Jordan’a 25 milyon dolar bandında uzun soluklu bir kontrat sunmak istemeyecektir. Hâl böyleyken, Clippers Jordan’a veda etmeye hazır. Asıl soru ise şu: Diğer takımlar Jordan için en fazla ne önerecek?

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Umut Işığı

Umut Işığı

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce