Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

BasketbolTebdil-i Mekânda Ferahlık: Kemba Walker

NBA'de bu sezon takas dönemi 8 Şubat akşamı sona eriyor. Adı takas söylentilerine karışan isimlere yeni duraklar aramaya Kemba Walker'la başlıyoruz.

Geçen pazartesi, The Ringer’dan Kevin O’Connor’ın kaleme aldığı takas yazısını okuduğumda biraz şaşırmıştım. Zira O’Connor, NBA’de bu yıl takas sezonunun durağan geçeceğini, kulislerin oldukça sessiz olduğunu yazıyordu. Öte yandan o yazının hemen öncesindeki hafta Charlotte’ın Kemba Walker’ı masaya koyduğu haberleri, Cleveland’ın tekrar ayağa kalkmak için Kevin Love’ı takas etmeye hazır olduğu, Damian Lillard’ın Portland Trail Blazers takım sahibi Paul Allen’la yaptığı bire bir görüşmede takımın gidişatıyla ilgili bilgi aldığı, hatta KAWHI LEONARD’ın dahi Spurs’de mutlu olmadığı yazılıyordu. Hâl böyleyken, geçtiğimiz yıl DeMarcus Cousins dışında çok büyük bir ismin hareket etmediği, hele bir önceki yıl takas listesindeki en büyük ismin Orlando’dan Pistons’a geçen Tobias Harris olduğu günlerden çok daha hareketli bir takas döneminin bizi beklediğini düşünüyordum. Zira o yazıyı okuduktan saatler sonra, kimsenin beklemediği bir şey oldu ve Blake Griffin, kulüp tarihinin en başarılı yıllarında önemli rol oynadığı Clippers’a veda etti.

Blake Griffin, Detroit Pistons formasıyla ilk maçına çıktı.

NBA’de takas mevsimi, bu sezon All-Star hafta sonunun önüne çekildi ve takımlar aralarındaki son oyuncu alışverişini 8 Şubat Perşembe günü Türkiye saatiyle 23.00’e dek neticelendirmek zorunda. Her geçen gün takas alevi harlanırken, gelin masada olan isimlere uygun yeni duraklar seçmeye çalışalım. İlk adayımız: Kemba Walker.


Kemba Walker, takas döneminin harareti artarken ismi masaya ilk yazılan isimlerin başında geliyordu. 19 Ocak’ta gelen ‘Woj Bomb’ ile birlikte 27 yaşındaki All-Star için yeni adresler aranmaya başladı. Takım sahibi Michael Jordan Charlotte Observer‘a verdiği demeçte, Kemba’yı “ancak bir All-Star karşılığında” takas edeceğini söyledi. Yine aynı röportajdaki satır aralarından anlaşılan o ki; MJ bir yandan sezon boyunca yaşanan sakatlıkların ve baş antrenör Steve Clifford’ın rahatsızlığı sebebiyle kaçırdığı maçların, Hornets’in başarısız sezonunda rol oynadığını düşünüyor.

Yine de şöyle bir gerçek var: Hornets, Nicolas Batum’a 33 yaşında sona erecek kontratı için yıllık 22 milyon dolar bağlamış durumda ve her ne kadar geçtiğimiz yıl çok iyi bir tamamlayıcı rolü benimsese de şampiyonluğa oynayacak bir takımın en iyi ikinci (hatta üçüncü) oyuncusu olması pek gerçekçi değil. Walker şehirle bütünleşmiş bir isim olsa da Charlotte 2019 yazında ona maksimum kontrat vermek istemeyebilir. Salary cap’in yarısından fazlasını, 2019’da sırasıyla 29 ve 31 yaşında olacak Walker ve Batum’un kapladığı bir takım, muhtemelen Majesteleri’nin ve genel menajer Rich Cho’nun iştahını kabartmıyordur. Walker’ın takas değeri iyice düşmeden, daha kısa vadeli planlar yapan bir takıma Batum’un kontratını da itelemek zekice. Muhtemelen hiçbir takım Batum’un yükünü üstlenmek istemeyecektir. Ama bazı takımlar, feci hâlde hamle yapmaya muhtaç görünüyor. Doğru tahmin ettiniz; Cleveland Cavaliers’dan bahsediyorum…

Bu senaryoda Isaiah Thomas deneyi şimdilik hüsranla sonuçlanan Cavaliers, LeBron’ın yanına herhangi bir gece 20+ skor katkısı alabileceği Kemba Walker’ı ekler. Savunma verimliliğinde ligin dibine demir atmış olan Cavs için Kemba bu alanda bir çözüm olmaktan uzak; yine de Isaiah Thomas, Derrick Rose, Jose Calderon üçlüsünün bir sivrisineği dahi savunmaktan aciz görüntüsünü düşününce, daha ne kadar kötü olabilir ki?

Hem Thomas hem Batum, sezon başındaki sakatlıkların etkisiyle sezonu kendi seviyelerin çok çok altında açtılar. Bir de Batum’un daha dört yıl devam edecek yüklü bir kontratı var. Ancak bu yaz LeBron James’i kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya olan Cavs’in, 2018 Brooklyn pick’ini kaptırmadan elde edebileceği en iyi paketlerden biri bu gibi. Muhtemelen bu denklemde Cavs ileriye dönük bir başka seçim hakkı vererek Hornets’i ikna edebilir.

Batum, sezonun ilk ayını kaçırmasına yol açan sakatlık dönüşü pek iyi başlamasa da farklı pozisyonları savunabilen, ribaunt ve asist katkısı verebilen bir isim. Ocak ayındaki maçlarda biraz daha toparlanmış göründü. Atlanta Hawks’a karşı elde edilen istatistikleri dikkate alıyorsanız eğer, son maçında triple-double dahi yaptı. Bir de üstüne Indiana Pacers’ı ilk çeyrek 49 sayı attıkları maçta saf dışı bırakırlarken 31 sayı 9 ribaunt ve 7 üçlük isabeti gibi rakamları yan yana koydu. Crowder da bu kadar kötü görünürken kanat dakikalarını esnetebilecek verimli bir seçenek olabilir 28 yaşındaki Fransız.

Cavaliers’ın 148 sayı yediği, bir anlamda dibe vurduğu Thunder maçını hastalığı sebebiyle erken terk eden, ertesi gün de antrenmana çıkmayan Kevin Love soyunma odasında şimşekleri üzerine çekmişti. Hakkında ciddi takas söylentileri çıkan Love’ın Detroit’e karşı oynadıkları maçta elini kırması, birçok takımı takas planlarında geri adım atmaya itebilir. Ama Charlotte’ın bu yıl play-off mücadelesi vermek gibi bir önceliği olmamalı. Doğu play-off sıralamasının son basamağı için Sixers, Pistons, Pacers gibi ekiplerden ikisini geride bırakmak zorunda gibi görünüyorlar ve ciddi sakatlıklar yaşamazlarsa beyhude bir çaba içerisinde olabilirler. Bunun yerine Kemba ve Batum’u yollayıp, iki ay daha tedavisi sebebiyle kenarda geçiren Love’ın yokluğunda bu yaz gerçekleşecek Draft’te daha fiyakalı bir koltuğa kurulabilirler.

Hornets için Love’ın yanında bu takastaki iki önemli nokta maaş yükündeki esneklik ve Isaiah Thomas kumarı olacak. Hem Batum kontratından yırtıp hem de Isaiah ve Frye’ın sezon sonunda bitecek sözleşmelerini almak, Hornets’in muhasebe defterini oldukça rahatlatacaktır. Birçok takımın maaş yükü oldukça şişkin ve bu yaz serbest kalacak oyunculara sözleşme önerecek imkâna sahip değiller. Durum buyken Hornets yeni bir rota için kendisini hazır duruma getirebilir.

Bu arada… Isaiah Thomas’tan tamamen vazgeçtik mi? Altı ayı geçen ciddi bir sakatlık döneminin ardından parkeye dönen Thomas’ın başlarda zorlanacağını herkes tahmin ediyordu. Tamam, Thomas’ın şu görüntüsü beklentilerin çok çok altında ve sahada hareket etmekte dahi zorlanıyor gibi. Ancak geri geldiğinde kendisini içerisinde bulduğu resim, onun için de hiç kolay değil. Tel tel dökülen, soyunma odasında birbirini suçlayan, zaten Thomas iyi bir savunmacı değilken bir de ligin en kötü savunması yarışında bayrak sallayan bir takımda olmak, Thomas’ın işini kolaylaştırmıyor. Baskının daha az olduğu, rahat top kullanabileceği bir alanda kontrat sezonunun son aylarını geçirmek, ona da yarayabilir. İyi senaryoda Hornets, makul bir kontratla, geçen sezonki kadar olmasa da ilk beşte sırıtmayacak bir Isaiah Thomas’ı cebine koyabilir.

Indiana Pacers

Darren Collison, bu sezon Pacers formasıyla 12.8 sayı, 5.3 asist ortalamaları yakaladı.

Kemba’yı takas etmek için ciddi çaba sarf ettiği konuşulan bir diğer takım da Indiana Pacers. Paul George’u Victor Oladipo ve Domantas Sabonis karşılığında Oklahoma City’ye yolladıklarında birçoklarına göre alay konusu olan Pacers’ın şimdilerde keyfi yerinde. Oladipo, neredeyse bir süper yıldıza dönüşmüş durumda ve diğer parçaların da iyi katkı vermesiyle kendilerini play-off potasında buldular. Bir adım daha atmak için Walker, hiç fena bir ekleme olmayabilir. Ancak Darren Collison, T.J. Leaf ve 2018 birinci tur seçim hakkı Hornets’i ne kadar tatmin eder, emin olmak güç. Collison iyi bir sezon geçirse de geçmiş yıllarını hatırladığımızda bel bağlamanın mantıklı olmayacağı bir isim. Yıllık 10 milyon dolar civarındaki kontratı da 2019’da sona erecek. Eğer Hornets, Dwight Howard’ın da kontratının sona ereceği 2019 yazına boş bir maaş defteriyle girme hedefinde değilse, Pacers’ın da ikna gücü düşebilir.

Diğer Adresler

Bir numara arayışındaki takımları düşününce akla ilk olarak San Antonio Spurs ve New York Knicks geliyor. Ancak berbat bir guard rotasyonuna sahip Knicks için Hornets’i memnun edecek bir paket sunmak kolay değil. Süre bulamayan Willy Hernangomez, geçen yıl bazı pırıltılar göstermişti ve yan parça olarak takasta yer alabilir. Peki ana parça? Kristaps Porzingis dokunulmaz, Frank Ntilikina’dan vazgeçmek istemeyeceklerdir, isteseler bile Ntilikina-Hernangomez-ilk tur seçim hakkı merkezli bir paket, Kemba için yeterli olmayabilir. Courtney Lee ve Tim Hardaway’in kontratları da pek iştah açıcı değil. Knicks, New York doğumlu Kemba’yı evine döndürmek için yaratıcı davranmaya çalışacaktır ama eldeki malzeme işlerini kolaylaştırmıyor.

Spurs için de benzer sorunlar mevcut. Kawhi Leonard’ın, sakatlık sürecinin yönetiminden memnun olmadığına dair çıkan haberlerin ardından, Michael Jordan’ın Kemba Walker merkezli bir takas önerdiği yazıldı. Bu noktada MJ’in biraz pollyanna’cı bir tavır sergilediği aşikâr. Açık açık takasını isteyen LaMarcus Aldridge’i dahi yeni sözleşmeyle takımda tutmayı başaran Spurs’ün, Leonard gibi ‘daha uslu’ bir karakteri -hele ki ligin en iyi beş oyuncusundan biriyken- elinden kaçıracağını öngörmek oldukça naif olur. Öte yandan Tony Parker’ın artık sonbaharına doğru yaklaştığı, Dejounte Murray’nin gelişimine devam ettiği bir tabloda, Warriors ve Rockets gibi devlerle yarışmaya çalışan Spurs, Kemba’dan ciddi katkı alabilir. Ama Charlotte’a ne verecekler? Tony Parker’ın biten kontratı Hornets’i mutlu edebilir ama Fransız’ın yanında Dejounte’yi istemeleri de muhtemel. Ki San Antonio Spurs’ü biraz tanıyorsak, her iki oyuncusunu da -ilkini vefa, ikincisini ise saha içi sebeplerle- masaya koymayacağını tahmin edebiliriz.

Ricky Rubio deneyi tutmayan Utah Jazz‘in takas döneminde aktif davranacağı; Rodney Hood ve Derrick Favors’ı yollayabileceği yazılıyor. Hood’un sınırlı serbest olmakla beraber iki oyuncunun da bu yaz kontratı bitiyor ve Jazz, her ikisine de ciddi paralar vermek istemiyor. 2019 yazında serbest kalacak Kemba için ikisinden de vazgeçmek Jazz için pahalı bir seçenek gibi görünüyor. Zira Favors karşılığında bir yerlerden birinci tur seçim hakkı almaları muhtemel. Öte yandan Hornets, Kemba için kontratları biten iki oyuncuyla yetinmek istemeyecektir. “Kemba-Donovan Mitchell arka alanı Jazz yönetimini ne kadar heyecanlandırır?” sorusunun cevabı bu denklemin ana değişkenlerini belirleyebilir. Muhtemel senaryoda topa hâkim olmayı seven Walker’ın Mitchell’ın gelişimini olumsuz yönde etkileme ihtimali de mevcut. Bu yüzden muhtemelen Jazz, başka hedeflere yönelmeyi daha makul bulacaktır.

Tahmin

Bolca ihtimal sıraladıktan sonra bunu söylemek biraz garip belki ama şimdilik en güçlü ihtimal, Kemba’nın takımda kalması. 27 yaşındaki yıldız son dört maçın üçünde 30+ sayı ve 5+ asist üretti. Takas söylentilerini de biraz kişisel algılamış gibi görünüyor; zira Pacers’a karşı oynadığı son maçın ikinci yarısında birkaç saniye dahi kenara gelmeyi reddetti. Bu sezon parkede ve bench’te geçirdiği dakikalar kıyaslandığında, Hornets için dramatik bir fark yarattığını görüyoruz. Kemba’nın parkedeki dakikalarıyla kenardaki süreleri arasındaki fark, 100 pozisyon başına 18.2 sayılık bir miktara tekabül ediyor ki bu alanda Walker, ligde kendi pozisyonundaki isimlerin %99’undan daha iyi. Son yıllarda Jimmy Butler, Paul George ya da Kyrie Irving gibi birçok örnekte gördüğümüz gibi bir yıldızı yollamaya çalıştığınızda, eğer adı takas söylentilerine karışmışsa gelen teklifler de cazibesini yitiriyor. Hâl böyleyken, Cavs Love ya da Brooklyn pick’ini masaya koymazsa, Hornets ofislerini ikna edecek bir teklif bulmak çok kolay görünmüyor…

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Umut Işığı

Umut Işığı

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce