Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

Saha DışıBir Sufjan Stevens Şarkısı: Tonya Harding

Tonya Harding tarihin en tartışmalı spor figürlerinden. Sayısız televizyon programı, belgesel ve son olarak da bir filme konu olan Harding'in hikâyesi şimdi de bir şarkıda hayat buldu.

Tonya Harding, ABD tarihinin en iyi artistik buz pateni sporcularından biri. Fakat Harding bu sıfatıyla çok fazla hatırlanmıyor. Zira kendisi aynı zamanda spor tarihinin en tartışmalı figürlerinden biri. Harding’in en büyük rakiplerinden Nancy Kerrigan, 1994 ABD Artistik Buz Pateni Şampiyonası sırasında bir saldırıya uğramıştı. Daha sonra Harding’in eski kocası tarafından tutulan birinin bu saldırıyı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Harding de Kerrigan’ın yokluğunda şampiyonada zafere ulaştı. Harding’in çarpıcı hikâyesi sinemaya da uyarlandı. I, Tonya adını taşıyan yapıt, yarın Amerika’da vizyona giriyor. Fakat filmin vizyona girmesinden hemen önce, Tonya Harding ismini başka bir nedenle duyduk. Sayısız yazı, belgesel ve televizyon programlarına konu olan Harding’in adını taşıyan bir şarkı da var artık.

“1991 ABD Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda onu kayarken izlediğimden beri Tonya Harding hakkında bir şarkı yazmak istiyordum” diyen Sufjan Stevens, Harding’in adını taşıyan bir single yayınladı. 2000’li yılların en yetenekleri müzisyenlerinden Stevens, şarkısında Harding’in hayatını kendine özgü tarzı ve huzur veren sesiyle anlatıyor. Stevens’a ilham veren Harding’in 1991 ABD Artistik Buz Pateni Şampiyonası’ndaki performansı, şarkının klibininde de yer alıyor.

*Melis Danişmend, Tonya Harding’i Socrates’in Aralık sayısı için kaleme aldı. dukkan.socratesdergi.com adresinden yeni sayımızı satın alabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler