Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

TenisUS Open’ın Arka Plandaki Kahramanları

2017 Amerika Açık geride kaldı. Spot ışıklarının altında kendilerine pek yer bulamayan tekerlekli sandalye oyuncuları için de...

*İlk olarak The New York Times’da yayınlanan Cindy Shmerler imzalı bu yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Shingo Kuniedo oldukça sinirliydi. Maçın oynanacağı Salı günü, Kunieda, koçu, antrenörü, giyim sponsoru ve eşi birlikte tekerlekli sandalyenin lastiklerini şişirmeye çalışıyorlardı.

Bir saat içinde dünyanın en başarılı erkek tekerlekli sandalye tenisçilerinden biri olacak olan Kunieda, bu turnuvada Arthur Ashe Stadyumu’ndaki ilk maçı için sahada olacaktı. Fakat ters giden bir şeyler vardı.

O sıralarda Mike Zangari, saha kenarında arabasının bagajında bulundurduğu iki taşınabilir hava kompresöründen birini kullanmakla meşguldü.

Zangardi, Kunieda’nın sandalyesinin tekerleğinin içindeki lastik hortumun hava kaçırdığını fark etti. Bu da tabii ki Kunieda’nın kortta yapabileceği şeyleri çok büyük oranda kısıtlardı.

Eski bir tekerlekli sandalye tenis antrenörü Dan James  ‘‘Tekerlekli sandalye ile tenis oynayan bir oyuncunun kırık ya da materyallerinden birinde sorun olan bir sandalye ile kortta olması, diğer profesyonel tenis oyuncularının çok ciddi bir sakatlığı olmasıyla aynı durum’’ diye düşünüyor ve ‘‘Bu şekilde bu oyunu oynayamazlar’’ diye de ekliyordu.

Oyuncuların tekerlekli sandalye ekipmanlarının kullanılabilir ve sorun çıkartmayacak durumda olduğundan emin olabilmek için U.S.T.A, New York’ta profesyonel tekerlekli sandalye satışı ve teknisyenliği yapan 57 yaşındaki Mike Zangari’yi işe aldı. Zangari, tekerlekli sandalye tenis turnuvasının Amerika Açık’ta gerçekleştirilen bir organizasyon olmaya başladığı yıl olan 2004’ten beri bu işi yapıyor.

Zangari’nin doğuştan spina bfida hastalığı var ve tekerlekli sandalye kullanıyor. Geçmişte tekerlekli sandalyede tenis, basketbol ve softball oynamış, şu an ise ilkokul ve anaokulu çağındaki öğrencilere basketbol öğretmenliği de yapıyor.

Somun, vidalar, ekstra lastik hortumları, hatta sıkışan tekerleklerin daha rahat dönmesi için makine yağı görevi görebilen cam temizleyicisi ve daha başka bir takım malzemeler ile dolu bir çanta ile seyahat ediyor.

Maçlar sırasında, Zangari de kort kenarında yerini alıyor.

Zangari tekerlekli sandalyelerin tümünün sporculara göre kişisel olarak dizayn edildiğini söylüyor. Bu sporcular neye ihtiyacı olduklarını ve ne istediklerini biliyorlar. Ayrıca kullandıkları sandalyelerde oturma açılarının ve sırt yüksekliklerinin ne kadar olmaları gerektiğini de biliyorlar.

Mike Zangari (Fotoğraf: New York Times)

Tekerlekli sandalyelerin maliyeti, alüminyum ya da titanyum olmalarına göre 3.000$ ile 6.000$ dolar arasında değişiyor. Kunieda ve Amerikalı David Wagner gibi en iyi oyuncular tüm maliyetleri karşılayabilecek sponsorlara sahipler.

Tenis oynarken kullanılan tekerlekli sandalyeler sadece günlük kullanılanlardan farklı değiller, aynı zamanda diğer tüm sporlarda kullanılanlara göre de ciddi farklılıklar gösteriyorlar. Oyuncuların hızlı olmalarını ve çabuk yön değiştirebilmelerini sağlayan iki büyük tekerlekleri var. Ayrıca ikisi ön, biri de arkada bulunan toplam üç küçük tekerlekler ve oyuncuların kortta hızlı hareket ederken devrilmelerini engellemek için bir de anti-tip bar bulunuyor.

Tekerlekli sandalye tenisinde, bildiğimiz tenisten farklı olarak top yere iki kere sekebiliyor. Onun dışında ise kurallar diğer profesyonel tenis kuralları ile tamamen aynı. Amerika Açık gibi turnuvalarda; tekler, çiftler ve tenis raketinin ele bağlanarak oynandığı quads kategorileri var.

Peki, ya bir oyuncunun ekipmanında maç devam ederken bir sorun çıkarsa? İşte o zaman Zangari’nin bu ekipmanı tamir edebilmesi ya da oyuncunun kendi ekipmanını tamir edebilmesi için 20 dakikalık bir süresi var. Amerika Açık gibi büyük turnuvalarda kortta bir tekerlekli sandalye teknisyeni bulunması gerekiyor.

Diğer profesyonel tenisçiler, kortta yanlarına aldıkları çantalarının içine çeşitli raketler, fazladan birkaç kıyafet ve belki birkaç da ayakkabı koyarlarken, tekerlekli sandalye tenisçileri seyahat ederken yanlarında ekstra tekerlekler, lastikler, küçük tekerlekler ve tekerleklerin iç kısmında bulunan lastik hortumları taşımak durumundalar.

43 yaşındaki ve iki kez Amerika Açık quads tekler şampiyonluğu ve yedi kez çiftler şampiyonu bulunan Wagner şöyle diyor; ‘‘Sandalyelerimiz bizim ayakkabılarımız gibi, ama onlar ayakkabı değiller. Ekipmanlarımıza çok dikkat etmek ve özen göstermek zorundayız. Fakat yaptığımız tüm seyahatlerde zararların büyük kısmı havayolu şirketleri tarafından geldi.’’

Oyuncular uçaktan inip turnuvanın yapılacağı yerlere varır varmaz, Zangari’nin yanına gidiyorlar ve tüm ekipmanlarının çalışır halde olduğuna emin olmak istiyorlar. Bir oyuncunun lastiğindeki çok küçük bir hava kaçırma durumu bile korttaki kabiliyetlerini kötü etkiler. Bazı oyuncular maç sırasında oluşan teknik problemleri kendileri çözebiliyorken, bazıları ise bunu yapamıyor.

Zangari, ‘‘Oyuncular genellikle bu tarz teknik sorunları önleyici bakımlar yapıyorlar’’ diyor.

Wagner de bu konuda sorun yaşayanlardan: ‘‘Bir keresinde Boca Raton’da bir turnuvada, bir vuruş için hamle yaparken, sandalyenin ön tekerlekleri zemine çok fazla sürtündü ve küçük tekerleklerin parçalanmasına neden oldu.’’

“İyi ki tüm ekipmanlarımı kendim taşıyorum Maç sırasında bir lastiği beş dakikada değiştirebilirim.’’

Tekerlekli sandalye turnuva direktörü ve U.S.T.A direktörü Joanne Wallen şöyle diyor: ‘‘Kendi ekipmanlarını taşıyamayan ve kortta kendi tamir edemeyen birçok oyuncu için, Zangari çok önemli biri. Gerçekten kortta onların hayatlarını kurtarıyor. Aslında hayatlarını kurtarıyor demek bile Zangari için en yeterli bir tanım olur mu emin değilim. Kısacası Bu işi yapabilecek olan ve güvenebileceğimiz tek bir kişi var, o kişi de Mike.’’

Yirmi tekler şampiyonluğu olan Kunieda, kendi ekipmanlarına asla başkalarının dokunmasına izin vermeyen biri olarak biliniyor.  Fakat bu kez, ilk maçından önce Zangari’nin sandalyesinin tekerleğini çıkarıp içerisindeki lastik hortumu değiştirmesine müsade etti.

Zangari, Kunieda’nın maç öncesi ısınmasına yetişebilmesi için zamana karşı yarışıyordu ve gereken zamanda bu görevi tamamladığında suratından terler damladığını görülebiliyor

Stres seviyesini saklamaya çalışırken şunları söylüyor: ‘‘Bu oyuncular kusursuzlar ve tekerlekli sandalyeleri de öyle olmalı. Eğer lastiklerde, tekerleklerde ya da herhangi bir şeyde bir sorun çıkarsa, bunu hemen fark ederler. Benim görevim de bunun olmamasını sağlamak.’’

Çeviri: Kaan Demirel

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Chrissie

Chrissie

3 sene önce
İmparatoriçe

İmparatoriçe

4 sene önce