Socrates Web Beta v1.0

 
Futbol Basketbol Tenis Bisiklet Diğer Sporlar

GündemDeğişmeyen tek şey: Sevilla

Sevilla, son 10 sezonda dördüncü defa Avrupa'nın iki numaralı kupasını kazandı. Peki 10 sene önce futbol nasıldı?

Sevilla, son 10 sezonda 4. kez Avrupa’nın iki numaralı kupasını kazandı. O günden bu yana hem dünya futbolunda hem de Türkiye’de  çok şey değişti, sadece Sevilla’nın yeri aynı kalmadı. Sevilla’nın 2005-06’daki ilk zaferi üzerinden yaşanan değişimleri hatırlayalım…

İsim

Bir zamanlar UEFA Kupası vardı, artık UEFA Avrupa Ligi var. Daha mı iyi oldu daha mı kötü oldu, yoksa hiçbir şey değişmedi mi emin değiliz. Yeni bir statü, çokça takım, Türkiye saati ike 22.05’te başlayan maçlar, hatta Şampiyonlar Ligi’ne özenen yeni, resmi bir şarkı…

Jurgen Klopp

Sevilla, koleksiyona başladığı serinin ilk sezonun ilk maçında Mainz ile karşılaştı. Mainz’ı ise o zamanlar genç bir teknik adam olan Jurgen Klopp çalıştırıyordu. O Klopp, o günlere Sevilla’ya elendi ama kariyeri hızla yükseldi. Borussia Dortmund ile Şampiyonlar Ligi finali oynadı. Sevilla dördüncü kupayı aldığında o Dortmund’a veda etti. Kötü geçen bir sezonun ardından, güzel anılarla ayrıldı. Ve belki de bu sene Sevilla’ya bu sefer La Liga’da yine rakip olacak.

Statü

Sevilla, o sezon gruplara kaldığında karşısında dört tane rakibi vardı. Beş takım, birbirleriyle birer kez karşılaşıp ilginç bir mücadelenin içinde yer alıyordu. İç saha avantajı bazen dezavantaja dönüşüyor, deplasmana gitmek iyi mi kötü mü belli olmuyordu. Neyse ki UEFA bu statüden çabuk döndü. Fakat Türkiye, bu statüden bir süre daha kurtulamadı. UEFA’nın kötü mirası Türkiye Kupası’na devredildi.

Juande Ramos

Sevilla’nın şampiyonlukla tamamlanan ilk sezonunda teknik direktörü Juande Ramos’tu. İspanyol teknik adam Sevilla ile iki sene üst üste aynı kupayı kazanarak tarihe geçti. Ve sonra Sevilla’dan ayrıldı. Bir çok takımı gezen başarılı teknik adamın son durağı Dnipro oldu. Bu sene oynanan Sevilla – Dnipro finalinde Juande Ramos yoktu ama son 10 yıl içinde çalıştırdığı ilk takım ve son takım karşı karşıya gelmiş oldu. 60 yaşındaki futbol adamı şu an takım çalıştırmıyor.

Bolton’a otobüs

Beşiktaş, o sezon Sevilla’nın rakiplerindendi. Siyah-beyazlılar 10 senede çok değişimler yaşadı. Quaresma’yı da gördü, ‘Feda sezonu‘nu da… Şampiyonluk da yaşandı, kötü geçen sezonlar da. Ama tek bir şey değişmedi. Taraftarı memnun edemeyen, tribünden kopuk yöneticiler. Bunun en somut örneklerinden birine de o sezon Yahya Kemal Gencer imza attı. Dönemin basın sözcüsü, İstanbul’da oynanan maçın ardından ‘Biz Bolton’ı orada yeneriz’ diyerek iddialı bir açıklamada bulunmuş ama statünün azizliğine uğramıştı. Keza Bolton ile ‘orada’ bir maç yoktu. Yaratıcı taraftar grubu Çarşı, Akatlar’da Galatasaray ile oynanan basketbol maçı esnasında  ”Bolton’a otobüs kaldır’‘ pankartı açarak protestosunu yapmayı ihmal etmedi.

Antonio Puerta

Sevilla’nın şampiyon olan ilk kadrosunda genç bir isim, Antonio Puerta yer alıyordu. O sezon henüz 22 yaşındaydı ve Sevilla’nın en önemli oyuncularından biriydi. Hatta sadece Sevilla’nın değil, İspanya’nın alt yaş kategorilerinde de umut vadetmiş ve A takıma göz kırpmıştı. Puerta, savunma oyuncusu olmasına rağmen attığı kritik golle Sevilla’yı finale çıkaran isimdi. Yarı finalde oynanan Schalke maçlarında 180 dakika boyunca çıt çıkmadı. Uzatmada birinin dengeyi bozması gerekiyordu. Puerta, 101. dakikada sol ayağıyla muhteşem bir gole imza attı. Bu golden yaklaşık 15 ay sonra ise yeşil sahada geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.

İspanya’nın kıvılcımı

Sevilla 2006’da UEFA Kupası’nı kazandığında, İspanya futbolu Avrupa’nın geleneksel kaybedeniydi. Kulüpler bazında yine fena değillerdi ama milli takımın başarılı olduğunu gören pek yoktu. Sevilla, 10 Mayıs günü UEFA Kupası’nı kazandı ve ardından zamanda kırılma başladı! 17 Mayıs’ta Barcelona, Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. 2009 ve 2011’de de… Real Madrid ise aynı kupayı 2014’te kazandı. Sevilla üç kez daha kupa ikiyi kazanırken, Atletico Madrid de iki kez mutlu sona ulaştı. İspanya Milli Takımı ise 2008, 2010 ve 2012 yazlarında zirveye çıktı. Breziilya’daki kötü sonuca rağmen, dünya futbolunun tepesinde artık İspanya hâkimiyeti var. Sevilla’nın kupayı aldığı akşam ise bunu söylemek biraz cesaret isterdi.

Hamit, Ernst, Lincoln

Sevilla’nın ilk kupasını kazanırken en zorlandığı eşleşme kesinlikle yarı finaldeki Schalke kapışmasıydı. Uzatma bölümünde atılan golle şekillen eşleşmeyi Schalke kazansa belki Türkiye futbolu da daha değişik bir durum yaşayabilirdi. Çünkü o Schalke, o günden sonra dağılmaya başladı. Alman ekibinin orta sahası da zaman içinde Türkiye’ye geldi. Önce Cassio Lincoln, Galatasaray formasını giydi. Ardından Fabian Ernst Beşiktaş ile şampiyonluk yaşadı. 2013’te Galatasaray’a gelen Hamit Altıntop ise hâlen Süper Lig’de…

Elveda Monte Carlo

Sevilla, UEFA Avrupa Ligi’ni zirvede bitirerek, Süper Kupa finalini oynamaya da hak kazandı. İstikamet ise Gürcistan’ın başkenti Tiflis olacak. Evet dünya değişti, tabi futbol da değişti! Eskiden Avrupa’nın kazanları kozlarını zenginlerin evinde, Monaco’nun stadı II.Louis’de paylaşırdı. Artık, Süper Kupa kıtayı geziyor. 2013’te Prag’daki Eden Park, 2014’te Cardiff’teki Cardiff City, bu anlamlı kupaya ev sahipliği yaptı. Bu yaz doğu turu var, Tiflis şehrine yıldızlar gelecek.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Tahterevalli

Tahterevalli

3 sene önce
Harika Çocuk

Harika Çocuk

3 sene önce
Sıfır

Sıfır

3 sene önce